Hlavní obsah
Knihy a literatura

Dopad o traumatech z minulosti a pátrání po pravdě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lukbook, Nakladatelství Host

Dopad je románem o novinařině, vzpamatovávání se z traumatického zážitku, ale zároveň v sobě má i detektivní zápletku. Jedná se o první díl série Loa & Danijela od švédského autora Victora Pavica Lundberga.

Článek

Loa Bergman je úspěšný novinář. Po traumatickém zážitku nastupuje na nemocenskou a návrat z ní není úplně jednoduchý. A to nejen díky oné události, ale i zradě, kterou mu udělala jeho nejbližší přítelkyně a zároveň kolegyně Danijela. Na rozjezd po návratu dostane jako téma článku rekapitulaci staré letecké katastrofy. Při shromažďování materiálu narazí na stopu, která ho navede na cestu za pravdou. Co když totiž všechno nebylo tak, jak někteří přeživší popisovali?

Dopad je velice zajímavým a za mě i dostatečně originálním románem s detektivní zápletkou. Hodně se mi líbilo ono propojení novinařiny s vyšetřovací linií. Ostatně novináři vlastně jsou určití detektivové pátrající po pravdě. V tomto případu to ze začátku vzniká jen jako oživení starých událostí, nakonec se ovšem ukáže, že i v nezaviněném neštěstí se může skrývat utajený zločin.

Velice dobře byla zvolena ústřední postava. Loa má za sebou rovněž traumatický zážitek, o němž se na stránkách knihy dozvíte více pomocí flashbacku do minulosti. Jedná se celkově o velice zajímavou postavu. Není to vyloženě sympaťák. Je spíše uzavřený a události z nedávné doby na něm zanechaly následky. Nejen v jeho kladném vztahu k alkoholu, ale celkově mu dost pošramotily mysl.

A potom je tu druhá postava, jeho kolegyně Danijela. I její kariéra se díky jistému činu zbrzdila. Zároveň hledá cestu zpátky ke svému příteli, který jí nedokáže zapomenout jeden její prohřešek. Ačkoliv by to tak mohlo chvíli vypadat, nefunguje mezi nimi žádná romantická linka (alespoň prozatím). O to je jejich vztah založený na skvělé pracovní spolupráci, ale i určitém souznění pozoruhodnější.

Jak už jsem naznačil, nejedná se o klasickou detektivku. Policisté tu nehrají žádnou významnější roli a pátrání po důkazech probíhá na čistě novinářské úrovni. Nachází se tu i zločin, i když je docela dobře skryt. Ze začátku tak všechno začíná jen určitými pochybnostmi, že se události mohli odehrát trochu jinak.

Kniha je i díky tématu a traumatu hlavní postavy poměrně emotivní. Zejména onen flashback do minulosti působí velice realisticky a bude vás při něm možná mrazit. Přesvědčíte se, že rány mohou bolet i po mnoha letech. Zejména, když jsou na tom nejcitlivějším místě. V podstatě většina postav z knihy prodělala nějakou citelnější újmu a nyní je už na nich, jak s ní budou pracovat.

Autor začal již v 16 letech pracovat jako reportér pro jedny místní noviny. Této práci se posléze věnuje po většinu svého života. Rozhodně tak nevstupoval na cizí území a zřejmě se jeho dílo v mnohém inspirovala z jeho prožitků a zkušeností. Vlastně by mě docela zajímalo, zda má třeba šéfredaktor jeho knihy předobraz ve skutečné postavě.

Dopad je velice zajímavou knihou, která rozhodně není žádnou stereotypní detektivkou. Naopak vypráví příběh o lidské bolesti a zranitelné duši, do něhož je ona detektivní linie nenásilně vložena. Společně s hlavními postavami budete pátrat po novinářské bombě, ale zároveň i po pravdě, která může napravit nespravedlnosti z minulosti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz