Hlavní obsah
Knihy a literatura

Cyklus vlkodlaka aneb lahůdková jednohubka od mistra hororu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lukbook, Carcosa

Cyklus vlkodlaka je určitou raritou v tvorbě mistra hororu Stephena Kinga. Jak už název napovídá, zápletka se odehrává především v době, kdy se jeden člověk mění za úplňku v netvora.

Článek

Kniha byla v originále vydána již před 40 lety roku 1983 jako limitovaná edice. O dva roky později vychází i v podobě paperbacku pro širokou veřejnost. V roce 1985 je rovněž zfilmována. Původně příběh vznikl jako kalendář s textem, proto obsahuje dvanáct kapitol podle stejného počtu měsíců v roce.

Ústřední roli zde hraje odlehlé mainské městečko Tarker Mills, v němž jednoho dne povstane zlo v podobě vlkodlaka. Pravidelně každý měsíc začnou umírat lidé, místní ovšem stále netuší, kdo vraždy způsobuje. Přičítají to na vrub nějakému psychopatovi. Až jednoho dne útok vlkodlaka kdosi přežije. Budou mu ovšem ostatní věřit a vypořádají se s problém než přijdou další mrtví?

Opakuji to poměrně často, ale vlastně příliš nečtu krátké novely nebo povídky. Raději mám plnohodnotné romány, v nichž je zápletka řádně rozepsána. U Stephena Kinga by člověk řekl, že to musí platit dvojnásob. Některá jeho díla narostla do velkých rozměrů a dokázal v nich čtenáře ponořit do těch nejhustších temnot.

Potom si ovšem přečtete Cyklus vlkodlaka a zjistíte, že i na malém prostoru se dá odehrát pozoruhodné divadlo. Autor dokáže na nevelkém počtu stran vytvořit poměrně ponurou atmosféru, v níž budete svědky řádění netvora. Připravte se na řadu mrtvol, smrt je ovšem většinou rychlá. Nebyl zde vlastně ani prostor zacházet do nějakých větších detailů. I tak to ovšem stačí k tomu, abyste se po přečtení ohlíželi po každém větším psovi.

Jak už jsme napověděli, každá z kapitol je pojmenovaná podle měsíce v roce. Díky tomu se tedy dostaneme od ledna až do prosince. Z počátku jsme v každém z nich pravidelně svědkem jedné vraždy. Umírají různí lidé, na různých místech. Každá z částí se odehrává je na několika málo stranách. I přesto dokážou ve čtenáři vyvolat silné pocity strachu.

Po určité době přichází zlom. Do děje se zapojí i dětský hrdina, což rozhodně není u autora ničím nečekaným. Dojde k zásadnímu odhalení, zazvoní konec a pohádky je konec. No dobře, takto jednoduché to nebude.

Zápletka jako taková je vlastně poměrně jednoduchá a tento titul tak může pro mnohé sloužit jako dobrý vstup do tvorby Stephena Kinga. Nečekejte nic objevného. Prostě pár mrtvol a honba na vlkodlaka.

Hodně exkluzivní je za mě zpracování. Kniha obsahuje krásné ilustrace komiksového tvůrce Bernieho Wrightsona. I díky nim se nakonec počet stran vyšplhal nad 130. Jedná se o velice zajímavé obrázky, atmosférou skvěle se hodící v textu. Všechno je navíc vyvedené na kvalitním křídovém papíru, díky čemuž vše působí ještě luxusněji.

Jako celek je tak Cyklus vlkodlaka krásným kouskem obsahujícím temný příběh o krvežíznivém vlkodlakovi. Je plný mrtvol, ale i emocí. Zvládnete ho přečíst za jeden večer, asi to nebude nejzásadnější dílo vašeho života, ale koupě rozhodně litovat nebudete. Všichni milovníci hororů v němž totiž získají onu strašidelnou atmosféru, kterou máme u mistra hororu tak rádi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz