Hlavní obsah
Aktuální dění

Čeští hanbáři v polských bazénech: „Češi, nechoďte nazí,“ vyzývají Poláci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Češi si oblíbili kryté bazény v Polsku. Ač jsou si oba národy blízké, v některých věcech se jejich mentalita výrazně liší. Jednou z nich je nahota ve společných bazénových šatnách a sprchách.

Článek

Naháči v polských sprchách nebo šatnách? Ani omylem

Vyrazili jste v poslední době do Polska na bazén nebo do aquaparku? V tom případě jste si pravděpodobně všimli jednoho značného rozdílu oproti Česku: Nikde žádný naháč. V šatnách (které jsou někdy ještě rozdělené na mužské a ženské), a dokonce ani v bazénových sprchách.

A když přijde Čech, který se začne v bazénové šatně bez ostychu před ostatními vysvlékat do naha a převlékat do plavek, může tím nevědomky u domácích Poláků vyvolat veřejné pohoršení. Totéž platí i ve sprchách, kde se naši polští sousedé před vstupem do bazénu umývají zpravidla v plavkách. Právě otázka nahoty na těchto veřejných místech patří k nejmarkantnějšímu kulturnímu rozdílu mezi Čechy a Poláky – a vadí to samozřejmě jedné ze stran.

Polsko-české nedorozumění v Prudniku

Zajímá vás konkrétní příklad? K jednomu takovému menšímu polsko-českému nedorozumění došlo v polském Prudniku, který se nachází zhruba pět kilometrů od českých hranic. Pracovníci zdejšího plaveckého bazénu zde zpražili české návštěvníky, kteří se převlékali v prostoru společných šaten vedle svých skříněk.

Češi byli důrazně vyzváni, aby k tomuto účelu používali pouze převlékací kabinky. Jak následně uvedlo vedení tohoto areálu, tato česká zvyklost má špatný vliv hlavně na děti.

„Hosté z České republiky se převlékali v šatnách vedle skříněk, ne v převlékací kabince za závěsem. Nemáme oddělený prostor pro dospělé, stejné šatny využívají i děti s rodiči nebo plavecké školy, proto apelujeme na přizpůsobení se platným pravidlům,“ řekla ředitelka bazénu Prudnik Małgorzata Halek-Malinowska.

Plavecký bazén v polském Prudniku následně u pokladen vyvěsil ceduli s žádostí, která směřovala přímo k občanům České republiky. V češtině zde bylo napsáno, aby se návštěvníci bazénu převlékali výhradně v kabinkách za závěsem, a nikoliv ve společných šatnách.

„Češi se chovají velmi slušně, ale tato nahota se nelíbí všem. Na bazén chodí rodiče s dětmi. Slyšel jsem, že na to někteří neustále upozorňovali. Poláci se velmi zřídka převlékají ve společných šatnách přede všemi,“ pověděl listu na:Temat.pl jeden z polských návštěvníků prudnického bazénu.

Foto: Freepik

Češi mají liberálnější přístup k nahotě

Polská média se shodují na tom, že Češi mají liberálnější přístup k nahotě. Týká se to právě i převlékání v bazénových šatnách do plavek či spodního prádla, ale také očisty v bazénových sprchách.

„Na bazénu v Prudniku jsem si nevšimla, že by se někdo ve společné sprše svlékal. Lidé se stydí. Ze zdravotních a hygienických důvodů je lepší se po koupání důkladně umýt bez plavek,“ uvedla pro polský list Nowa Trybuna Opolska jedna z oslovených Češek.

„Musím říct, že do Polska jezdíme často a ano, je to tak. Poláci jsou v tomto dost konzervativní. V jednom bazénu jsem s dětmi po koupání šla do sprch, že se umyjeme od chloru, jak je to u nás zvykem, svléknu sebe, děti, začneme se mydlit a po chvíli koukám, že na nás celé osazenstvo dámských sprch kouká, jak kdyby v životě neviděli nahého člověka. Bylo mi dost trapně. Za to v Německu, tam je to jiné kafe,“ dodala na Facebooku pod článkem k tomuto tématu další Češka.

Polská média rovněž poukazují na to, že větší volnost je i v českých saunách, kde zcela běžně potkáte nahé lidi nejen v sauně, ale i na chodbách nebo odpočívadlech saunového centra. Naopak, asi jste zaznamenali, že pokud zavítáte v Polsku do sauny, nelze si nevšimnout toho, že Poláci často chodí do sauny v plavkách nebo zahalení v ručníku a pod ním mají plavky, i když by neměli.

Anketa

Kde se převlékáte, když jdete na bazén?
V převlékací kabince.
26,5 %
Přímo v šatně vedle své skříňky.
72,7 %
Jinde.
0,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 132 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz