Hlavní obsah
Názory a úvahy

Zabedněnost Čechů nezná mezí. Důkazem je kauza Nord Stream vs. Ukrajinci

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Nord Stream, tiskový servis

Za výbuchem plynovodu Nord Stream v roce 2022 údajně stojí parta ukrajinských potápěčů. A český internet je tím hluboce dotčen (ilustrační foto).

Reakce na zprávu o tom, že za výbuchem plynovodu Nord Stream stojí Ukrajinci, ukazují smutnou realitu části české společnosti, která zjevně chce hlavně svá teplá místa, ať to stojí, co to stojí.

Článek

Tento týden se objevila zpráva o tom, že za výbuchem plynovodu Nord Stream z roku 2022 stojí Ukrajinci. Psala o tom řada tuzemských médií včetně webu Seznam Zprávy. Problém je, že jde pořád o neoficiální informace odkazující se na anonymní zdroje a hovoří se pouze o podezřelých. S určitostí nevíme stále nic a je hodně pravděpodobné, že se skutečný příběh nikdy nedozvíme.

Nechme ale stranou to, zda plynovod zničili Rusové, Ukrajinci, nebo kdokoliv jiný. Vyloženě alarmující jsou reakce, které se šíří po internetu a které ukazují zabedněnost části české společnosti. Ta zjevně nechce řešit žádné problémy, chce svá „zaprděná“ teplá místa na zahrádce před pěkným domečkem nebo u stolu štamgastů v hospůdce, kde si dáváme nějaké to pivečko, případně panáčka. Teď nám tuhle naší krásnou českou pohodu narušuje velké množství Ukrajinců. Těch Ukrajinců, kteří žadoní o evropskou pomoc, ale zároveň „útočí na našiN8z kritickou infrastrukturu.“ To vše za přikyvování „fialovo pětikolky“.

A nejde přitom pouze o komentáře v diskuzích pod články, ale také o příspěvky některých médií. Postoji části české společnosti jde přímo naproti třeba článek z webu FiNTAG s názvem „Komentář: Ukrajinci si s námi, co se týče plynu, vytřeli zadek“.

Jednou provždy, původcem všech problémů je Rusko

Autor zmíněného komentáře erudovaně popisuje různé byznysovo-politické aspekty celého příběhu a poukazuje na fakt, že na zničení plynovodu Ukrajinci přímo profitují. Všechno to samozřejmě může být pravda za předpokladu, že to Ukrajina opravdu udělala, ale celý komentář poněkud zapomíná na širší kontext celého problému. Válka se v něm zmiňuje jen tak mimochodem a odpálení plynovodu následně působí, jako kdyby šlo o tu nejzásadnější příčinu ekonomické krize. Komentující tuto verzi reality vítají s povděkem. Jenže takováto realita není.

Plynovod Nord Stream není žádná „naše kritická infrastruktura“. Na oficiálním webu Nord Streamu se píše, že většinový podíl (51 %) připadá ruské společnosti Gazprom. Především (a to například ve zmíněném komentáři úplně chybí) ale raketový růst cen odstartoval v Evropě dříve, než k útoku na plynovod došlo. A důvodem nebylo nic jiného, než že Rusko v tom „našem“ plynovodu začalo omezovat plyn, který tekl do Evropy. To vyhnalo ceny o 70 % nahoru (zdroj: Aktuálně.cz). O tomto se psalo v červnu roku 2022, výbuchy následovaly v září stejného roku. Je jasné, že zničení plynovodů energetickou krizi zhoršilo, ale je také zjevné, že to bylo Rusko, kdo tuhle krizi úmyslně odstartoval.

Ze všeho nejvíc by si ale všichni měli uvědomit, v jakém kontextu k tomuto incidentu došlo. Válka na Ukrajině začala v únoru roku 2022 a vše rozpoutalo Rusko. Pokud si někdo představuje, že ještě v červnu stejného roku několik měsíců poté, kdy na sousední stát Slovenska (ano, takhle blízko tahle válka je, i když si to mnozí nechtějí připustit), bude Evropa ještě s dodávkami základních surovin spoléhat na toho stejného agresora, hlavně abychom si my tady v ČR mohli vesele a levně topit, pak by se možná měl jet na tu Ukrajinu podívat a třeba se bude dost divit. Kdyby Ukrajina takovou věc udělala v dobách míru, pak ano, zasloužila by si sankce, trest, odsouzení… Tahle věc se ale stala v době války, ve které je Ukrajina tím napadeným a musí se bránit všemi dostupnými prostředky. U nás to naštěstí tak nevypadá, ale i nás se válka přímo týká a holt i nám přináší negativní dopady. Je to jako kdyby vám ve druhém patře hořel byt, ale vy byste ho hasili jenom malinko, hlavně ať ty pod vámi nevytopíte. Čert vem, že když to celé shoří, tak dost možná spadne celý dům…

Celé je to vlastně úplně jednoduché. Rusko dodávalo plyn do Evropy ve velkém, Gazprom sponzoroval ligu mistrů, evropští představitelé se s Putinem navštěvovali, všichni z toho profitovali. Ale diktátor si prostě nemůže pomoci a bylo mu to málo. Kdyby válku nezačal, nezvedlo by to vlnu migrace z Ukrajiny do Evropy, nebyla by energetická krize a ani by nedošlo na zničení té „naší kritické infrastruktury“, jak o plynovodu Nord Stream někteří píší.

Ano, s integrací Ukrajinců, ze které u části české společnosti pramení celá ta nenávist, u nás i jinde v Evropě jsou a budou problémy, ale za tyhle problémy může v první řadě Rusko, ne Ukrajinci. Tak si to, laskavě, uvědomte. A uvědomte si také, že problémy, které tu musí řešit celá Evropa, jsou jen malou daní za to, že vám nikdo nerozstřílí ty celá dlouhá léta opečovávané zahrádky a domečky, i ty hospůdky, kde jste si celá dlouhá léta při nadávání na všechno okolo vyseděli své teplé místo. Přístup ve stylu „nic vidět nechci, nic řešit nebudu, hlavně aby nebyly žádné problémy,“ je mimořádně nebezpečný. Takže ano, tahle zabedněnost části české společnosti je fakt na pováženou a může mít dost nepříjemné konsekvence, na které nakonec doplatí i všichni ti, kteří „chtějí hlavně mír a zastavení bojů“.

Poznámka pod čarou

Pokud plynovod Nord Stream opravdu zničili Ukrajinci, měli bychom jim za to spíš poděkovat. Nerozhodnost evropských elit po obsazení Krymu v roce 2014 a po invazi na Ukrajinu byla do nebe volající. Alespoň to celé vedlo ke snaze snížit závislost na Rusku, které rádo útočí na všechny okolní státy. Evropa přece nemůže být závislá na dvou trubkách v Baltském moři, které ještě navíc začínají v diktátorském státu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz