Hlavní obsah
Knihy a literatura

Druhé dobrodružství Decimuse Fata plné šarvátek a magie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Se svolením nakladatelství Triton

Decimus Fate je zpět s další výpravou. Tentokrát ho jeho autor Peter A. Flannery posílá za tajemným Řezníkem z Guile. Připravte se na skvělou fantasy plnou akce a temných zákoutí.

Článek

Bývalý mág Fate a lovec démonů Tutor vyšetřují případ zmizelých mladíků. Během pátrání se ovšem zapletou do mnoha dalších strastí a brzy budou potřebovat pomoc, aby vyvázli s celou kůží. O jejich životy totiž bude usilovat nejen mocný šlechtic, ale i partička prohnaných čarodějnic nebo magický asasín. V kanálech pod městem navíc číhá Řezník z Guile, který své oběti porcuje a v pytlích posílá po vodě do města.

Jakkoliv to na první pohled může vypadat složitě a zašmodrchaně, příběh mi přišel přímočařejší a čtivější než jeho předchůdce. Možná i díky tomu, že už známe ústřední postavy a nyní jen sledujeme jejich další cesty. A že se nebude jednat o žádnou procházku růžovou zahradou.

Druhý díl série Decimus Fate je vlastně takovou fantasy detektivkou. Fate a Tutor pátrají po ztracených mladících a po pravdě o tom, co všechno se v malém městečku děje. Zároveň je ovšem opět i ukázkou toho, jak může bolet, když se pokusíte šlápnout mocným na kuří oko.

V knize je poměrně dost různých mikropříběhů, které ovšem z velké části souvisejí s hlavní dějovou linkou. Máme tu poměrně hodně postav, více či méně důležitých, z velké části těch záporných. Naštěstí ovšem na všechno nebude ani naše dvojice sama a na pomoc jim přijdou obyčejní lidé, čarodějnice i mocný vílí lord.

Připravte se na velkou porci magické i bojové akce. Zejména závěrečná bitva je poměrně epická, ale po celý čas čtení budete svědky různých šarvátek a intrik. Vlastně se pořád něco děje, nebezpečí číhá za každým rohem. První díl mi přišel takový zamotanější, tentokrát se jede stále vpřed bez nějakých úvah a zastávek.

Celý román působí ještě temněji než první díl. Vlastně má chvílemi až téměř hororovou atmosféru, ale jen náznakem. Především se jedná o skvělou městkou fantasy, v níž se potkáte s různými magickými stvořeními i zlomyslnými čarodějnicemi. No je tu vlastně opět i jedna hodná, v podobě Fatovy hospodyně.

Dojde i na lásku, i když tentokrát spíše nešťastnou. Ostatně city spojené bolestí z minulosti byly zmíněny již v prvním dílu a dochází na ně i tentokrát. Uvidíme, zda to tedy nebude mít větší význam v dalších dílech a nevrátí se třeba stará láska zpět na světlo boží?

Kdybych měl Řezníka z Guile srovnat s jeho předchůdcem Talismanem snů, druhý díl by to jednoznačně vyhrál. Autor se vydal dobrou cestou a nabízí zajímavou kombinaci fantastické akce s určitou detektivní linkou.

Rozsah knihy je přibližně podobný, stránek je jen o několik víc. Nic tak nebrání pustit se společně s Fatem a Tutorem do dalšího dobrodružství, při němž budete spokojeností vrnět u ohně. Rozhodně se jedná o jednu z nadprůměrnějších fantasy za poslední dobu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz