Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jednání o míru mezi Ruskem a Ukrajinou?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Já chci mír! Ukrajina by si měla sednout ke stolu a vyjednávat! Tyto fráze můžeme slyšet od některých českých politiků neustále.

Článek

Někteří nejen čeští politici stále zdůrazňují nějaká „mírová jednání“ mezi Ukrajinou a Ruskem, která jsou ve své podstatě samozřejmě správná, ale záleží, v jaké situaci. Jeden z těch našich politiků téměř před rokem dokonce v rámci frází o míru v přímém televizním přenosu odmítl vojenskou pomoc v případě napadení sousedního Polska.

Tomio Okamura tyto fráze o míru a jednání u kulatého stolu používá neustále. Kdyby jemu vtrhli do bytu zločinci, kteří by ohrožovali na životě jeho rodinu, rozbíjeli mu dům a vše rozkrádali, tak by hlavně neměl volat policii, aby snad neeskaloval konflikt. Měl by si s těmi zločinci sednout ke stolu, dát jim kafé a vyjednávat o příměří s tím, že jim klidně nechá většinu svého domu v zájmu „míru“. Připadá vám taková situace absurdní? A stejně absurdní jsou Okamurova slova o vyjednávání a míru v dané situaci.

Mír je určitě velice důležitý, avšak nemůže se v zájmu onoho „míru“ obětovat suverenita či dokonce samotná existence jiného státu stejně, jako tomu bylo v době Mnichovské dohody. Taková situace pak vede agresora k domněnce, že ti druzí jsou slabí a může si tedy dovolit více. A to není jen nějaká dedukce, ale přímá historická zkušenost. Navíc našeho národa.

A že ve válce zbytečně umírají lidé? To každopádně, ostatně jako v každé jiné válce zbytečně umírají lidé. Tato válka by ale nemusela být, kdyby nebylo rozpínavosti Ruského národa, která je odnepaměti zřejmá. A pokud někdo tvrdí něco o rozpínavosti NATO a Ruského strachu z onoho rozšíření severoatlantické aliance, tak rozdíl je v tom, že NATO je obranná aliance a rozšiřuje se tím, že dobrovolně na základě smlouvy do něj každá členská země vstupuje v poměrně náročném procesu, kdežto Rusko se rozpíná pouze silou a vojenskými prostředky. Nehledě na to, že co je Rusku do toho, kam chce směřovat sousední suverénní stát? Rusko nemá v žádném případě právo si určovat zahraniční politiku sousedních zemí! To kam chce Ukrajina směřovat či jaké unie či aliance chce být členem si musí rozhodnout samotná Ukrajina.

PS: Celá tato ruská „třídenní vojenská operace“ přispěla pouze k tomu, že NATO se rozšířilo ještě více.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz