Hlavní obsah
Cestování

Maledivy, to je dovolenkový ráj, kam se budete chtít vracet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lucie Mohelníková

Lucie Mohelníková na obydleném ostrově Feridhoo na Alif Alif atolu.

Maledivy již od prosince roku 2009 nejsou rájem jenom pro ty nejbohatší obyvatele naší planety, dovolit si je může skoro každý. Stačí zapomenout na dvě až tři dovolené ve Středomoří a letíte na Maledivy.

Článek

Maledivská republika je souostroví v Indickém oceánu, jež tvoří 26 přírodních korálových atolů s více než 1 200 ostrovy, které kdysi dávno vznikly sopečnou činností. Pohled, který se vám naskytne z letadla je dechberoucí, a věřte mi, že se vám do paměti vryje navždy. Nádherné ostrovy s korálovými útesy, kde skotačí přes tisíc druhů ryb a dalších podmořských kreaturek. Bílé pláže s pískem tak jemným, že si budete myslet, že je tu rozsypaná hladká mouka. Azurové laguny, které se vám budou zdát přibarvené barvičkami. Bosí piloti a pilotky hydroplánů, obyčejné penzionky i ty nejluxusnější residence a soukromé ostrovy na světě, směsice národností z celého světa, která tvoří historii, přítomnost i budoucnost ostrovů, to jsou Maledivy. Severní část tropického ráje je ovlivněna Indií, lidé jsou tu milí a nezkažení cestovním ruchem, střed Malediv ovlivnila Srí Lanka s poměrně hodně rozvinutým cestovním ruchem a na jihu maledivských ostrovů zanechala stopu Velká Británie. Každá část Malediv je jiná a rovněž tak je jiný i každý atol a ostrov, ať už svou přírodní, či umělou krásou, nebo různými povahami místních obyvatel.

Foto: Lucie Mohelníková

Přelet hydroplánem nad jižním Male atolem a pohled na resort Fihalhohi.

Cestování mezi ostrovy a atoly

Cestování mezi ostrovy a atoly je možné na lodích různých druhů, většinou se jedná o trajekty, rychlolodě, hydroplány, nebo také menší letadla. Druh dopravy vždy záleží na vzdálenosti ostrova od mezinárodního letiště Velana u hlavního města Male, odkud se řídí celá logistika.

Foto: Lucie Mohelníková

Mashuni aneb Tuňák s kokosem – Tradiční maledivská snídaně, jak ji servírují v resortu Furaveri Maldives na Raa atolu.

Maledivská kuchyně

Mlsné jazýčky si pochutnají na maledivské kuchyni, jež je směsicí indické, srílanské a arabské kuchyně, která se skládá především z čerstvých ryb, rýže, kokosu, kari a chilli. V resortech ale najdeme kuchyně ze všech koutů světa včetně pokrmů od světových michelinských šéfkuchařů. Mashuni aneb tuňáka s kokosem, tradiční maledivskou snídani nebo Kulhimas, tuňáka s pálivou rajčatovou omáčkou, si zamiluje opravdu každý.

Foto: Lucie Mohelníková

Pohodička na resortu Sun Siyam Iru Veli na Dhaalu atolu. Model je můj středomořský partner Hamma.

Kdy vyrazit do maledivského ráje a co tam dělat

Na Maledivách jsou dvě sezóny, přičemž každá z nich nabízí různé aktivity. Hlavní, suchá sezóna začíná v prosinci a trvá do dubna. Nejkrásnější počasí zažijete v únoru a březnu. Celé období suché sezóny je vhodné pro milovníky válečky na pláži, šnorchlování, potápění a rybolovu. Teplota vzduchu se pohybuje od 30 do 33 °C a teplota moře od 27 do 33 °C.

Dešťová sezóna trvá od května do listopadu, kdy nejhorší počasí zažijeme od května do srpna. Tato doba je vhodná pro milovníky kitesurfingu a surfu nebo pro milovníky velryb, žraloků velrybích a mant. Zapomenout nemohu ani na milovníky wellness a rozmazlování se v lázních. Dešťová sezóna k těmto aktivitám přímo vybízí. Teplota vzduchu se pohybuje od 26 do 30 °C a teplota moře od 26 do 30 °C. Vždy záleží na délce právě procházejícího monzunu.

Na severu Malediv bývá pěkné počasí dříve než ve střední nebo jižní části země. Platí to především pro prosinec a leden. Ve středu Malediv bývá počasí stabilnější než na samotném jihu, což platí především v dešťové sezóně. Na jihu Malediv je celoročně horší počasí než ve střední části nebo na severu. Kýčovité azúro, jak ho známe z fotek, se tu dá vychytat pouze v suché sezóně, což je únor, březen a duben.

Foto: Lucie Mohelníková

Manta Point u luxusního resortu Conrad Rangali Maldives na Alif Dhaal atolu.

Ponoříme-li se pod hladinu oceánu, pak nejvyhlášenějším místem na Maledivách, kde se od června do listopadu vyskytují manty, je Hanifaru Bay na atolu Baa, který je přírodní rezervací a je zapsán na seznamu UNESCO. Celý Baa atol je vyhlášený také jako místo pro rybolov. Dalším skvělým manta spotem je Manta Point u luxusního resortu Conrad Rangali Maldives na Alif Dhaal atolu. Ať se jedná o jakoukoliv sezónu, vždy stoprocentně narazíte na divoké delfíny a jejich příbuzné. Rozhodně si nenechte ujít výlet na neobydlený ostrov nebo na sandbank, což je písečný ostrůvek či mělčina. Pro suchozemce se jedná o zajímavý zážitek, který je často spojený s piknikem nebo barbecue na pláži.

Milovníci romantiky se můžou vydat na romantickou plavbu při západu slunce, a poté při světle svíček povečeřet na pláži. Pominu-li potápění a šnorchlování, musíte vyzkoušet alespoň jeden z podmořských zážitků, kterým je návštěva jedné z osmi podmořských restaurací, podmořské spa na resortu Huvafen Fushi a nebo nocleh pod mořskou hladinou v resortu Conrad Rangali nebo v resortu Pullman Maamutaa. Jste-li gurmán, zajisté oceníte luxusní resorty a kulinářské umění místních šéfkuchařů.

Foto: Lucie Mohelníková

Východ slunce na obydleném ostrově Fodhdhoo na Noonu atolu

Perfektní ostrovy pro nenáročné milovníky přírody a kultury

Maledivy rozhodně nejsou levnou záležitostí, ale pokud nejste nároční, dá se na ně našetřit. Od prosince 2009 je povolené strávit dovolenou i na obydlených ostrovech, kde žijí místní obyvatelé, a to v menších penzionech nebo v hotelech. Mnoho obydlených ostrovů, které jsou dál od hlavního města Male a jsou méně obydlené, nabízí krásné pláže, panenskou přírodu a nádherné korálové útesy. Stačí jenom vědět kam. A to já vím.

Foto: Lucie Mohelníková

Nádherná pláž a laguna na obydleném ostrově Vashafaru na Haa Alif atolu. Vlevo plave rejnok.

Za pozornost stojí obydlený ostrov Vashafaru na Haa Alif atolu, který lemuje nádherná dlouhá pláž s kokosovými palmami a ze které se vám naskytne pohled na obří azurovou lagunu. Dalším nádherným ostrovem neskutečně dlouhou pláží s jemným bílým pískem je větší farmářský ostrov Kelaa, kde místní rybáři drží tradici rybolovu z dřevěných kůlů, který je znám ze Srí Lanky. Vášniví šnorchlisté, ale i freediveři nebo potápěči si přijdou na své na potopeném vraku Captain Pentals z roku 1963 u ostrova Filladhoo, který je domovem mnoha druhů ryb, žraloků a sib skvrnitých. V této lokalitě se nachází také mnoho želv, karet pravých (Hawksbill Turtle). V případě, že trávíte dovolenou na Haa Alif, nesmíte vynechat šnorchlování se želvami – karetami pravými u farmářského ostrova Maafahi. A že jich je tu opravdu požehnaně. Haa Alif má panenskou přírodu, jelikož tu cestovní ruch není tolik rozvinut.

Foto: Lucie Mohelníková

Bikini Beach aneb Pláž pro turisty a plážové vilky na obydleném ostrově Fodhdhoo na Noonu atolu.

Na Noonu atolu určitě nevynechejte můj oblíbený a méně obydlený ostrov Fodhdhoo s dokonalým korálovým útesem s živými korály, milionem ryb a mantami a obydlený ostrov Lhohi, taktéž s krásným korálovým útesem a menším surf spotem. Nejvyhlášenějším korálovým útesem plným života je Than'burudhoo.

Na Baa atolu stojí za to navštívit turisty minimálně políbený ostrůvek Kihadhoo nebo již trošku více turistický ostrov Fulhadhoo s nádhernou lagunou. Klid je možné si užít i na sousedním obydleném ostrově Fehendhoo.

Foto: Lucie Mohelníková

Východ slunce a ranní rybolov u ostrova Thoddoo na Alif Alif atolu.

Turističtější, ale nádherný je také farmářský ostrov Thoddoo s pěknou lagunou a pláží, rybářský Ukulhas nebo méně obydlený ostrov Feridhoo na Alif Alif atolu. Lokalita u obydleného ostrova Rasdhoo, kde jsem strávila opravdu hodně času, jelikož z tohoto ostrova pochází můj maledivský ex, je hodně vyhledávaná potápěči, kteří by rádi spatřili Hammerhead Sharks aneb žraloky kladivouny.

Foto: Lucie Mohelníková

Waheed opravuje svou rybářskou loď na obydleném ostrově Omadhoo na Alif Dhaal atolu.

Jižní Ari atol je vyhlášen pro nádherné potápěčské spoty, manty a celoroční výskyt žraloka obrovského, který tu má domov. Je možné se s ním setkat v lokalitě mezi nejhezčím obydleným ostrovem Dhigurah a jedním z cenově dostupnějších resortů Sun Island / Villa Park. Pěkný je také menší rybářský ostrov Omadhoo na Alif Dhaal atolu.

Foto: Lucie Mohelníková

Bikini Beach aneb Pláž pro turisty na obydleném ostrově Thinadhoo na Vaavu atolu

Vaavu atol je v posledních letech populární díky šnorchlování a potápění se žraloky vouskatými (Nurse Sharks) a potopenému indonéskému vraku Jakarta (2016), který se nachází nedaleko obydleného ostrova Keyodhoo. Na Vaavu atolu rozhodně stojí za to navštívit obydlený ostrov Thinadhoo nebo Fulidhoo.

Nádherný korálový útes nabízí obydlený ostrov Rinbudhoo na Dhaalu atolu.

Foto: Lucie Mohelníková

Domov kaloňů indických na Laamu atolu.

Z obydlených ostrovů dále stojí za návštěvu 17 km dlouhé souostroví s nádhernou dlouhou pláží. To zahrnuje ostrov Gan s nejhezčí pláží s tyrkysově modrou lagunou a ostrovy Maandhoo, kde se nachází rybí továrna a plantáž kokosových palem z Thajska, letiště Kadhdhoo a sousední Fonadhoo. Laamu atol byl jedním z posledních atolů, který ve 12. století konvertoval k islámu. Dodnes tu právě na zmíněném souostroví najdete pozůstatky budhistické stupy, která byla kdysi dávno zasypána kameny. Jedná se o nenápadný kopeček s názvem The Laamu Gan Haiytheli nebo Gan Havita. Nachází se tu také sladkovodní jezero Paree Fengan’du, zajímavě zbarvené a obklopené keři mangrovníku, kterému se přezdívá Brána do pekel. Cestou necestou je také možné spatřit zajímavý strom, kde ve dne spí stovky kaloňů indických. V okolí souostroví se nachází také spousta zajímavých potápěčských a surfařských lokalit.

Foto: Lucie Mohelníková

Pláž z barevnými kamínky na obydleném ostrově Fuvahmulah, který je zároveň atolem Gnaviyani.

Ostrov Fuvahmulah je jako jediný na Maledivách zároveň také atolem s názvem Gnaviyani. Nachází se jižně pod rovníkem a je naprosto ojedinělý svého druhu. Jako jediný ostrov v celém tropickém ráji má bílou oblázkovou pláž, na různých místech ostrova pokrytou většími bílými, šedivými anebo černými kameny či mixem všech tří barev. Na ostrově Fuvahmulah nalezneme devět vesnic, dvě jezera se sladkou vodou, jejichž bahno je prý léčivé, a několik mokřadů. Korálový útes ostrova je vyhlášen pro potápění se žraloky tygřími a dalšími druhy žraloků. Potápění v této lokalitě je však vhodné pouze pro zkušené potápěče.

Jste-li milovníci potápění, vyrazte na Seenu atol aneb Addu a ostrov Gan, kde v historii působili Britové. Na ostrově Gan je také mezinárodní letiště.

Foto: Lucie Mohelníková

Lagoon Bar na luxusním resortu Vakkaru Maldives na Baa atolu.

Bezpečnost, kulturní odlišnosti a alkohol

Maledivy jsou bezpečná země. Drobná kriminalita zejména v hlavním městě Male není větší problém než ve velkých evropských městech.

Vzhledem k tomu, že jsou Maledivy muslimskou zemí, je na obydlených lokálních ostrovech zakázaná distribuce a konzumace alkoholu, včetně jeho dovozu. U vybraných obydlených ostrovů kotví safari lodě, na kterých je možné si dát legálně skleničku vínka, vychlazeného pivečka či panáčka. Na výletních plavbách s potápěním (safari lodích) a na resortech zákaz konzumace alkoholu pro turisty neplatí.

Každý z obydlených ostrovů, kde funguje cestovní ruch, má rovněž speciálně vyhrazené pláže pro turisty, takzvané bikini beach, kde je možné se koupat v plavkách. V případě pohybu po vesnici nebo městě je nutné mít vhodné oblečení, čímž se myslí cokoli v délce alespoň ke kolenům, s minimálně krátkým rukávem a bez hlubokého výstřihu. I muži by měli mít zahalenou hruď obzvlášť například v blízkosti mešity nebo veřejných budov.

Foto: Lucie Mohelníková

Houpačka na luxusním eko resortu Gili Lankanfushi na severním Male atolu.

Perfektní relax a hýčkání zažijete v cenově dostupných i luxusních resortech

Opakem obydlených ostrovů jsou resorty, což jsou ostrovy, na nichž se rozkládá jeden hotelový komplex obvykle spadající pod nějaký známý řetězec. Hosté jsou v resortech ubytovaní v plážových vilách nebo vilách nad vodou. K dispozici jsou bary a restaurace s kuchyněmi z různých konců světa, lázně a masáže, koutky pro děti, centra vodních sportů a aktivit a potápěčská centra a mnoho dalších aktivit a exkurzí. Mimo technického zázemí a zázemí pro personál je celý ostrov vyhrazen hostům. Místní obyvatele, tedy pokud nejsou personál, tu nepotkáte.

V resortu je vše načinčané, se skvělými službami. Relax, hýčkání a božský klid. Za servis si ale resorty nechávají řádně zaplatit. Služby jsou na stejné, nebo vyšší úrovni jako v obdobných hotelových komplexech jinde ve světě. Neplatí žádné z omezení popsaných u obydlených lokálních ostrovů ohledně nošení bikin a konzumace alkoholu. Je povoleno skoro vše, tedy kromě nudismu včetně „nahoře bez“.

K mým oblíbeným resortům s nádhernou přírodou, plážemi či korálovými útesy a dokonalým servisem patří například resorty JA Manafaru nebo Hideaway Beach na Haa Alifu atolu.

Foto: Lucie Mohelníková

Pláž na největším resortu na Maledivách – Siyam World na Noonu atolu.

Na Noonu atolu najdete jedny z nejluxusnějších resortů na Maledivách, jako je např. resort Velaa Private patřící českým podnikatelům Jiřímu Šmejcovi a Danielu Křetínskému. Na atolu Noonu se nachází i můj oblíbený eko resort s dokonalou kuchyní Soneva Jani nebo Cheval Blanc Randheli.

Z cenově dostupnějších resortů ráda zmiňuji Siyam World z kolekce Sun Siyam, který je největším resortem na Maledivách a kde se nudit opravdu nebudete. Relax a více romantiky nabízí sesterský resort Sun Siyam Iru Fushi s nádhernou pláží a ohromnou modrou lagunou.

Foto: Lucie Mohelníková

Volavka popelavá na lovu na nádherném boutique resortu Fushifaru Maldives na Lhaviyani atolu.

Na Lhaviyani atolu určitě mohu doporučit pobyt v nádherném boutique resortu Fushifaru Maldives, nebo v resortu Hurawalhi s podmořskou restaurací anebo v eko resortu Kudadoo Maldives, jež celý funguje pouze na solární elektřinu.

Na vedlejším Raa atolu najdeme krásný malý ostrůvek s resortem Cora Cora, kde je možné shlédnout také kus historie Malediv a místního umění.

Pro náročné milovníky relaxu je dokonalý luxusní resort Joali nebo Joali Being. V dalším luxusním resortu InterContinental Maamunagau najdete maják, což je v našem tropickém ráji unikát.

Foto: Lucie Mohelníková

Resort Dhigufaru Maldives na Baa atolu.

Na Baa atolu ti nároční musí navštívit resort Anantara Kihavah s podmořskou restaurací, Four Seasons at Landaa Giraavaru, Four Seasons Private Island Maldives at Voavah, eko resort Soneva Fushi nebo resort Milaidhoo či The Nautilus. Cenově dostupnými, ale krásnými resorty jsou pak Dhigufaru, Royal Island nebo Dreamland.

Na severním a jižním Male atolu je mnoho resortů, a to jak cenově dostupných, tak luxusních. Z cenově dostupných jmenujme například Paradise Island Resort & Spa, z luxusních pak One & Only Reethi Rah nebo Waldorf Astoria Maldives Ithaafushi.

Na severním Ari atolu najdeme cenově dostupný resort Safari Island a luxusní Constance Halaveli.

Foto: Lucie Mohelníková

První podmořská residence na světě je na Maledivách – The Muraka v luxusním resortu Conrad Rangali na Alif Dhaal atolu.

Na Jižním Ari atolu, který je domovem žraloka obrovského a mant, musíte navštívit cenově dostupné resorty Sun Island nebo Vilamendhoo, nebo luxusní resorty Maafushivaru by Outrigger a Conrad Rangali s podmořskou restaurací a residencí, první svého druhu na Maledivách i na světě.

Foto: Lucie Mohelníková

„Nemo“ na domácím korálovém útesu u luxusního resortu Baglioni Maldives na Dhaalu atolu

Na Dhaalu atolu se nachází několik dalších krásných přírodních ostrovů s nádhernými živými korálovými útesy a mnoha druhy různých podmořských živočichů. Za všechny jmenujme luxusní italský resort Baglioni nebo St. Regis Vommuli, který patří k TOP 10 nejluxusnějším resortům na Maledivách. Dále cenově dostupnější resort Sun Siyam Vilu Reef nebo jeho sesterský, částečně upravený resort Sun Siyam Iru Veli. Nesmíte si nechat ujít resort Angsana Velavaru se samostatně stojícími vodními vilami a luxusní resort Niyama Private Islands s podmořskou restaurací a nočním klubem. Na Dhaalu atolu jsem zatím zažila jedno z nejhezčích šnorchlování na Maledivách.

Kdo miluje luxusní dovolenou ve stylu Robinsona Crusoe, nesmí si nechat ujít pobyt na mém oblíbeném resortu Six Senses Laamu.

Dokonalý luxus a extra vybudované vodní vily najdete v dalším z mých oblíbených, v resortu Raffles Meradhoo. Podmořská residence je také v resortu Pullman Maamutaa na Gaafu Alifu atolu.

Kam ne

Celému severnímu a jižnímu Male atolu a ostrovům, které jsou dostupné z hlavního města Male, resp. z letiště pouze lodí do 30 minut cesty, doporučuji se vyhnout. Jedná se o příliš hustě obydlené či příliš turisticky exponované ostrovy a resorty. Čím dál se od hlavního města vydáte, tím krásnější příroda a milejší místní tam na vás čekají.

Foto: Lucie Mohelníková

Zeleninový a ovocný trh v hlavním městě Male na severním Male atolu.

Návštěva hlavního města Male

Budete-li mít chvilku čas před odletem z Malediv, vydejte se na pár hodin do hlavního města Male, prokličkujte mezi auty a motorkami, navštivte místní trh s rybami, zeleninou a ovocem, prohlédněte si nejstarší mešitu na Maledivách Hukuru Miskiy / Friday Mosque vybudovanou z korálu, velkou páteční mešitu se zlatou kopulí Grand Friday Mosque, prezidentský palác Mulee'aage, který vypadá, jako kdyby byl vystřižen z Mrazíka či bývalý Sultan Park a v něm se nacházející národní muzeum. Milujete-li tuňáka, neváhejte si v některém z obchodů zakoupit konzervičku. Na Maledivách totiž máme nejchutnějšího a nejkvalitnější tuňáka na světě. Já osobně miluji konzervy od maledivské společnosti Enzi.

Kombinace obydlených ostrovů a resortů

Dokonalou dovolenou je poznání a relax, což nabízí kombinace obydlených ostrovů a resortů. Pozor, nejedná se ale o levnou záležitost. Krásné zážitky a vzpomínky jsou však k nezaplacení.

Maledivy jsou svérázné a zažít se tu dá mnohé. Maledivy nemají v exotice žádnou alternativu. Každý by je měl alespoň jednou za život navštívit. A jak už jsem zmínila, stačí si odpustit 2 až 3 dovolené ve Středomoří či na Jadranu, ušetřit a rázem se můžete vydat do tohoto krásné tropického ráje, do ráje, kam se se mnou rozhodně budete chtít vracet!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám