Hlavní obsah
Satira

Konkurz na ministry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro ty, kterým by mohla utéct pointa nebo se nechtějí pouštět do čtení litanií, nabízím zkratku: vyřvávat po návsích nebo psanou formou na internetových platformách „demisi vlády“ a nemít páru, kým ji nahradit, je projevem zatraceně mdlé mysli.

Článek

Potkal jsem člověka s kverulantstvím přímo v genech, říkejme mu třeba Yantar, abychom neodhalili jeho skutečnou identitu. Chrlil na vládu tolik jedovatých zvratků, že přeborníci v této disciplíně ze závisti rozšlapou klávesnice a místo psaní pamfletů se vrhnou na rybaření. Na moji otázku, kdo by měl členy vlády a premiéra nahradit, odpověděl bez váhání: „Kdokoliv jiný.“ Když jsem se s jeho odpovědí nespokojil a chtěl slyšet konkrétní jména, čuměl na mě jak šimpanz do zrcadla a pak svůj výběr doplnil: „No přece někdo lepší!“ A zhnuseně nad mojí nechápavostí debatu mávnutím ruky ukončil.

Takže tu máme čtyři kandidáty: pánové (či dámy - genderově to neumím rozlišit): Kdokoliv, Jiný, Někdo a Lepší. No jo, ale ministerských křesel je 18, takže potřebujeme ještě 14 zadků, aby ani jeden fotel nezůstal prázdný. Abychom výběru dali nějaké mantinely, dovoluji si navrhnout alespoň základní kritéria. Tak tedy, každý další zadek by měl mít přinejmenším vzdělání žáka základní školy a vědět, že z Měsíce a Slunce se nikdy nestanou planety, i kdyby kvůli tomu obstruoval v parlamentu celý rok. Mít mentální úroveň běžného sedláka, pro kterého je samozřejmostí fakt, že když sežere vše, co se letos urodilo, a ještě si dá nášup na dluh, tak příští rok nebude co zasadit, zasít a aby nechcípl hlady, bude muset znova za lichvářem. Měl by mít základní technické znalosti, aby věděl, že jedním zadkem dvě křesla nezaplní, leda by se rozkrájel (to je ta lepší varianta) nebo se, nedej Bože, nechal naklonovat. Měl by mít dost soudnosti a účast v talentové soutěži nepokládat za dostatečnou kvalifikaci pro vykonávání čehokoliv.

Lze předpokládat, že ani takto nastavený výběr nezajistí adepty, kteří budou po chuti všem, takže by kandidáti, včetně jejich manželek a dětí, měli být tak trochu masochisti nebo alespoň imunní vůči veškerému svinstvu, které na ně bude táborem chronicky nespokojených kydáno. Jsem přesvědčen, že když spojenými silami najdeme těch 14 dalších apoštolů, budou bez práce koláče, ne jen koblihy, a místo pečených holubů nám kolem hub budou poletovat kachny. Se šesti a červeným zelím. Takže - šup šup, sem se jmény budoucích svatých, ať můžeme směle vykročit k lepším zítřkům, neřkuli pozítří. (No jo, sakra! Ale koho pak budeme obviňovat z vlastní neschopnosti.)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám