Hlavní obsah

Ženy a kazatelna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikipedia.org - licence CC0

Ilustrační obrázek. Sborový dům First Baptist Church v Charlestonu v Jižní Karolíně, USA.

Ještě než jsem byl administrací blogů na serveru iDNES kvůli porušování autorských práv doživotně vyloučen z hlavní stránky, publikoval jsem na ní článek „Patří ženy na kazatelnu?“ (25. 2. 2023).

Článek

Odkaz ZDE. Stručně: Informoval jsem v něm o jednom z témat, která rozdělují současné křesťanské církve. Vedle manželství pro stejnopohlavní dvojice je to ustavení žen do funkce duchovních. Jak známo, některé církve či náboženská společenství duchovní ve funkci farářek, kazatelek, pastorek apod. mají, v jiných slouží na postech kněží výlučně muži.

Co je správně? Tak přesně o tom tento článek není. Každá denominace, ať už ženy -duchovní má či je mít odmítá, snese dostatek argumentů pro obhajobu svého postoje. Co si myslím já sdělovat tentokrát nebudu. Jednak proto, že můj názor není důležitý, jednak bych se rád vyhnul neplodným diskusím s těmi, kdo v této věci zastávají opačný postoj a tím by se celé téma „posunulo do autu“.

Proč toto téma tedy dnes otevírám? Protože v minulých dnech bylo řečeno příslovečné „B“ k mnou napsanému „A“ ve výše uvedeném článku.

Připomeňme. Mezi denominace, které striktně odmítají ustanovovat ženy do role kazatelek (pastorek), patří Jižní baptistická konvence ve Spojených státech; mimochodem jde o největší protestantskou skupinu v USA. Toto pravidlo prolomilo - a tedy závazné zásady platné pro Jižní baptisty porušilo - několik sborů, které ustanovily (ordinovaly) do funkce kazatele ženy. Je mezi nimi jedna z největších baptistických kongregací v USA, kalifornský megasbor Saddleback Church (s udávanou týdenní návštěvností 23 a půl tisíce věřících; pro zajímavost je to přibližně 7,3krát více, než kolik je dle statistiky všech baptistů v ČR – viz ZDE) a také Fern Creek Baptist Church působící v Louisville ve státě Kentucky. Všechny sbory ordinující ženy byly letos v únoru z rozhodnutí výkonné rady Jižních baptistů z tohoto společenství vyloučeny, přičemž měly možnost se odvolat k výroční konferenci, která byla naplánována na 13. a 14. června 2023 do New Orleans.

Dnes (psáno 18. 6. 2023) máme tedy po konferenci a přišel čas říci ono „B“. Jak dopadly sbory, které se odvolaly proti vyloučení kvůli tomu, že u nich slouží v roli duchovních ženy? Jednalo se o sbory dva, výše zmíněný Saddleback a Fern Creek. Oba byly drtivou většinou delegátů konference z Jižní baptistické konvence eliminovány. Konkrétní čísla:

Saddleback Church … PRO vyloučení 9437, PROTI 1212;

Fern Creek Baptist Church … PRO vyloučení 9700, PROTI 806;

Odkaz na výsledky hlasování je ZDE

Oba sbory porušily závazné ustanovení dokumentu „Baptist Faith and Message“ z roku 2000, kde se v odstavci VI („Church“ – viz ZDE) mj. píše: „I když muži i ženy jsou obdařeni pro službu v církvi, úřad pastora/staršího/dohlížitele je omezen na muže, jak je stanoveno v Písmu.“

Jižní baptistická konvence v USA tedy zůstává denominací, v níž se se ženami jako duchovními nesetkáme.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz