Hlavní obsah

Keto dieta: Klíč k efektivnímu hubnutí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lukáš Konečný

Ketogenní dieta je stravovací plán, který se zaměřuje na snížení příjmu sacharidů a zvýšení příjmu tuků.

Článek

Tento přístup vede k tomu, že tělo vstupuje do stavu zvaného ketóza, kde začíná spalovat tuky jako primární zdroj energie místo sacharidů. Keto dieta má řadu variant, které se mohou lišit v poměru tuků, bílkovin a sacharidů, ale všechny mají společný cíl: indukci ketózy.

Začínání s ketodietou vyžaduje důkladné pochopení toho, jaké potraviny jsou povolené a jaké potraviny je potřeba omezit nebo zcela vyloučit z jídelníčku. Obvykle jsou vysokosacharidové potraviny jako je ovoce, pečivo a cukry nahrazeny potravinami bohatými na tuky a bílkoviny, jako jsou avokádo, maso, mastné ryby a ořechy. Přechod na tuto dietu může u některých jedinců zpočátku vyvolat vedlejší účinky, známé jako „keto chřipka“, které však obvykle po určité době přejdou.

Popularita keto diety vzrostla díky jejím potenciálním výhodám pro rychlé hubnutí a zlepšení určitých zdravotních stavů, včetně cukrovky a epilepsie. I když se jedná o přístup, který může přinést výsledky pro některé jedince, je důležité zdůraznit potřebu konzultace s odborníkem na výživu nebo lékařem před zahájením jakékoli dietní změny.

Principy ketogenní diety

Ketogenní dieta založená na nízkém příjmu sacharidů a vysokém obsahu tuků vede k metabolickému stavu zvanému ketóza, který má za následek používání tuků jako hlavního zdroje energie.

Foto: Lukáš Konečný

v2-930mr-rocur

Co je keto dieta

Keto dieta je stravovací plán, jehož cílem je snížit příjem sacharidů na minimum a zároveň výrazně zvýšit příjem tuků. Tato změna vede k tomu, že tělo místo glukózy využívá pro energii ketony, které jsou produktem rozkladu tuků v játrech. Obvykle se příjem sacharidů pohybuje pod hranicí 50 gramů denně, aby se dosáhlo ketózy.

Základy ketózy

Ketóza nastává, když tělo přestane používat glukózu jako primární zdroj energie a začne místo toho spalovat tuky. K tomuto přechodu dojde obvykle po několika dnech od omezení příjmu sacharidů. Játra přeměňují tuky na ketony, které se následně používají jako palivo pro tělo a mozek.

Macronutrienty a jejich poměry

Při ketogenní dietě je poměr makronutrientů značně odlišný od běžných stravovacích doporučení. Typické poměry jsou 70-80% tuků, 20-25% proteinů5% nebo méně sacharidů. Důraz je kladen na čisté tuky a kvalitní proteiny, zatímco celkový příjem kalorií by měl odpovídat individuálním potřebám a cílům. Důležitým aspektem je rovněž sledování množství net carbs, neboli čistých sacharidů, což jsou sacharidy očištěné o vlákninu.

Výhody a nevýhody

Ketogenní dieta, známá pro svůj nízký obsah sacharidů a vysoký podíl tuků, nabízí řadu potenciálních zdravotních přínosů, ale přináší také možná rizika a vedlejší účinky, na které je třeba si dát pozor.

Zdravotní přínosy

Keto dieta může přinést úbytek hmotnosti, což může být prospěšné pro osoby trpící obezitou. Dále se evidují příznivé vlivy na nízkou hladinu cukru v krvi, které mohou pomoci v boji proti diabetes mellitus typu 2. Keto dieta může vést k lepší regulaci krevního tlaku a zlepšení metabolického zdraví. Při správném dodržování je možné dosáhnout také snížení hladiny LDL cholesterolu v krvi.

Možná rizika a vedlejší účinky

Ačkoliv může keto dieta pomoci s některými zdravotními aspekty, může rovněž vyvolat vedlejší účinky, jako jsou bolesti hlavy, únavu či potíže se spánkem. Existují také obavy ohledně nedostatečného příjmu vitaminů, minerálůvlákniny. Dlouhodobé dodržování této diety může ve výjimečných případech vést ke zhoršení kontroly krevního cukru a může zvyšovat riziko kardiovaskulárních onemocnění. Keto dieta také není vhodná pro kojící ženy, neboť může ovlivnit výživu dítěte.

Potraviny v keto dietě

V rámci keto diety je důležitý výběr potravin, které podporují ketózu a minimalizují obsah sacharidů. Strava založená na správném poměru makronutrientů zajišťuje účinnost této diety.

Doporučené potraviny

Maso a drůbež: Konzumace jakéhokoli nepřepracovaného masa jako je hovězí, vepřové, jehněčí a drůbež je u keto diety běžná. Jedná se o základní zdroj bílkovin a je vhodné si vybírat maso z pastevního chovu.

Mořské plody a ryby: Zejména mastné ryby jako losos a makrela jsou v keto dietě oblíbené pro svůj vysoký obsah zdravých tuků a omega-3 mastných kyselin. Toto je podpořeno informacemi od Život a výživa.

Vejce: Jsou považována za jeden z pilířů keto diety a mohou být konzumována v různých formách jako jsou míchaná, vařená nebo jako součást různých receptů.

Tuky a oleje: Zdravé tuky jako olivový olej nebo avokádový olej jsou základním stavebním kamenem keto diety. Můžete je používat pro vaření či jako dressingy ke zdravým salátům.

Nízkosacharidová zelenina: Patří sem například špenát, brokolicekvěták. Tyto zeleniny jsou bohaté na vlákninu a nutrienty při nízkém obsahu sacharidů.

Sýry a mléčné výrobky: Neobsahují cukry a jsou vynikajícím zdrojem bílkovin a tuků. Patří mezi ně tvrdé sýry, smetanařecký jogurt.

Ořechy a semínka: Mandle, vlašské ořechychia semínka jsou v keto dietě doporučeny díky svému obsahu zdravých tuků, bílkovin a vlákniny.

Potraviny k omezení

Sacharidy: Dieta vyžaduje značné omezení veškerých forem sacharidů, včetně cukrů, obilovin, těstovinpečiva, které jsou typicky vysokými zdroji sacharidů.

Sladké a zpracované potraviny: Obsahují mnoho skrytých sacharidů, a proto je důležité vyhýbat se cukrovinkám, slazeným nápojům a zpracovaným potravinám.

Kukuřice a brambory: Tyto potraviny jsou bohaté na sacharidy a nejsou vhodné pro zařazení do keto diety s ohledem na udržení ketózy podle informací od Chia Shake.

Ovoce: Většina ovocí je kvůli vysokému obsahu cukru vyloučena, ačkoliv určité druhy, jako třeba maliny, mohou být konzumovány v omezeném množství.

Některé luštěninycelozrnné produkty je třeba také omezovat kvůli jejich vyššímu obsahu sacharidů.

Důležitou složkou keto diety jsou tuky, které by měly pocházet z kvalitních a nenasytěných zdrojů, jako jsou avokádoolivový olej.

Praktické rady a tipy

Přechod na ketogenní dietu vyžaduje promyšlený přístup a dodržování klíčových pravidel pro dosažení optimálních výsledků a minimalizaci nežádoucích účinků.

Jak začít s keto dietou

Než se jedinec pustí do keto diety, měl by se seznamovat s jejími základními principy. Silný důraz je kladen na vysoký příjem tuků a nízký příjem sacharidů, aby se tělo přepnulo do stavu ketózy. Před zahájením diety je vhodné konzultovat plán s odborníkem a získat detailní jídelníček, který zahrnuje recepty přizpůsobené individuálním potřebám. Je rovněž důležité zásobit se potravinami, které jsou vhodné pro keto dietu, jako jsou avokádo, maso, ryby či zelenina s nízkým obsahem sacharidů.

V ČR se nabízí celá řada ketodeitních programů, doporučujeme si nejprve nastudovat, jaké jsou v nich rozdíly. Dobře to má zpracovaný tento web: keto diety.

Stravovací plány a recepty

Pro usnadnění adaptace na ketogenní dietu je užitečné vytvořit si stravovací plán, který zahrnuje všechny jídla v průběhu dne. To může předcházet neplánovanému konzumování sacharidů. Recepty by měly být bohaté na tuky a proteiny, aby podpořily proces ketózy. V průvodcích, jako je Keto dieta pro začátečníky, lze najít inspiraci pro různorodá jídla, která dodržují tyto principy.

Jak zvládat vedlejší účinky

Při přechodu na keto dietu se mohou objevit vedlejší účinky známé jako „keto flu“, které se projevují únavou, bolestmi hlavy či křečemi. Pro jejich zvládnutí je doporučováno dostatečné množství spánku a hydratace. Pití vodyčaje bez cukru může pomoci doplnit tekutiny a elektrolyty. Pokud se objeví křeče, zvýšení příjmu minerálů jako je hořčík může poskytnout úlevu.

Keto dieta ve specifických situacích

Při aplikaci keto diety v určitých situacích je důležité mít na paměti její možný vliv na zdravotní stav a potřeby jedince, zejména u lidí s diabetes, sportovců a těhotných žen.

Keto dieta a diabetes

Keto dieta může ovlivnit hladinu krevního cukru u jedinců s diabetes. Její nízkosacharidový charakter může podporovat stabilizaci hladiny krevního cukru a snížení potřeby inzulinu, především u pacientů s typem 2 diabetes. Přesto je nutný pečlivý dohled lékaře, aby se předešlo hypoglykemii, zvláště pokud jsou pacienti na inzulinové terapii.

Keto dieta a sportovci

Keto dieta může u sportovců vyvolávat rozdílné efekty, v závislosti na charakteru sportucvičení. Zatímco vytrvalostní atleti mohou způsobem stravování získat zvýšenou schopnost využití tuků jako zdroje energie, vysoko intenzivní sporty mohou vyžadovat rychle dostupnou energii z sacharidů, což může být na keto dietě limitující faktor. Klíčová je individualizovaná strategie a posouzení vlivu diety na výkonnost.

Keto dieta a těhotenství

Během těhotenství je prioritou optimální výživa pro zdraví matky a správný vývoj plodu. Keto dieta může být během těhotenství kontroverzní kvůli omezeními některých nutričně bohatých potravin. Zároveň je důležité zmínit riziko pro rozvoj dítěte v případě nedostatečného přísunu určitých živin. Před zahájením nebo pokračováním v ketogenní dietě je pro těhotné ženy esenciální konzultace se zdravotním odborníkem.

Vědecký výzkum a studie

Vědecká komunita se intenzivně zaobírá ketogenní dietou a jejími vlivy na lidské zdraví. Studie zaměřené na tento způsob stravování ukazují, že ketogenní dieta může mít pozitivní účinky ve specifických klinických situacích. Například výzkum zveřejněný na NCBI naznačuje, že ketogenní dieta může být prospěšná, ale zdůrazňuje potřebu kvalitnějšího výzkumu.

  • Výhody a nevýhody: Jedna metabolická studie od Halls at al. v roce 2021 porovnávala účinky živočišné ketogenní diety s rostlinnou, nízkotučnou dietou. Výsledky této studie jsou dostupné zde.
  • Spánek a keto dieta: Vliv ketogenní diety na spánek byl zkoumán u skupiny zdravých, neobézních mužů. Tento výzkum naznačuje, že keto dieta může zvýšit množství hlubokého spánku a zároveň snížit dobu trvání REM fáze spánku. Relevantní studii naleznete na NCBI.

Dále se objevují studie naznačující, že ketogenní dieta by mohla mít pozitivní dopad na imunitní systém, jak je uvedeno v článku dostupném na CzechSight.

Použití v neurologii: V kontextu léčby epilepsie u dětí a dospívajících byl výzkum ketogenní diety zaměřen i na neurologické aspekty. Tomuto tématu se věnuje článek na Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie.

Tyto studie a výzkumy podtrhují důležitost dalšího zkoumání ketogenní diety, aby bylo možné plně pochopit její dlouhodobé účinky na lidské zdraví. Výzkum v této oblasti pokračuje s cílem poskytnout vědecky podložené důkazy, které by umožnily přínosnější a bezpečnější využití ketogenní diety.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz