Hlavní obsah
Názory a úvahy

Povodňoví kaskadéři zbytečně hazardují se životy. Je to neúcta k postiženým povodní i neúcta k IZS

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Ilustrační foto.

Ničivé povodně v Česku ukázaly nepochopitelný fenomén. Jsou jím povodňoví kaskadéři, kteří v rozbouřených vodách plavou, surfují či jezdí na paddleboardech. A zbytečně tak zaměstnávají složky IZS.

Článek

Povodně v Česku se bohužel staly drsnou připomínkou síly přírody. Lidé na mnoha místech bojují o své domovy (a leckdy i životy) a snaží se zachránit, co se dá. Z letošních povodní si odnesou nejen materiální škody, ale i psychické následky. A pak tu jsou lidé, kteří vidí v rozvodněných vodách příležitost pro adrenalinové zážitky, které často neváhají sdílet na sociálních sítích.

Na Facebooku se objevilo video, na němž mladý muž v Otrokovicích skáče z mostu do rozbouřené řeky Dřevnice. Toto video mělo popisek „Otrokovice nejsou jen obyčejné město. Otrokovice jsou životní styl.“ Další video s povodňovým kaskadérem, které se objevilo na sociálních sítích, tentokrát pochází z Prahy, kde muž oblečený v neoprénu surfuje v rozbouřených vodách Vltavy. Na začátku tohoto videa můžeme ještě slyšet hecování „Let's go“.

A pak tu máme tři hazardéry z Ostravska, kteří se rozhodli sjíždět rozvodněnou Odru na paddleboardech. Zasáhnout museli policisté, kteří je nakonec vytáhli z vody. Desítky záchranářů v Praze u Karlova mostu zaměstnal rovněž plavec, který se rozhodl zaplavat si ve Vltavě, ale rozvodněná řeka byla nad jeho síly.

V těchto případech šla touha po adrenalinu až příliš daleko. Lidé, kteří se během povodní rozhodnou hazardovat se svými životy, naprosto ignorují rizika nejen pro sebe, ale i pro záchranné složky, které kvůli nim musí zasahovat. Když se někdo vrhne do rozbouřených vod, neuvědomuje si, že v ten samý okamžik mohou být složky IZS potřeba jinde – zachraňovat někoho, kdo se stal obětí povodní a potřebuje okamžitou pomoc.

Je to neuvěřitelná neúcta. Nejen k těm, kteří při povodních ztratili domovy, ale také k těm, kteří bojují o jejich záchranu. Členové integrovaného záchranného systému, hasiči, policisté a záchranáři, mají plné ruce práce s tím, aby ochránili co nejvíc životů a majetku. Jejich energie a čas jsou vzácné zdroje, které by měly být využity na pomoc lidem v nouzi, ne na záchranu těch, kdo bez rozmyslu riskují své životy pro adrenalinový zážitek nebo také pro pár lajků na sociálních sítích.

Většina lidí nad chováním povodňových kaskadérů jenom kroutí hlavou. Například v Ostravě, kde povodně zatopily část města, je nesmírně frustrující vidět někoho, kdo si místo pomoci ostatním vybere paddleboard a rozbouřenou řeku jako scénu pro adrenalinový zážitek. „Tři debilové na paddleboardech nám zaměstnali záchranné složky v době, kdy voda zatopila půl Ostravy,“ napsal jeden z místních obyvatel na Facebooku.

Ať už jde o skákání z mostu, surfování ve Vltavě, plavání v rozbouřených vodách nebo sjíždění rozvodněné řeky, tito lidé hazardují nejen se svými životy, ale i s těmi, kdo je musí zachraňovat. Každá minuta, kterou záchranáři věnují podobným akcím, je minutou, kterou mohli strávit někde jinde – pomáhat těm, kdo se ocitli ve skutečném nebezpečí. Jednání povodňových kaskadérů je sobecké a nebezpečné.

Adrenalin a potřeba být „výjimečný“ by měly mít své limity, zvlášť v situacích, kdy každá chyba může stát životy. Povodňoví kaskadéři by svou energii měli raději věnovat dobrovolnictví a pomoci lidem zasaženým povodněmi. Až opadne voda, budou mít možnost přiložit ruku k dílu.

Zdroj:

https://www.facebook.com/udalostiostrava/photos/t%C5%99i-mu%C5%BEi-sj%C3%AD%C5%BEd%C4%9Bli-rozvodn%C4%9Bnou-odru-na-paddleboardech-nepochopiteln%C3%BD-hazard-se-%C5%BEi/1243534970371103/

https://www.facebook.com/reel/446749751713520

https://www.facebook.com/reel/2259168937763196

https://www.tiktok.com/@forrestkral/video/7414849582556892448

https://www.regionpraha.cz/blog/plavec-ve-vltave-zamestnal-desitky-zachr-214008/

https://moravskoslezsky.denik.cz/zpravy_region/ostrava-odra-povodne-hazarderi-paddleboard-policie-20240914.html

https://cnn.iprima.cz/pri-povodni-vyrazeji-na-paddleboard-nebo-se-koupou-zbytecny-hazard-nechapou-zachranari-447768

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz