Hlavní obsah
Internet a technologie

Blog o zrakovém postižení Blindička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Linda Albrechtová

13. listopad se slaví jako Mezinárodní den nevidomých, tento den byl zvolen podle výročí narození Valentina Haüyho. Ten je zakladatelem první školy pro nevidomé v Paříži. Smyslem tohoto dne je šíření osvěty zaměřené na specifika života nevidomých.

Článek

„O všem, co byste chtěli vědět o životě skoro ve tmě, o všem, co vás zajímá, o všem, nač byste se možná báli zeptat, se dozvíte na mém blogu. Dočtete se, jak se žije se zbytky zraku, jak se vykonávají běžné denní činnosti, jak se studuje, cestuje, seznamuje, nakupuje, pečuje o psa či dítě, pracuje a raduje.“ Toto je úvodní popis blogu na adrese: http://www.blindicka.com/, jehož jsem autorkou. Od narození se potýkám s vážnou oční vadou, která se s postupujícím časem neustále zhoršovala, až do současné praktické nevidomosti.

I přes svůj zrakový handicap jsem vystudovala Západočeskou univerzitu v Plzni, pracuji se stejně znevýhodněnými lidmi, dělám osvětové aktivity a vychovávám dceru.

Chci pomocí svého blogu inspirovat a motivovat lidi se zrakovým postižením, kteří mají pochybnost o tom, zda se se svým handicapem mohou zapojit do běžných aktivit, či zkusit i něco odvážnějšího. Blog chce oslovit i laickou veřejnost, aby se lidé nebáli kontaktu se zrakově postiženými a aby věděli, jak s nimi případně komunikovat či jim pomoci.

Blog je rozdělen do několika kategorií – první oddíl obsahuje informace o autorce blogu, rozhovory a články se mnou. Další část nese název Praktické rady pro zrakově postižené a jsou zde návody, jak např. připravit prostředí pro studenta se zrakovým postižením, jak je důležité upravit vstřícně interiér místností, aby se tam zrakově postižený dobře orientoval nebo jak jednat a chovat se k lidem, co nevidí.

Třetí oddíl tvoří články technického charakteru, a to popis možných aplikací, které na svých chytrých telefonech mohou zrakově postižení využívat či popis různých kompenzačních pomůcek a návodů jejich obsluhy. Oddíl nese název Technika pro zrakově postižené. Jiný oddíl je pro změnu celý věnovaný životu s vodicím psem. Na blogu je také část, která je s titulem Moje umělecké ambice a popisuje moje literární či malířské zkušenosti. Na blogu jsou také sdíleny články odbornějšího charakteru, ale i příběhy ze života. Nesmí chybět články ze života prakticky nevidomé matky.

Blog je unikátní tím, že pomáhá lidem se zrakovým postižením na jejich cestě k soběstačnosti a samostatnosti, ale také těm, kteří mají mezi svými blízkými někoho, kdo má zrakový hendikep. V mých textech mohou čtenáři najít motivaci, inspiraci, ale také sílu smířit se a přijmout svůj hendikep, a návody, jak jej v rozumné míře kompenzovat. Blog je také zdrojem užitečných informací pro zdravotníky či pracovníky v sociálních službách jako zdroj komunikace s takto postiženou osobou. Inspirací může být blog i pro studenty různých sociálních oborů jako zdroj erudovaných informací.

Blog by chtěl ukázat, že za pomoci píle, osobního příkladu a houževnatosti lze v životě zvládnout různě náročné překážky. Chtěla bych, aby se moje zkušenosti dostaly k co největšímu počtu lidí, proto své poznatky pravidelně sdílím s čtenáři prostřednictvím svých textů. Blog můžete najít takřka na všech sociálních sítích, ať je to Facebook, Instagram, Twitter či YouTube, stačí prostě hledat Blindicka.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz