Hlavní obsah
Názory a úvahy

Ze všeho nejhorší je, když se ministr stane trapným. Jurečka by měl skončit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Tiskový servis MPSV

Opakované vysvětlování a vymlouvání je tím nejhorším, co vláda aktuálně potřebuje.

Předsednictvo KDU-ČSL má v úterý řešit další působení Mariana Jurečky kvůli neukončenému večírku ministerstva, který probíhal v době tragických událostí na Filozofické fakultě.

Článek

Tragická střelba z 21. prosince na Filozofické fakultě byla něčím, co Česká republika dosud nikdy nezažila. Zpráva o střelci pohybujícím se na ochozu se díky sociálním sítím okamžitě rozšířila úplně ke všem. Premiér Fiala ihned ukončil svou cestu na Moravě a vrátil se do Prahy, prezident Pavel se do Prahy vrátil z Paříže, Vít Rakušan jel na místo, ale na Ministerstvu práce a sociálních věcí probíhal vánoční večírek, který ukončen nebyl. Ministr Marian Jurečka se kvůli tomu stal terčem kritiky.

A nutno dodat, že oprávněně, protože zcela zjevně nepochopil, o jak závažnou záležitost se jedná, což je u ministra „sociálních věcí“ dvojnásob zarážející. Ministerstvo navíc nejprve celou záležitost komentovalo jen stručným sdělením o tom, že večírek byl plánován dlouho dopředu a byl zahájen ještě před tím, než střelba na fakultě začala. Marian Jurečka údajně vyjádřil kondolenci na sociálních sítích a večírek měl být ukončen se začátkem mimořádného jednání vlády (viz článek zde).

Jenže pak se ukázalo, že to vlastně nebyla tak úplně pravda. Večírek pokračoval dále a ještě po návratu Jurečky z jednání vlády někdy v půl jedenácté večer zde zábava probíhala a sám ministr se ke zdejším lidem opět připojil (viz článek zde). A začal vysvětlovat, že neměl ucelené informace, že se nedostal k SMS od vládních kolegů a tak dále.

Ze všeho nejvíc je tohle trapné, protože je každému jasné, že to není pravda.

Pomohou omluvy?

Premiér Fiala Mariana Jurečku odvolat nechce. Asi to není příliš velké překvapení vzhledem k tomu, že neodvolal ani Blažka, který se schovával před bouřkou a v míře trapných výmluv Jurečku dokázal předčít. Vládní představitelé by si ale měli uvědomit, že stabilita je jistě chvályhodná věc, ale obecně se říká, že se „nemění vítězný tým“. A tato vláda zatím vítězný tým moc nepřipomíná a sama zmiňuje, že jejím hlavním problémem je komunikace. Když tedy nějaký člen vlády prokazatelně lže, nebo v nejlepším případě říká jen půl pravdy, tak vládní situaci rozhodně nevylepší.

Není možné, že Marian Jurečka o střelbě během večírku nevěděl. Pokud říká, že lidé z večírku něco slyšeli, ale nikdo neměl ucelenou informaci o tom, co se na fakultě děje, pak je to snad ještě horší. Jinými slovy to totiž znamená, že na ministerstvu se nikdo nechtěl zajímat o to, co přesně se vlastně děje. Bylo to snad každému jedno? To jako vážně se k nikomu z toho večírku nedostaly záběry střelce? Asi těžko. Všichni na večírku věděli, co se děje, včetně ministra, jen si holt nechtěli kazit zábavu.

Marian Jurečka se teď omlouvá, jenže se nezdá, že by to k něčemu bylo. Škoda už byla napáchána, vláda dostala od voličů další mínusové body. Že tohle veřejnost vnímá velmi negativně, to ukázaly už reakce na prosbu Víta Rakušana, aby letos obce v rámci silvestrovských oslav nepořádaly oficiální ohňostroje a aby vyzvaly lidi ke zdrženlivosti kvůli událostem na Filozofické fakultě. Já sám jsem se v mém okolí setkal s mnoha reakcemi typu „Jurečka si dělá mejdan a my nesmíme ani vystřelit rachejtle? To určitě…“ Příliš se jim nedivím.

Současná vláda dělá dojem, že chce zůstat v nezměněné sestavě za každou cenu. Může dělat spoust dobrých věcí, ale tyhle přešlapy na její počínání vrhají velmi špatné světlo a jsou to přesně tyhle věci, které si obyčejní lidé budou pamatovat především. Jako by nestačil trapný ministr Blažek s jeho bouřkou, teď budeme mít dalšího trapného ministra Jurečku. Možná, že i on dostal od premiéra žlutou kartu, jen mám trochu obavy, jestli se tímto jednáním nakonec nestávám trochu trapným i samotný premiér Fiala.

...pro úplnost, píšu to z pozice člověka, který ODS volil a vážně z toho nemám radost, protože tohle žene ČR do vlády hnutí ANO a Andreje Babiše, který na TikToku každým dnem dokazuje, že v míře trapnosti se dá zajít ještě mnohem, ale opravdu mnohem dále.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz