Hlavní obsah
Názory a úvahy

Proč lidé sdílí nenávist?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Na jsme si nedávno mohli všimnout příspěvků, které nejen, že střelbu na FF UK znevažují či dokonce schvalují, ale dokonce i výhrůžky podobným činem.

Článek

Proč ale lidé píšou takové nenávistné příspěvky?

Protože potřebují nějakou pozornost. Jejich životy za moc nestojí, nic nedokázali a proto mají potřebu ostatní snižovat a urážet a zejména ty co jsou úspěšní. Takový bolševický mindrák.

Dále jsou to lidi co za každou cenu brání svůj světonázor a narativy, které i za cenu lži si potřebují v něm ujistit. Na to jim ideálně slouží facebook, kde se v sociální bublině stejně smýšlejících lidí utvrzují ve svém pohledu na svět a mají také pocit, že je to pohled na svět i zbytku světa.

V podstatě tu hrají roli i dvě věci: Kognitivní disonance, která brání tomu, aby si ty lidi něco „uvědomili“ a změnili tak smýšlení a také Dunning-Kruger efekt, který zas v podstatě ukazuje v praxi na sítích, že čím víc je člověk vzdělaný, tak tím víc má pocit že toho moc neví (viz Sokratovo: „Vím, že nic nevím.“). A čím méně je člověk vzdělaný, tím víc má pocit, že ví všechno a rozumí všemu a cítí určitou nadřazenost vůči ostatním. Hodně zjednodušeně řečeno.

Svoboda slova není absolutní! Nikdo si nesmí dovolit psát v takové situaci veřejně příspěvky, které schvalují nebo znevažují tragickou událost na FF UK. Kdo tvrdí, že absolutní je, tak stačí, aby byl trochu empatický a vcítil se do člověka, který trpí pomluvami, lží, verbálními útoky na sítích a vyhrožováním jemu a jeho rodině. Pokud já bych něco takového udělal, tak po právu budu za to potrestán. A je dobře, že i v této oblasti Policie ČR koná.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz