Hlavní obsah
Knihy a literatura

Druhý dech s poklidným průběhem, ale strhujícím závěrem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Se svolením nakladatelství Argo

Je kniha Daniela Krásného opravdu krásná, nebo by potřebovala chytit Druhý dech? Románový debut Jindřichohradeckého autora rozhodně má své kouzlo. Z nenápadného příběhu navíc přijde vyvrcholení, které vás může trochu znepokojit.

Článek

V knize spojil autor své povolání s koníčky

Tvůrce této knihy má za sebou zajímavé pracovní zkušenosti. Více než dvacet let strávil v hokejové brance, o něco méně psal pro herní časopis SCORE. Pro jeho debut jsou ovšem důležitější jiné věci. Momentálně pracuje jako kreativní ředitel v reklamní agentuře Socialsharks. Vymýšlel reklamy s Ondřejem Vetchým nebo Jiřinou Bohdalovou. Zároveň má slabost pro temnější literaturu v čele se Stephenem Kingem. Svou práci a koníček spojil právě v této knize, což přineslo velice zajímavý výsledek.

Ústřední postavy pracují v reklamní agentuře, která se jednoho dne zúčastní netradičního výběrového řízení v České Kanadě. Její kreativní ředitel Adolf Majer ovšem nezažívá nejlepší období. Rozešla se s ním přítelkyně (slavná influencerka) a ani v práci se mu moc nedaří. Změna prostředí mu tak přijde vhod. Se svými agenturními kolegy, ředitelem Švejkem a grafickou elévkou Julií, si chtějí užít pobyt v hotelovém komplexu u třeboňských rybníků. Brzy ovšem zjistí, že všechno nebude tak ideální.

Pomalejší rozjezd s poznáváním postav i prostředí

Druhý dech má vlastně poměrně pomalý rozjezd. V první polovině se ani nedá mluvit o nějakém hororu. Čtenář poznává poměrně do hloubky hlavní postavy, jejich soukromí, vztahy, pracovní vazby apod. Uchyluje se společně s nimi do hotelového komplexu a vlastně nahlíží pod pokličku práce v reklamní agentuře. Dalo by se to označit skoro za nějaký společenský román.

Určitá forma napětí a řekněme temnějších momentů přijde až o dost později. Stále mám trochu problém s tím označit knihu za horor, i když jeho prvky tu určitě jsou. Stejně ovšem jako dalších žánrů. Dojde i na romantiku či řekněme thrillerovější část zápletky. Vlastně tak nějak po celou dobu čekáte, co se z toho vyvine.

Závěr vás dostane do kolen

A musím říct, že konec mě dostal. Je na celém příběhu zdaleka tím nejlepší, co vás potká. Neberte mě ve zlém. Celá kniha mě vlastně docela bavila. Jen mi chvílemi přišla vlastně taková „obyčejná“. Děje se toho v ní často pomálu nebo nejsou události natolik dramatické. Rozšifrování některých důležitých věcí a vlastně podstata celé oné reklamní kampaně (o níž je většina knihy) je za mě skvělá.

Autor očividně vložil své zkušenosti ze zaměstnání, ale i inspiraci z ponuřejší literatury. Na debut se mu povedla hodně zajímavá směska, od které vlastně v průběhu zase tolik neočekáváte, aby vás na konci dostala do kolen. Začnete nad závěrem přemýšlet a rozhodně vás trochu znepokojí.

Jako celek tak vlastně nemusí tento román sedět úplně všem. Někdy je těžko uchopitelný, někdo se bude občas lehce nudit, jiný ho prosviští rychlostí blesku. Za mě ovšem za to rozhodně stojí, protože vás schválně ukolébá, aby vám na konci nakopal zadek. A to se mi líbilo. Jsem velice zvědavý na další díla tohoto tvůrce.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz