Hlavní obsah
Aktuální dění

Prezidentské volby 2023 očima amatérského sociologa. Bude se konat 2. kolo?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

Volby. Zdroj: https://pixabay.com/cs/vectors/vote-ballot-box-ruka-suit-3676577/

Bude se v prezidentských volbách volit i ve 2. kole? Jaké mají jednotliví kandidáti šanci na úspěch a opravdu bude ve 2. kole souboj Babiš versus?

Článek

Je polovina prosince a poslední průzkum provedený agenturou Median přináší následující výsledky (Danuše Nerudová - 28 %, Andrej Babiš - 26,5 % a Petr Pavel - 23,5 %). Dalším kandidátem, který překročí hranici 5 % je Pavel Fischer. Za ním následuje Marek Hilšer (3,5 %), Josef Středula (3,5 %) a Jaroslav Bašta (2,5 %). Do prezidentských voleb zasáhne ještě Karel Diviš a Tomáš Zima.

Jsou výsledky volebních průzkumů relevantní?

Opravdu má Danuše Nerudová našlápnuto k vítězství, nebo jí poslední průzkum udělá spíše medvědí službu? Andrej Babiš prohlásil, že nebude chodit před 1. kolem do žádných televizních debat, a Petr Pavel právě vyrazil do Maďarska lidem ukázat, že zastropování cen pohonných hmot způsobilo více škod než užitku.

V éteru se pohybuje také myšlenka, že by se někteří kandidáti měli vzdát kandidatury, a tím dál neoslabovat pozice hlavních favoritů voleb. Jedná se především o Marka Hilšera a Pavla Fišera, kteří mají dohromady volební potenciál až 10 %.

Jak dopadne 1. kolo?

Pro predikci volebních výsledků je nutné sečíst voliče prezidentských kandidátů od těch papírově nejslabších. Budeme-li uvažovat, že Karel Diviš a Tomáš Zima nedostanou dohromady více, než mnou tipovaných 5%, zbývá nám mezi ostatní kandidáty 95 %.

Josef Středula, Marek Hilšer a Pavel Fischer mají dohromady 13 %. Těhle 18 % je pak, dle mého názoru, jasných a dále rozebereme poslední 4 kandidáty, kterým musíme přidělit zbylých 82 %.

  • Jaroslav Bašta - jedná se o kandidáta, kterého navrhla SPD. To je strana, která má pravidelně cca 10 % a její voliči se účastní všech voleb, ve kterých vždy jednoznačně podporují kandidáty této strany. Jaroslava Baštu dále mohou volit voliči Trikolóry. Volební potenciál Jaroslava Bašty je tedy cca 10 - 15 %. Můžeme uvažovat, že někteří voliči považují hlas pro Jaroslava Baštu jako propadlý. Očekával bych, že tak 20 - 30% voličů SPD se rozhodne dát hlas někomu jinému (Andrej Babiš), čímž sníží jeho volební potenciál o 2 - 3 procentní body. Jaroslavu baštovi přikládám tedy cca 7 - 8 %, i když volební průzkumy tvrdí něco jiného.
  • Andrej Babiš - volební potenciál do 1. kola Andreje Babiše je 25 - 30 %. Andrej Babiš se odmítá účastnit volebních debat. Z dřívějších rozhovorů je jeho rétorika známá. Často skáče z jednoho tématu do druhého, nenechá protistranu domluvit a pokud jej někdo z něčeho usvědčí, běžně odpoví:"To není pravda!, a tím většinou debata končí. Jeho skalním voličům tento styl vyhovuje a viděl jsem několikrát, že přesně tento styl vedení debaty je pro ně sympatický. Andrej Babiš tyto debaty do 1. kola nepotřebuje. Mohl by totiž odradit potenciální voliče a nebo naopak ještě přitáhnout takové množství voličů, že 1. kolo vyhraje. Babiš ale potřebuje 1. kolo prohrát, aby vytáhl trumfy až ve 2. kole. Andrej Babiš v 1. kole dostane 25 - 30 % (spíše 25 %) a umístí se na 2. místě.
  • Danuše Nerudová - objevila se jako politikou nepolíbená slušně vystupující kandidátka s akademickou kariérou. Koho může tato kandidátka oslovit? V dnešní době je populární rozdělovat kanidáty na liberální/konzervativní. U Danuše Nerudové můžeme uvažovat spíše liberálnější hodnoty. Osloví tedy voliče Pirátů, TOP 09, Zelených a liberálnější část ODS. Do prvního kola tipuji Danuši Nerudové 15 - 20 %, se kterými se umístí na 3. místě. Neudělá-li Petr Pavel před 1. kolem nějakou výraznější chybu, Nerudová nedostane více než 20 %. Pokud nerozhodní voliči, kteří uvažují mezi Pavlem a Nerudovou, změní na poslední chvíli názor, může Nerudová dostat až 25 % a těsně porazit Petra Pavla. Více se bude vědět týden před volbami.
  • Petr Pavel - jeho kandidatura visela ve vzduchu už několik let. Je to charismatický člověk s obrovskou kariérou, respektem ve světě s jedním škaroupem. A to je jeho působnost v KSČ před revolucí. Pro některé lidi je to stopka, přes kterou nemohou jít. Voliči, kteří chtějí zatočit s komunistickou minulostí, budou volit Danuši Nerudovou. Přesto má Pavel (jako jediný z kandidátů) největší volební potenciál. Dle mého názoru může Petr Pavel získat voliče napříč celým politickým spektrem (s výjimkou voličů ANO). Petr Pavel dostane 25 - 35 % a získá 1. místo. V případě, že televizní debaty zvládne bez zaváhání, bude atakovat hranici 35 %.

V půlce prosince tedy odhaduji hlasy v 1. kole prezidentské volby následovně:

  1. Petr Pavel - 32 % (25 % při významné chybě)
  2. Andrej Babiš - 25 %
  3. Danuše Nerudová - 19 % (26 % při perfektním finiši)
  4. Jaroslav Bašta - 7 %
  5. Pavel Fischer - 5 %
  6. Marek Hilšer - 5 %
  7. Josef Středula - 3 %
  8. Tomáš Zima - 2,5 %
  9. Karel Diviš - 1,5 %

Druhé kolo prezidentských voleb bude už pouze formalitou (s výjimkou souboje Nerudová - Babiš). Proto musíme uvažovat celkem 3 varianty. První variantou je duel Babiš-Pavel.

2. kolo - Pavel - Babiš

Andrej Babiš po 1. kole začne rozjíždět kampaň na plné obrátky. Ve všech televizních debatách a rozhovorech bude vyzdvihovat, jak se za jeho vlády lidé měli lépe. Bude tvrdit, že bude opoziční prezident, zatímco Pavel kroky vlády spíše podporuje. Vracíme se do minulé volby Zeman - Drahoš, ale v tuto chvíle stojí před námi „Drahoš s koulema“. Babiš nemůže na Pavla vytáhnout komunistickou minulost, jelikož má z minulého režimu taky škraloup. Máme před sebou dva kandidáty, kteří byli před revolucí v KSČ.

Petr Pavel získává téměř všechny hlasy Danuše Nerudové, Pavla Fischera a Marka Hilšera a tím se dostává na bezpečných 61 %. Naopak Andrej Babiš získává hlasy celé SPD, a tím dostává minimálně 35 %. Zbylá 4 % pak přidávám Babišovi, jelikož Petr Pavel zmínil, že si není jist, zda by v 2. kole podpořil Danuši Nerudovou.

Byl jsem si naprosto jistý tím, že Danuše Nerudová by byla lepší variantou než Andrej Babiš. Dnes už si tím tak úplně jistý nejspíš nejsem, ale přesto se ještě pořád přikláním k ní.
Petr Pavel

Odhad 2. kola při souboji Pavel - Babiš pak odhaduji následovně.

  1. Petr Pavel - 61 %
  2. Andrej Babiš - 39 %

2. kolo - Babiš - Nerudová

Druhou variantou je pak duel Babiš - Nerudová. V tomto případě bude Danuše Nerudová tahat za kratší provaz. Nerudová bude hrát na notu minulosti Babiše, bude vzpomínat na jeho kauzy (Čapí Hnízdo, Krym, StB, apod…). Se skalními voliči Andreje Babiše však tyto informace již nepohnou a dál budou Andreje Babiše volit. Ten naopak bude Danuši Nerudovou napadat za politickou nezkušenost, jeho poradci a právníci určitě vytáhnou jejího manžela, práci pro univerzitu (rychlotituly), či rozhazování ze státního při vybavování její kanceláře. Babiš opět získává hlasy SPD a má minimálně 35 %. Voliči Danuše Nerudové jsou schopni ve 2. kole volit Petra Pavla, obráceně to však neplatí. Očekávám, že část voličů Pavla bude volit Babiše, případně k volbám vůbec nepůjdou, jelikož nebudou chtít volit „menší zlo“. Nechtějí volit Babiše, ale také nejsou schopni volit příliš liberálního kandidáta. Tyto hlasy tedy de facto propadnou. Boj mezi Nerudovou a Babišem bude velmi vyrovnaný a bude záležet na tom, kdo dokáže více vyburcovat nerozhodnuté voliče a voliče Pavla. Odhad 2. kola při souboji Nerudová Babiš pak odhaduju následovně:

  1. Andrej Babiš - 55 %
  2. Danuše Nerudová - 45 %

2. kolo - Pavel- Nerudová

Pokud by došlo k tomu, že by do 2. kola nepostoupil Andrej Babiš, tam by vítězství měl zajištěné Petr Pavel. Většina voličů Babiše půjde raději volit Pavla než Nerudovou, jelikož Nerudová představuje spíše politiku vlády, vůči které se Andrej Babiš vyhraňuje. Do prvního kola je v Petr Pavel neutrálnější postavou, čímž si získá i tyto voliče. 2. kolo by pak skončilo jednoznačně:

  1. Petr Pavel - 65 %
  2. Danuše Nerudová - 35 %

Andrej Babiš může prezidentské volby vyhrát pouze v případě, že postoupí do 2. kola s Danuší Nerudovou. Postoupí-li do 2. kola Petr Pavel, pak jej vyhraje proti oběma možným kandidátům. Naopak Danuše Nerudová 2. kolo prohraje s oběma kandidáty.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám