Hlavní obsah
Lidé a společnost

Krádež dvou smírčích kamenů na Vysočině zvedá lidi ze židle. Je to neúcta k památce našich předků

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Palickap - Own work, CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons

U Bystřice nad Pernštejnem došlo k nevysvětlitelnému zmizení dvou smírčích kamenů, které se nacházely poblíž obce Vojtěchov a patřily mezi nejstarší památky svého druhu na Vysočině. Neviděli jste je?

Článek

Po cenných smírčích kamenech zbyly jenom díry v zemi

Smírčí kameny U Pytláka a Krejčíkův kámen, které byly poblíž Vojtěchova na Bystřicku po dlouhá staletí připomínkami tragických událostí, se v tuto chvíli nenacházejí na svém místě. Někdo je ukradl a po těchto cenných kamenech zbyly jenom díry v zemi. Celou událost vyšetřuje Policie ČR. Nejde ovšem jenom o krádež, ale o absolutní neúctu k památce našich předků.

„Nechci malovat čerty na zeď, ale s největší pravděpodobností byly tyto dva smírčí kameny ukradeny,“ upozornil jako první na zmizení historicky cenných smírčích kamenů na facebookových stránkách Hraniční kameny & drobné kamenné památky Luboš Korbář z Bystřice nad Pernštejnem, který hledá smírčí kameny a kříže nejen na Vysočině a pravidelně zaznamenává jejich stav.

„Tento krásný přes metr vysoký, mramorový smírčí kámen, patřil mezi nejstarší v okrese Žďár nad Sázavou. V minulých dnech byl ukraden člověkem, který si neváží našich památek. Přátelé, prosím o sdílení, ať se brzy vrátí na své místo,“ okomentoval dále Luboš Korbář na Facebooku fotografii zmizelého smírčího kamene U Pytláka, který byl mimo jiné roku 2016 vyhlášen Národním památkovým ústavem za kulturní památku.

Smírčí kámen U Pytláka odkazoval na nešťastnou událost z roku 1569

Jeden metr vysoký mramorový smírčí kámen U Pytláka odkazoval na tragédii, jež se stala roku 1569. Tento smírčí kámen měl zkosené horní rohy, na celé čelní straně vytesán reliéf latinského kříže, reliéf pušky a osm řádků lomeného písma. Na sobě nesl nápis, že „zabit jest tuto Petr, syn Chrásty z Albrechtic, radní, od Jana, myslivce pernštejnského. Bůh milostiv rač býti duši jeho“.

Foto: Palickap - Own work, CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons

Smírčí kámen U Pytláka poblíž Vojtěchova.

Smírčí kámen U Pytláka konkrétně připomínal nešťastnou událost, kdy myslivec Jan zastřelil radního Petra Chrástu z Albrechtic. Podle pověsti nešlo o obyčejnou vraždu, ale o souboj, ke kterému došlo na základě dohody mezi oběma muži. Známý pytlák Petr Chrásta vyzval v hospodě myslivce Jana na souboj. Oba v noci došli na smluvené místo v lese a tam měl každý právo jedné rány. První a zároveň smrtící výstřel padl z Janovy pušky, čímž Petra Chrástu připravil o život.

I když myslivec Jan potrestal pytláka, na místě této tragédie nechal později vztyčit smírčí kříž. A to jako symbol pokání a svědectví o dosažení smíru mezi příbuznými oběti.

Původní souřadnice smírčího kamene U Pytláka: https://mapy.cz/s/gotosazosu

Krejčíkův kámen připomínal tragédii z doby třicetileté války

Kromě smírčího kamene U Pytláka ze svého místa u Vojtěchova zmizel také méně známější Krejčíkův kámen, který se však nacházel na hůře přístupném místě. Zloději by se tedy v tomto případě neobešli bez znalosti místních poměrů, je také vysoce pravděpodobné, že celá krádež těchto cenných smírčích kamenů neproběhla jen tak, ale na zakázku. Ke krádeži navíc byla potřeba technika.

Krejčíkův kámen měl na sobě výrazný kříž a ve spodní části zobrazené nůžky. Historie tohoto smírčího kamene spadá do doby 30leté války, kdy Švédové za koněm usmýkali krejčovského tovaryše v domnění, že se jedná o zvěda. Nebohého muže přivázali ke koni provazem za nohy a táhli jej směrem k lesu. Obyvatelé Vojtěchova na místě smrti krejčího položili do země mramorový smírčí kámen, který měl navždy připomínat jeho tragickou smrt.

Jak pověst dále vypráví, jednoho dne si jeden z obyvatel Vojtěchova řekl, že je škoda nechat takový krásný kámen na mezi, vzal si ho domů a zabudoval do nové pece. Když však poprvé zatopil, z pece se ozvaly strašlivé zvuky. Nakonec tomuto zloději nezbylo nic jiného než kámen vrátit na původní místo.

Původní souřadnice Krejčíkova kamene: https://mapy.cz/s/dozarofere

Ke krádeži smírčího kamene U Pytláka a Krejčíkova kamene došlo pravděpodobně mezi 17. až 21. srpnem 2024. Pokud jste se v této době v této lokalitě pohybovali nebo máte o odcizených smírčích kamenech jakékoliv další informace, kontaktujte prosím Policii ČR.

Zdroj:

https://www.facebook.com/photo/?fbid=8504994466187060&set=gm.4029280053994900&idorvanity=1707429406179988

https://www.facebook.com/groups/714780098912194/user/100000297730406

https://www.facebook.com/photo/?fbid=8057931384226706&set=gm.2491404171249769&idorvanity=714780098912194

https://www.korunavysociny.cz/turisticke-cile/2774-po-ukradenych-smircich-kamenech-zustaly-jenom-diry

https://www.idnes.cz/jihlava/zpravy/vysocina-vojtechov-zmizeni-smirci-kameny.A240824_144125_jihlava-zpravy_mav

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz