Hlavní obsah
Názory a úvahy

Politikům nemáme věřit, ale máme je kontrolovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy / Michal Turek

Je velmi naivní důvěra či dokonce snad fandění některému z politiků.

Já věřím tomu, anebo tomu politikovi. Někdo tvrdí, že fandí tomu a onomu a někdo zase, že já fandím nebo věřím tomu či onomu. Avšak politika není fotbalový zápas, aby bylo možné někomu „fandit“.

Článek

Mnozí lidé potřebují nad sebou nějakého vůdce, proto často sympatizují s Ruskem a státy s autoritářským režimem a neumí žít ve svobodě a demokracii, ke které také patří zodpovědnost za sebe a ty slabší.

Proto těmto lidem vyhovuje Okamura či Babiš, kteří pořád melou, jak se vláda nestará a jak by se starat měla. Tito lidé potřebují, aby se o ně někdo staral a svoboda je jim ukradená. Tím pádem jim vyhovoval život za socialismu, kdy je stát vodil na pastvu tam, kam chtěl a „staral se o ně“ i za cenu jejich svobody. Ale jsme přece lidé, a ne dobytek v ohradě.

Informaci či výrok posuzují dle toho, kdo jej řekl, nikoliv dle obsahu. I Okamura může někdy říci pravdu, a i pan profesor Fiala může občas říci blábol. Toto klidně připouštím jako volič koalice SPOLU. Nemám žádného politického guru, protože žádného nepotřebuji. A v tom je mezi námi rozdíl, protože má zkušenost zrovna s příznivci Babiše či Okamury je, že nikdy nepřipustí, že by se jejich guru mohl mýlit. Politik je náš zaměstnanec v našich službách, nikoliv vůdce. A politikovi se nemá věřit, politik se má kontrolovat!!!

Některým z nás ovšem vyhovuje přijmout někoho jako nezpochybnitelnou autoritu a vyhovuje nám černobílý svět, a proto mnozí z nás neuznáváme pojmy jako svoboda či demokracie.

Pokud nejsem spokojený se svým životem, tak musím s tím dělat něco především já sám a nehledat stále chybu někde zvenčí, ať už vládu, jiné národy, skupiny či etnika. Přitom uvědomění si, že se svým životem můžu něco udělat pouze já sám a já sám mám za něj také zodpovědnost je velmi osvobozující. Nehledě na to, že člověk tak nepropadne populistům, kteří záměrně sdělují voličům pouze to, co chtějí slyšet. Je opravdu velmi naivní představa, že za některého z politiků či vlády nějaké strany „bude líp“, že bude nějaká vláda pracovat jen efektivně a všichni budeme spokojení. To je prostě utopie a nikdy se to nestane.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz