Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jak hnutí ANO opět podvedlo své voliče a propadlo se do bezvýznamnosti

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jaroslava Jermanová

europoslankyně hnutí ANO

Bez vlivu, bez respektu, bez výborů a v extremistické frakci. Tak by se dala shrnout současná pozice hnutí ANO v Evropském parlamentu.

Článek

Před volbami jsme opakovaně poslouchali, co hnutí ANO v Evropském parlamentu zruší. Green Dealem a migrací počínaje a zákazem spalovacích motorů konče. Z jejich rétoriky vyplývalo, že by nejraději zrušili celou Evropskou unii. Také jsme poslouchali, jak zajistí mír na Ukrajině.

Den se se dnem sešel a tento podnikatelský marketingový subjekt se zničehonic ocitl ve frakci s pravicově extremistickými stranami, jejichž členové běžně na veřejnosti hajlují, ve svých sekretariátech skladují symboly s nacistickou tematikou a netají se nesnášenlivostí vůči cizincům a jiným národům a naopak sympatiemi k Ruské federaci. Zvolených europoslanců se samozřejmě nikdo neptal, protože předseda je postavil před hotovou věc.

„Patrioti“ pro Evropu

Uzavřel partnerský vztah s Rakouskou stranou svobodných, založenou bývalými členy SS, jejiž první předseda Anton Reinthaller měl dokonce hodnost generála SS a aktivně se podílel se na anšlusu Rakouska. Tuto stranu od jejího vzniku do dnešního dne provázejí skandály, v nichž z 90 % figuruje obdiv k německému národnímu socialismu. Součástí frakce se stal i Orbánův Fidesz, což je pikantní i proto, že Orbán se na veřejnosti běžně poflakuje s šálou Velkého Maďarska, které zahrnuje i část současného slovenského území a s touto mapou za zády vystupuje na svých mítincích. Inu, patriotismus a Babiš je Slovák! Předseda dalšího člena frakce, portugalské Chegy, André Ventura opakovaně na veřejnosti hajloval. Člen Evropského parlamentu za Vlámský zájem je vyšetřován za propagaci nacismu a spolupráci s Ruskem. Tato strana současně požaduje odtržení vlámského území od Belgie. Opět, patriotismus a mír! Filipa Turka a jeho nazi show pro jeho bezvýznamnost můžeme ponechat stranou. Ale předseda Ligy severu Matteo Salvini se pro změnu netají svým obdivem k Vladimiru Putinovi a to už vážně brát musíme. Stručně řečeno, strany v rámci této frakce buď koketují s neonacismem nebo sympatizují s Ruskem.

Patriotické strany navíc ze své podstaty prosazují výhradně vlastní národní zájem, jakkoliv v tomto případě neupřímně, komerčně a falešně. Přesto, jak taková politika může fungovat na úrovni Evropské unie, jejímž cílem je integrace a úzká spolupráce členských států a nikoliv parciální zájmy státu jednoho nebo individuální zájmy hned několika států na úkor ostatních? K čemu může taková politika vést?

Totální izolace

Ve výsledku se ukázalo, že Evropský parlament nechce s tímto subjektem z pochopitelných důvodů nic mít. Frakce ani hnutí ANO nebudou ve vedení žádného výboru, nebudou v předsednictvu EP, a vzhledem k tomu, že okolo nich byl utvořen takzvaný sanitární kordon, jehož původní účel byl bránit šíření infekčních nemocí, budou mít prakticky nulový vliv. Jednoduše proto, že se s nimi nikdo nebude bavit.

Z pozice, že se s vámi nikdo nebaví, nemůžete nic prosadit a plnit tedy své předvolební sliby. Předseda Andrej Babiš tedy opět podvedl své voliče, aby dostal do Europarlamentu své věrné, víceméně vysloužilé, straníky a straničky, kteří sice budou z hlediska přínosu pro Českou republiku úplně k ničemu, ale za věrnost si vysloužili výnosnou trafiku. 300 000 Kč měsíčně základního platu a dalších 750 000 Kč pro příbuzné a přátele, které zaměstnají jako asistenty. Ve prospěch České republiky sice neprosadí vůbec nic, ale v pozadí určitě budou chatrnou angličtinou lobbovat za zájmy pana předsedy, aby mu náhodou Evropský parlament nezakázal vyrábět jedovaté pesticidy a aplikovat je na evropská pole, evropskou vodu, zvěř a ptactvo.

Hnutí ANO podvedlo své voliče, propadlo se do bezvýznamnosti a stalo se součastí ultrapravicové frakce se sympatiemi k teroristickému Rusku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám