Hlavní obsah
Knihy a literatura

Druhá kniha Barbory Bernátové nabízí skvělou krimi se vztahovými pletkami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: se svolením společnosti Grada

Slovenská spisovatelka krimi Barbora Bernátová přichází s druhým dílem série Kapitán David Meizner. Kniha se jménem Špína nabídne oproti předchozímu sourozenci několik odlišností a je na ní vidět zajímavý vývoj.

Článek

V krásném období okolo vánoc trochu zkazí čtveřici bruslařů náladu nález mrtvoly v zamrzlém rybníku. Obětí je navíc místní učitel Patrik More, kterého jeho žáci sice měli rádi, ale někteří ostatní kolegové mu nemohli přijít na jméno. Byl to totiž poměrně sukničkář a navíc skrýval jedno tajemství, kterým mohl mnohým svým známým úplně změnit život.

Máme tu opět vyšetřovatele Davida Meiznera, který se nám v prvním díle předvedl coby trochu obhroublý sukničkář. Ale co dokáže s lidmi láska, že? I když ani v pokračování určitě není dokonalý, snaží se jít do sebe, a především se soustředí na svůj momentální vážný vztah s kolegyní Emmou.

A v tomto bodě přichází první možná trochu nečekaná souvislost. Zatímco Emma určitě patřila v úvodní části série k těm hlavnějším postavám, tentokrát je trochu upozaděná. Autorka ji totiž hned téměř na začátku pošle po hádce pryč a vrátí se až na konci. I když se tak o ní často mluví, případ po drtivou většinu doby nevyšetřuje. Nevím, proč se tak její tvůrkyně rozhodla, ale vlastně to nebyl vůbec špatný tah. Celému vztahu v knize to dodalo na zajímavosti a nebyla to prostě ona klasická romantická linie.

Místo ní se po bok Davida zařadil mladý vyšetřovatel Dominik. Tak trochu opačný typ než je jeho kolega. Díky tomu jim to ladí a vlastně nahradil Emmu v tom, že jinak ke špatnostem sklouzávajícího Davida trochu krotí. I když ani on není bez chyby a postupem času na něj vyplave jedna zajímavost.

Samotné vyšetřování je potom spíše poklidnějšího rázu. Díky profesi zavražděného se dostáváme do školního prostředí, takže se připravte na klasické (i méně klasické) problémy puberťáků. I když v tomhle případě jsou místní teenageři opravdu hodně od rány a až moc provokativní. Snad z mých dětí nic podobného nevyroste.

Velmi silným námětem jsou tu různé sexuální a vztahové pletky. Ten měl něco s tou a ta zase s tím. Určitým středobodem je možná pro někoho trochu překvapivě právě pan učitel. Okolo něj se samozřejmě vše motá a postupem času se najde dost kandidátů na jeho vraždu. V některých chvílích to možná bylo až trochu překombinované, ale díky tomu je aspoň dost podezřelých.

V průběhu čtení se tak za pomoci výslechů, hledání důkazů a různých intrik mezi studenty dostanete až k finále. Osobně jsem vraha neuhodl, někteří prý ano. Ale vlastně mě to rozluštění nějak nešokovalo. Nebyl tu pro mě takový ten wow efekt. Nic to ovšem nemění na tom, že samotná kniha je velice dobře napsaná a moc mě bavila.

  • Barbora Bernátová je za mě svěží vítr do pole slovenské detektivky. Dokáže vystavět velice zajímavý příběh, vytvořila přitažlivé postavy a v tomto románu vlastně přichází s docela moderní detektivkou. Hodně dobře se za mě popasovala s vložením romantické složky, která je tu hodně nenucená, přesto vlastně zásadní. Celkově mě její tituly baví a už nyní jsem natěšen na ten další. Není to Dominik Dán, ale kvalitou svých knih se mu rozhodně přibližuje.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz