Hlavní obsah
Knihy a literatura

Do lesů za záchranou života při útěku před nacisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lukbook

Do lesů: Příběh přežití, vítězství a lásky za holokaustu je kniha s dlouhým názvem, v níž jsou popsány prožitky jedné rodiny během druhé světové války. Neodehrává se ovšem v koncentračním táboru, ale v Bělověžském pralese, kde našli úkryt.

Článek

Rodina Rabinowitzových nejdříve musela část války strávit v ghettu, z něhož se jim ovšem podařilo utéct. Bylo však jasné, že je rozhodně nečeká šťastný život na svobodě. Museli se schovávat a přežívat, jak se dalo. To je ovšem pouze první část této knihy. I v té druhé je postihly nějaké útrapy, když cestovali za lepším životem. I když už za zády neměli nacisty, ne vždy to bylo zrovna jednoduché.

V úvodu knihy se tedy nejdříve seznámíte s jednotlivými postavami a sledujete jejich životy či seznámení před válkou. Jakkoliv je to pro zápletku důležité, většina asi spíše očekává ony události, které se odehrály během válečného období.

Nejzajímavější částí pro mě jednoznačně byla právě ona doby, kdy se muselo mnoho lidí skrývat ve jmenovaném lese. V podobném prostředí se odehrávaly podobné příběhy napříč celou Evropou, tento je ovšem troufnu si říct přeci jen docela specifický. V onom lese totiž bylo schováno několik stovek lidí, což je docela velké číslo.

Je zajímavé sledovat, jakým způsobem se snažili přežít a jak byli vlastně vynalézaví. Bez toho by se jim to ostatně nepodařilo. Spousta jiných lidí na tom bylo samozřejmě mnohem hůře, přesto i v tomto místě museli dotyční bojovat s nemoci a neustálým strachem, že budou odhaleni a zabiti. Nepomáhala ani občasná nepřízeň počasí. Krutá zima si jednoznačně vybírala daň.

Zajímavé je potom i určité porovnání s životem po válce, kdy se popisovaná rodina rozhodla utéci jinam. Všude v Evropě byl chaos. Mnozí se samozřejmě snažili pomáhat, přesto to nebylo jednoduché. Navíc každý nemohl prostě odcestovat tam, kam se mu chtělo. Přišlo tak sice zachránění od nacistů, ale na úplnou stoprocentní svobodu si mnozí museli ještě počkat.

V textu najdeme i řadu mikropříběhů. Tím nejvýznamnějším je osud jednoho chlapce. Tomu Miriam Rabinowitzová pomohla projít selekcí a tím mu zachránila život. Díky náhodnému setkání se po téměř deseti letech setkávají a navíc se zachráněný chlapec sblíží s její dcerou. Je to opravdu kouzelný a dojemný příběh.

Emocemi je ostatně nabitá celá kniha, jak už tomu u podobných titulů z prostředí druhé světové války bývá. Tím spíše, že v hlavním poli hledáčku jsou i děti, které tehdejší situace postihovala často nejvíce. Jen těžko dokázali chápat, co se děje. Mnozí však museli předčasně dospět, aby dokázali přežít.

Do lesů je jeden z mnoha titulů, popisujících onu příšernou dobu. Každý je trochu jiný, i když v mnohých naleznete například společné postavy či prostředí. V tomto případě si troufnu říci, že se jedná o něco poměrně jedinečného. Stále tu ovšem zůstává smutek, který je přítomen ve všech z nich.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz