Hlavní obsah
Knihy a literatura

Dívky ve sněhu a agentka FBI bojující s minulostí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mystery Press

Americká bestselleristka Stacy Green přichází na český knižní trh s knihou Dívky ve sněhu. Jedná se o první díl série Nikki Huntová, který se pohybuje na hranici detektivky a thrilleru.

Článek

Agentka FBI Nikki Huntová se vrací do svého rodného městečka, aby zde vyřešila případ dvou brutálně zavražděných mladých dívek Madison a Kaylee. Byly nalezeny zmrzlé ve sněhu, proto se místní šerif Hardin domnívá, že se jedná o oběti sériového vraha s přezdívkou Mráz. Právě po něm totiž Nikki již nějaký čas pátrá.

Agentka Huntová to ovšem nebude mít vůbec jednoduché. Neustále se jí totiž do vyšetřování plete její minulost s rodištěm spjatá. Když byla malá, zavraždili jí rodiče a i díky ní se dostal její spolužák Mark Todd do vězení. Mark a jeho bratr Rory ovšem usilují o obnovení případu. Mohlo se všechno odehrát trochu jinak, než jí policie a její blízcí tvrdili?

Musím se přiznat, že po většinu času jsem viděl v příběhu určité střípky z jiných knih. Je ovšem velice těžké přijít s něčím, s čím už někdo před vámi nepřišel. Dívky ve sněhu se odehrávají na jednom maloměstě, kde jak už název napovídá, jsou oběti nalezeny v zasněžené krajině. Tak trochu mi to tedy připomínalo i některé severské krimi.

Ústřední postavou je agentka FBI Nikky Huntová. V poslední době se objevuje čím dál víc detektivek s ženou v hlavní roli. Často se přitom jedná právě o příslušnice FBI. A musím se přiznat, že mě vlastně jejich případy baví. Je to něco trochu jiného než u mužských hrdinů, v jejichž životech stříká testosteron. Často v nich najdete i nějakou romantickou linku. Je i tady, ale není nijak přehnaná.

Především je ovšem tento příběh postaven na více vrstvách. Sice tu máme aktuální případ dvou zavražděných žen, zároveň se ovšem neustále vrací i kriminální události z minulosti hlavní hrdinky. Je pro ni tak velice těžké soustředit se pouze na objasnění současného zločinu, když ten druhý je pro ni tolik osobní. Obě linie mě bavili asi tak stejně, přesto bude ta z minulosti pro mnohé možná zajímavější díky osobnímu propojení s Nikky.

Kniha se nachází na nějaké hranici brutálnosti. Nejste v ní sice svědky samotných zločinů, ale bohatě stačí i popisy nalezených žen nebo jejich pitvy. Celkově se vlastně autorce podařilo všechno barvitě vykreslit. Ať už tyto věci nebo samotné vyšetřování, které působí poměrně realisticky.

Zápletka je v některých věcech trochu předvídatelná, zároveň vás ovšem v jiných i překvapí. Celkově se čte text velice dobře a je to přesně ten typ krimi, který mě baví. Nehraje si na nic výrazně složité, je dostatečně intenzivní, akční a skrývá i momenty překvapení.

Navíc se mi líbilo určité naznačení událostí do budoucích dílů. Můžu například prozradit, že brutální pachatel Mráz nebude v prvním dílu této série dopaden, přestože se tu o něm poměrně dost mluví. Jestli se bude jednat o linii provázející nás ve více knihách nebo bude dopaden hned v tom dalším – těžko říct. Autorka to však očividně má dobře promyšlené.

Dívky ve sněhu jsou velice dobrou krimi, pro někoho zasahující možná až do thrilleru. Svým způsobem vlastně nesázejí na nic nového, spíše se snaží představit kvalitní příběh postavený na ověřených záležitost. Text je čtivý, nebudete od něj moci odtrhnout oči, v některých částech vás možná bude mrazit. Po poslední stránce si většina čtenářů řekne větu „Chci další díl“.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz