Hlavní obsah
Lidé a společnost

Ve zkratce: Proč se teda potopil Titan?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: OceanGate

Ponorka Titan, vyfoceno před tragédií.

Ponorka Titan vyslaná k vraku Titaniku. Poslední, tragickou cestu, absolvovala 18. června. Co vedlo k havárii? Konečnou odpověď najdete v tomto článku.

Článek

Proč se to muselo stát?

„Nedbalost, ve zkratce…“ Tak to alespoň okomentoval bývalý zaměstnanec společnosti Ocean Gate, která plavby provozovala.

Poslední chvíle Titanu

Ponorka bez problémů horizontálně klesala asi do hloubky 1700 metrů. Následně došlo ke krátkému výpadku elektrického proudu. Motor zůstal bez pohonu a přestala fungovat stabilizace. Ponorka se natočila směrem dolů a cestující na sebe postupně popadali. Směr ponorky již nešlo zvrátit, padala střemhlavě jako šíp. Cestující o svém osudu věděli asi minutu, nebyla to hezká smrt. Jejich poslední minuty života museli být čiré utrpení. Věděli, co je čeká. Ponorka následně vlivem vysokého tlaku implodovala - okomentoval expert na ponorky José Luis Martín.

Foto: Neznámý

Imploze je opak exploze. Objekt se při implozi stáhne do sebe.

Šlo tragédii zabránit?

„Nešlo, byla to pouze otázka času, než by se něco takového stalo. Bylo to jako nechat si malé dítě hrát s ohněm. Dřív nebo později se spálí. Spíš než ponorka to byla rakev.“

- napsal bývalý zaměstnanec Lochridge v E-mailu Robu McCallumovi

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám