Hlavní obsah

I s celiakií se dá žít plnohodnotný život, prvotní šok přejde v nové stravovací návyky

Foto: Lucie Formanová

Recept na smažené kuřecí řízky s použitím strouhanky Schär

Celiakie je systémové autoimunitní onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku, které se může projevit v jakémkoliv věku. Na rozdíl od jiných nemocí, kdy se musí dodržovat medikace, osoby trpící celiakií zachrání bezlepková dieta.

Článek

Tato nemoc může mít řadu příznaků, mezi ně patří například nadýmání nebo bolesti břicha, ale také chronická únava po každém jídle, anémie, v krajních případech dokonce neplodnost. Bezlepková dieta, která se stále víc a víc dostává do povědomí naší populace, dokáže naprosto odstranit všechny zdravotní problémy, které celiakům komplikují život. Dobrou zprávou je, že v dnešní době je i v běžných obchodech k dostání celá řada bezlepkových produktů, a tak i celiaci mohou žít naprosto plnohodnotný život.

Podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR počet celiaků každoročně roste, v roce 2022 jich bylo v ČR zaznamenáno více než 26 tisíc. Diagnostikovat celiakii lze sérologickým vyšetřením u většiny pacientů z krve a odběrem vzorku sliznice tenkého střeva při gastroskopii.

Prvotní diagnostiku provází zpravidla šok, což potvrzuje i Jakub Zevl, zástupce mladých celiaků. „Na začátku přišly obavy, protože bezlepková dieta se dotýká naší každodennosti. Na internetu se člověk dočte plno kusých informací i mýtů a je třeba se tím prokousat. Mně velmi pomohly informace od Společnosti pro Bezlepkovou dietu (celiak.cz). Po čase si ale vše sedne a bezlepková dieta se stane novou rutinou.“

Podpůrné skupiny a organizace mohou být pro celiaky velkou pomocí. Sdílení zkušeností, tipů na bezlepkové produkty a recepty jim může výrazně usnadnit život. Komunita může také pomoci při hledání nových restaurací, které nabízejí bezlepkové menu. Lidé dodržující bezlepkovou dietu se mohou někdy cítit izolovaní. Je důležité najít podporu, ať už v rodině, mezi přáteli nebo v komunitě lidí s celiakií, kteří si navzájem vyměňují zkušenosti a rady.

Je třeba mít se stále na pozoru

„K udržení aktivity celiakie stačí minimální množství lepku. Vadí doslova minimální kontaminace stopovým množstvím mouky, například zbytek mouky po přípravě řízků nebo trocha drobků na prkénku po krájení chleba. Celiaci se musí mít na pozoru také při návštěvě restaurace či školní jídelny,“ uvádí docent Pavel Kohout. „Ani v místech, která znáte, nejste úplně v bezpečí, protože třeba změní kuchaře ve známé restauraci a vaří mírně jinak. Nebo se mění složení výrobků, které při vaření používají,“ doplňuje Jakub Zevl. Nicméně se blýská na lepší časy. „Na trhu je široký sortiment bezlepkových výrobků, které jsou dostupné téměř všude. Ve specializovaných prodejnách, ale také v super a hypermarketech nebo také v lékárnách se dá dnes koupit takřka vše, od mouky, těstovin, chlebíků nebo sladkých sušenek a slaných snacků, až po hotová chlazená či mražená jídla a polotovary,“ přidává své postřehy Mgr. Ing. Jana​​​​ Malachovská, DiS, nutriční terapeutka.

Volbou číslo 1 je u spotřebitelů po celém světě značka Dr. Schär. Produkty této italské společnosti s více než stoletou tradicí jsou k dostání v běžných obchodních řetězcích a drogeriích, dále pak v online marketech a ve specializovaných e-shopech. Potraviny Schär se vyrábí ze surovin, které neobsahují pšenici a jsou přirozeně bezlepkové. Před každým zpracováním jsou testované na obsah lepku a podléhají přísným evropským normám. Většina výrobků společnosti Dr. Schär neobsahuje konzervanty a plní kritéria, která vyžaduje bezlepková výživa, ale také zdravé stravování. „Ať už zákazník zvolí některou bezlepkovou mouku k přípravě vlastního pečiva, zakoupí bezlepkový chléb, housky či bagety nebo si vybere ze široké nabídky snacků, Dr. Schär je zárukou prvotřídní kvality a vynikající chuti,“ potvrzuje kvalitu značky Mgr. Ing. Jana​​​​ Malachovská.

Kolik stojí bezlepková dieta?

Nákup bezlepkových surovin vyjde měsíčně zhruba o 3000 Kč dráž než těch běžných. Většina zdravotních pojišťoven bohužel dosud pacientům tuto nákladnou dietu nehradí. „Přispívají pouze určitým skupinám celiaků. Nejčastěji dětem a studentům. Je to nemoc, která nemá úhradu jediné možné léčby ze zdravotního pojištění. Pacienti jsou odkázáni sami na sebe, i když za své onemocnění nemohou,“ říká docent Pavel Kohout. Právě na úhradu léčby celiakům upozorňuje nově vzniklá Pracovní skupina pro celiakii při České gastroenterologické společnosti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám