Hlavní obsah
Aktuální dění

Palestinští Arabové: Až po uši v teroru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com

Ilustrační obrázek: Propalestinská demonstrace.

Skalní a naivní podporovatelé „palestinské věci“ argumentují, že ne každý palestinský Arab je terorista. Mají pravdu. Podstatné je něco jiného. Jak velkou podporu má teror v palestinské společnosti.

Článek

Web listu The Jerusalem Post publikoval 15. června 2023 výsledky průzkumu veřejného mínění, který provedl institut Palestinian Center for Policy and Survey Research sídlící v Ramalláhu na Západním břehu. Oslovil 1270 palestinských Arabů. Závěry jsou šokující.

Na otázku, co od vzniku Izraele hodnotí respondenti jako nejpozitivnější nebo nejlepší v životě palestinské společnosti, odpověděla největší skupina (24 procent), že to bylo založení teroristických organizací Hamas a Palestinský islámský džihád a jejich zapojení do „ozbrojeného boje“ (čti teroru) proti Izraeli.

Na druhém místě s 21 procenty se umístilo vypuknutí obou intifád (tedy teroristického vraždění Izraelců) v letech 1987 a 2000. Top 3 s 18 procenty uzavírá založení (tehdy teroristické) Palestinské osvobozenecké organizace PLO. Podepsání mírových dohod z Oslo (1993) vnímá jako nejpozitivnější událost pouze 14 procent Palestinců.

Sečteme-li počet procent v prvních třech odpovědích, dojdeme k číslu 63. Tak velká část palestinských Arabů, vyjádřeno v procentech, otevřeně podporuje protiizraelský teror.

Když byli respondenti dotázáni na postavení Státu Izrael v souvislosti s jeho letošním 75. výročím založení, poměrně dost Palestinců realisticky uvedlo, že jde o jednu z ekonomicky a vojensky nejsilnějších zemí světa – bylo to 42 procent. Výraznější menšina, 35 procent, se domnívá, že Izrael je slabý a vnitřně rozdělený na pokraji kolapsu. Ovšem dvě třetiny (66 procent) Palestinců jsou přesvědčeny, že Izrael nebude slavit 100. výročí svého ustavení (protože naivně věří tomu, že v roce 2048 izraelský stát existovat nebude).

Pokud jde o dvoustátní řešení mezi Izraelci a palestinskými Araby, které je většinou světa vnímáno a propagováno jako jediná možná varianta mírového narovnání, vyjádřilo mu podporu 28 procent dotázaných; proti je 70 procent Palestinců. Jinými slovy: mezinárodní společenství vnucuje Palestincům něco, o co drtivá většina z nich, ať už z toho, či onoho důvodu, nestojí.

Také odpovědi na další okruhy otázek jsou jednoznačným důkazem, že Palestinci fandí protiizraelskému teroru. 52 procent Palestinců věří, že ozbrojený boj proti Izraeli (teror) je nejúčinnějším prostředkem k ukončení izraelské „okupace“ a vybudování palestinského státu.

Takzvaný lidový odpor preferuje 22 procent palestinských Arabů a vyjednávání s Izraelem pouze 21 procent respondentů.

Naprostá většina (71 procent) palestinské veřejnosti vyjádřila podporu ozbrojeným teroristickým skupinám, které byly zformována na Západním břehu v relativně nedávné době. Je to „Lví doupě“ a „Brigáda Dženín“. Přes 85 procent respondentů navíc uvedlo, že orgány Palestinské samosprávy nemá právo zatýkat členy ozbrojených (= teroristických) skupin a bránit jim tak ve vražedných útocích proti Izraeli.

Větší popularitu v palestinské společnosti mají lídři teroristů, menší umírnění představitelé. Pokud by se nyní konaly volby předsedy Palestinské autonomie, vysoký politik teroristického Hamasu Ismáíl Haníja by vyhrál s 56 procenty, zatímco nynějšího šéfa autonomie na Západním břehu Mahmúda Abbáse by volilo 33 procent Palestinců.

Proteroristické smýšlení lidí v autonomii se projevilo i v odpovědi na otázku, koho by preferovali jako nástupce 87letého Mahmúda Abbáse. Na prvním místě stanul Marwan Barghouti, politik a terorista strany Fatah, který si v izraelském vězení odpykává doživotní trest za vraždy. Druhou příčku obsadil další šéfterorista, výše zmíněný představitel Hamasu Ismáíl Haníja. Až třetí se umístil relativně umírněnější Mohammad Štajje, nynější předseda vlády Palestinské autonomie.

Poslední údaj, který dokresluje, jakou „podporu“ má současné nejvyšší vedení palestinských Arabů na Západním břehu: 80 procent z nich si přeje, aby Mahmúd Abbás z postu šéfa autonomie odešel.

Otázka na závěr. Lze s takto uvažujícím národem uzavřít důvěryhodnou a smysluplnou mírovou smlouvu?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz