Hlavní obsah
Aktuální dění

Podpora Izraeli: Kdy má být větší, když ne teď?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikipedia-Leonard Lentz, licence CC0.

Berlín 8. října 2023. Demonstrace na podporu Izraele.

Pozvolna se děje to, před čím mnozí varovali. Do popředí zájmu se dostává situace v Pásmu Gazy; o to menší pozornost je věnována zvěrstvům, která byla spáchána Hamasem v Izraeli.

Článek

Objevují se pochybnosti o tom, zda jsou vůbec pravdivé informace, že některé izraelské oběti, zejména malé děti, byly sťaty. Ačkoli naše velvyslankyně v Izraeli potvrdila, že takové obrázky viděla, zaznamenal jsem v jedné internetové diskusi větičku: „Mluvila paní velvyslankyně Šmigolová pravdu?“

V souvislosti s tím je užitečné připomenout myšlenku zástupce naší velvyslankyně v Tel Avivu Cyrila Bumbálka, který v rozhovoru pro Seznam Zprávy 17. října nanesl otázku, jestli by v budoucnu neměly ty nejděsivější záběry vidět nejen vybrané osoby (diplomaté a novináři, jak tomu bylo nyní v Izraeli), ale široká veřejnost. Prostě proto, aby lidé pochybující o tom, jestli „velvyslankyně mluvila pravdu“ nedostali prostor pro své účelové spekulace. C. Bumbálek: „Protože to, co tady diplomaté a část novinářů viděli ze záběrů těch odporných teroristických činů, které v sobotu 7. října provedli teroristé Hamásu, tak to je něco, co je velmi srovnatelné, nebo dokonce horší než terorismus Islámského státu.“

Technicky vzato – a omlouvám se za tu větu – není podstatné, jestli vrazi Hamasu hlavičky dětí sťali nebo uřízli. Jisté je, že se to dělo, přičemž i na veřejně dostupných kanálech o tom existují svědectví. Izraelský server Arutz Ševa publikoval 13. října video ze sítě X novinářky Emily Schraderové obsahující výpověď zajatého teroristy Hamasu Muhammada El Aši původem z Rafahu. Ten potvrdil, že vrazi odřezávali hlavy a dávali je na zemi, byť uvedl, že až poté, co své oběti zabili. Patrně proto, aby poněkud snížil míru viny těch bestií.

Také dr. Chen Kugel, přednosta izraelského Národního centra soudního lékařství v Abu Kabiru (jih Tel Avivu), kde se provádí identifikace všech obětí barbarského vraždění, potvrdil, že mají i těla bez hlav, třebaže ne všechny tyto hrůzné nálezy mohou znamenat, že hlavy byly odříznuty (mohlo jít i o důsledek exploze výbušniny, střelby apod.). Nicméně těla bez hlav patří k nezpochybnitelné realitě agrese Hamasu. (Nejde ale o jediné hrůzy. V Abu Kabiru mají také ohořelá těla svázaná drátem a ostatky ukazující na další šokující projevy řádění džihádistických gangsterů.)

V pondělí 16. října navštívila Kfar Azu, jeden z nejvíce postižených kibuců u Pásma Gazy, francouzská delegace tvořená poslanci a bývalým premiérem Manuelem Vallsem. Návštěvníci nemohli nevzpomenout na listopad 2015 v Paříži, kdy při několika teroristických útocích islamistů bylo zavražděno 130 lidí. Symbolem tohoto šílenství se stala koncertní hala Bataclan, kde přišlo o život 90 účastníků rockového koncertu. (V Izraeli povraždili islamisté 260 účastníků open-air hudebního festivalu Supernova Sukot v kibucu Reim.)

Francouzské hosty provázel po Kfar Aze, kde bylo povražděno na sto obyvatel kibucu, plukovník Golan Vach, velitel Národní záchranné jednotky izraelské armády. Informoval o tom, že našel svázaná nahá těla a že nesl těla nemluvňat bez hlavy. Ve vyhořelé místnosti návštěvníkům sdělil: „Snažím se přijít na to, jaký druh stvoření mohl vzít jako zajatce ženy a děti. V kibucu Beeri jsem narazil na příšernou scénu - matka se snažila ochránit své dítě a byla střelena do zad, dítěti uřízli hlavu. Nesl jsem to baby na rukou. Omlouvám se, hluboce se omlouvám, že jsem nepořídil obrázky.“

Ti lidé museli zažít nepředstavitelné peklo na zemi.

O to víc by neměla zapadnout slova francouzského expremiéra Vallse. „Pokud jde o podporu Izraele, nemělo by být žádné váhání nebo nejednoznačnost. Je to boj, který bude těžký; bude to válka mediálních obrazů, psychologická válka. Proto je důležité, že tady jsme, abychom mohli podat svědectví o tom, co se tu stalo.“

ODKAZY

Seznam Zprávy – Cyril Bumbálek

Účet Emily Schraderové na síti X – výpověď zajatce

The Times of Israel – Dr. Chen Kugel

The Times of Israel – Kfar Aza

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz