Hlavní obsah
Móda a trendy

Umělá vs. Pravá kožešina. Obojí katastrofa. Existují alternativy?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash.com, Moreno Matkovic

Pravá kožešina je přírodní vlákno, ale aby nepodlehla hnilobě, musí se ošetřit řadou chemikálií. Umělý kožíšek – nejčastěji vyráběný z polyesteru a akrylu – na tom není o moc lépe už pro množství mikroplastů, které uvolňuje s každým praním.

Článek

O utrpení zvířat z kožešinových farem bylo napsáno mnoho. Stále však převládá myšlenka, že pravá kožešina je přírodní vlákno, které nezatíží životní prostředí, opak je ale pravdou: přirozeně by každá kůže a kožešina podlehla hnilobě a aby se tak nestalo, přichází na řadu velké množství chemikálií. Umělý kožíšek – nejčastěji vyráběný z polyesteru a akrylu – na tom není o moc lépe už pro množství mikroplastů, které uvolňuje s každým praním. Existují tedy alternativy kožichů, o nichž můžeme s čistým srdcem říct, že lépe už to (zatím) nejde? Rozhodně ano!

Pravá kožešina

Nedávno se o pořádný rozruch v módním světě postarala svou přehlídkou značka Schiaparelli, která vyslala na přehlídková mola modelky v modelech se zvířecí hlavou. Nutno podotknout, že šlo o ohrožené druhy zvířat. A i když šlo o kožešinu umělou („z ručně tvarované pěny, pryskyřice, vlny a umělé kožešiny z hedvábí“) a nebylo tedy žádnému zvířeti ublíženo, zpráva to byla jasná: kožešina = luxus a společenský status.

V době, kdy jsou pravé kožešinové farmy v řadě zemích zakázané, distancuje se od nich i řada světových Fashion Weeků (v Česku je to například módní magazín Elle, který odmítá podporovat nákup pravých kožichů) to řada lidí považovala od Schiaparelli za provokaci, která ve finále podpoří pytláctví a zvýší hodnotu pravých kožešin. Zvláště u oněch ohrožených druhů.

O utrpení zvířat z kožešinových farem bylo napsáno mnoho: zvířata často žijí bez veterinární péče, bez jídla a vody a čeká je bolestivá smrt plynem, otravou či elektrickým proudem. Kožešinu totiž zpracovatelé potřebují nejčastěji vcelku.

Než se kožešina ze zvířete dostane až k zákazníkům na pult – ať už jde o kabát či štolu kolem krku – je potřeba ji řádně ošetřit. Zatímco většina zákazníků věří, že jde o zcela přírodní vlákno, které nezatíží životní prostředí, opak je pravdou: přirozeně by každá kůže a kožešina podlehla hnilobě a aby se tak nestalo, přichází na řadu velké množství chemikálií.

Nejčastěji je to formaldehyd (podle EWG jde o karcinogennní konzervační látku) a hexavalent chromium (rovněž karcinogen nebezpečný pro dýchací systém, ledviny, játra, kůži a oči), které škodí jak životnímu prostředí během výroby, tak mohou být potenciálně nebezpečné i pro nositele. Opravdu je toto luxus?

Umělá kožešina (Faux Fur)

Ani umělý kožíšek však není nic udržitelného, jelikož zatěžuje životní prostředí jak při výrobě, tak při každém praní. Faux fur je k dostání ve všech řetězcích rychlé módy a koupíme jej za pár korun: většinou jde totiž o velice levný materiál vyrobený z plastu, nejčastěji polyester a akryl, u nichž trvá minimálně 1000 let, než se biologicky rozloží.

Umělá kožešina navíc obsahuje mikroplasty, tedy drobné a okem neviditelné částice, které se uvolňují s každým praním a kontaminují vodní tokyvzduch. The Guardian uvádí studii, podle níž sníme minimálně 50 tisíc plastových částic ročně. A to nepochází jen z konzumace ryb, byť tím jsou zasaženy nejvíce. Umělý kožíšek navíc není prodyšný, a tak si žádá daleko častější praní než přírodní materiály. K výrobě faux fur nepotřebujeme konzervanty, nýbrž nejrůznější barviva, kterých se při nošení neustále dotýkáme. I když je tedy umělá kožešina označovaná za vegan verzi pravých kožichů, o udržitelnosti nemůže být ani řeč.

Jaké jsou tedy možnosti?

Jednou z průkopnic skutečně udržitelných materiálů, šetrných k životnímu prostředí, patří bezesporu Stella McCantrey. Kromě kousků z rostlinné kůže totiž uvedla na trh i umělý kožich z vláken KOBA – ta jsou tvořena z recyklovaného polyesteru a z 37% z rostlinných vláken, čímž se snižují energie při výrobě o 30% a emise skleníkových plynů o 63%.

Společnost Ecopel zašla ještě dál a představila novou biologicky odbouratelnou kožešinu GACHA, ta je plně kompostovatelná za pouhých 180 dní. Právě biologická rozložitelnost je v módním průmyslu důležitým a velkým krokem kupředu.

Další milou alternativou, která nahradí pravý i umělý kožíšek, nabízí značka Katharine Hamnett London, která vyrábí mimo jiné kabáty ze 100% mohérového vlákna a to za dozoru na udržitelnou produkci mohéru a dobrých životních podmínek angorských koz. #BioFur, jak kožíšku říkají, má podšívku z čisté bavlny a drží si svou výhřevnost i do tuhé zimy.

Pravý kožich z druhé ruky

Řada věhlasných módních domů, které máme spojené s luxusem a bohatstvím – jmenujme například Gucci, Chanel, Jean Paul Gaultier, Versace, Prada a další – dávají ruce od pravé kožešiny pryč. Predikce jsou tedy takové, že jednou nám norkový kožich bude připomínat krutost minulosti a zcela nesmyslný módní diktát.

Otázkou však zůstává, jak naložit s vintage kožichem, který objevíme třeba u babičky ve skříni. Cenný poklad a nostalgická vzpomínka na babičku, nebo symbol krutosti?

Zde neexistuje jediná správná odpověď: všichni máme jiný morální kompas, podle kterého žijeme a kterým se řídíme s každým rozhodnutím a nákupem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám