Hlavní obsah
Knihy a literatura

Fotbalový kemp, ale i další letní dobrodružství a záhady v knize Markéty Bolfové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Se svolením společnosti Grada

Kluk v kopačkách

Kluk v kopačkách vyráží za dalšími dobrodružstvími a především fotbalovými zážitky. Zajímavá série pro všechny (nejen) malé sportovce je opět tady. Tentokrát se společně s Tomášem vypravíte na Fotbalový kemp.

Článek

Letní prázdniny jsou pro každého kluka i holku nejšťastnějším okamžikem, kdy na dva měsíce nemusí myslet na školu. Nejinak je tomu i u Tomáše, kterého navíc letos čeká skvělé fotbalové soustředění. Trenér Kamil si pro něj a jeho družstvo přichystal řadu překvapení, ale některá se nakonec objeví i sama od sebe.

Ale nebojte se. Jestli jste si v prvním dílu této série pro mladší děti oblíbili záchrannou stanici Hejkalku či Tomášova dědečka, nepřijdete ani o ně. Prázdniny ho totiž zastihnou v jeho novém domově. Začnou hned fotbalem, prvními rošťárnami, ale léto jich přinese ještě hodně.

Markéta Bolfová napsala další krásnou knížku pro děti, která je na první pohled fotbalová, ale nakonec toho obsahuje daleko více. Máte rádi zvířata? Najdete jich tu poměrně hodně. Chcete prostě jen příběh o kamarádství? Ten tu hraje velice důležitou roli. A nebo jste ti, kteří jiným s chutí pomáhají? Tomáš a jeho parta jsou sice trochu zlobilové, ale v pravý okamžik dokážou překvapit a udělat chvályhodnou věc.

Kniha je plná dobrodružství a vlastně se v ní pořád něco děje. Je poměrně krátká, což může být pro nadšené čtenáře nevýhoda, ale vzhledem k určení pro mladší čtenáře je to dobře. Díky tomu vše rychle odsýpá a nikdo se nestačí ani na chvíli nudit.

Čeká vašeho malého fotbalistu první soustředění a je z něj trochu nervózní? Třeba mu pomůže právě tato knížka. Díky ní se dozví, že může být plné dobrodružství a krásných zážitků, nehledě na přítomnost jeho kamarádů.

On vlastně fotbalový kemp v knize ani není tolik o fotbale, i když se tu také hraje. Ostatně celá knížka má daleko větší přesah. Přestože se vaše děti třeba o tento sport vůbec nezajímá, pobaví se u ní díky mnoha jiným věcem.

Troufnu si říct, že je ze značné části i nenápadně poučná. Ukazuje, jak důležité je kamarádství. Jak se může počáteční nepřátelství přetavit v něco jiného. A v neposlední řadě, že je důležité ostatním pomáhat a vlastně být i tak trochu ve správný čas na správném místě. To všechno je ovšem zakomponováno do zábavného příběhu.

Velkou roli tu hraje i zvířectvo. Ostatně jedna záhada v textu je spojená s tajemným černým kocourem. Potkáte tu ovšem i malé veverčáky, orla či další tvory. Pro milovníky všeho živého je tak Kluk v kopačkách rovněž jako stvořený.

Nechybí ani pěkné černobílé ilustrace Lukáše Fibricha, které vyprávění dodávají tu správnou atmosféru. Díky nim si děti dokážou vše lépe představit, pobaví je a jsou prostě celkovým zpestřením. Ostatně celá knížečka je graficky velice pěkně zpracovaná.

Fotbalový kemp navazuje tam, kde předchozí díl skončil. Najdete tu i určité shrnutí, takže ho teoreticky můžete číst samostatně. Rozhodně ovšem doporučuji přečíst si oba tituly této série. Je dobře, že v současné době plné drsnější zábavy pro děti vycházejí i podobné knížky. Mohou totiž rozvíjet nejen lásku ke čtení, ale i mnoho důležitých lidských vlastností. Takže děkujeme autorko.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz