Hlavní obsah
Knihy a literatura

J. K. Rowling alias Robert Galbraith a další případ Cormorana Strika

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Se svolením společnosti Albatros Media

Šestý díl série Cormoran Strike od pseudonymu J. K. Rowlingové Robert Galbraith opět přináší skvělou detektivku, tentokrát se silným námětem spojeným s online prostředí. Černočerné srdce za mě kombinuje klasičtější formu žánru s moderním prostředím.

Článek

Zápletka začíná ve chvíli, kdy lehce podivná a na první pohled téměř šílená žena se jménem Edie Ledwellová vstoupí do detektivní kanceláře Cormorana Strika. Tam je ovšem v daný moment pouze Robin Ellacottová, která si brzy vyslechne ženin příběh. Kvůli naprosté vytíženosti i specifičnosti jejího problému ji ovšem nemůže přijmout za klientku. O pár týdnů později je žena nalezená zavražděná. A tím se situace zásadně mění.

Agentura navíc dostane od jejích blízkých k prošetření případ, v němž má najit ženina největšího kritika. Ten je po dlouhou dobu terorizoval na sociálních sítích. Ona zavražděná totiž není jen tak někdo, ale spoluautorka velice oblíbeného animovaného seriálu Černočerné srdce.

A tím se v podstatě rozjíždí ústřední linie celého příběhu. Nutno ovšem podotknout, že je to spíše pomalejší rozjezd. Ostatně známá dvojka se případu ujme až téměř na dvousté straně, přestože již předtím se k vám dostane jeho určitý úvod. A připravte se na hodně dlouhou cestu. Počet stran této knihy totiž překonal jedenáct stovek, což není zrovna málo.

Pro někoho to zároveň může být jedno z mála negativ knihy. Od prvního dílu série s 480 stranami je to poměrně velký skok. A ne každý musí být takový knihomol (jako já), aby takto obsáhlý kousek zvládl. Příznivci autorky ovšem tento problém určitě mít nebudou.

Na celém obsahu je znát její vypsanost, velká fantasie a celkově kvalita spisovatelské práce. Ostatně není to vůbec jednoduché udržet si takovou dobu čtenářovu pozornost. Povětšinou se jí to daří, i když doporučuji obsah trochu dávkovat.

Tentokrát se tvůrkyně rozhodla ukázat v příběhu nebezpečnost nejen světa skutečného, ale i toho virtuálního. Sociální sítě či online hry tu hrají zásadní roli. Zároveň slouží i jako určité rozmělnění vyprávění. Mezi kapitolami totiž občas najdete výpisu chatů ze hry, která navazuje na seriál oběti. Zároveň tu jsou i twitterové příspěvky, pomocí nichž se Strike a Robin snaží celý případ odhalit.

Právě online prostředí tak slouží jako jeden z hlavních směrů, pomocí něhož se ubírá vyšetřování určitým směrem. Nechybějí ovšem ani klasické výslechy a pátrání po dalších stopách. Zápletka obsahuje velké množství postav, čemuž se není co divit, vzhledem k délce celé knihy.

Připravte se tak na trochu zamotanější děj, velké množství slepých uliček a celkově zrádných momentů. Do případu se navíc zamotá i extrémismu v podobě jedné krajně pravicové organizace. Díky tomu začne vyšetřovatelům hrozit hodně velké nebezpečí. A navíc přibydou další podezřelí.

Samozřejmě nechybí i poměrně silná linka o soukromí hlavních hrdinů. Jejich vzájemné oťukávání a zesilování vzájemných citů už je více než patrné. Všechno ovšem komplikují minulé i současné vztahy, zejména ze strany Strika. Musím přiznat, že mě někdy v thrillerech či detektivkách trochu vadí až přehnaná romantická linka. V tomto případě ovšem nijak významně nenarušuje vyznění celé knihy.

Mírně mi vadilo neustálé upozorňování na zdravotní problémy Cormorana. Ano, všichni víme, že má problémy s nohou. Autorka se na ně soustředí možná až moc často, i když někdy vlastně tento faktor slouží k ovlivnění dané situace.

Zajímavé je propojení ústředního padoucha s pojmem Anomie, pod nímž vlastně po celý román vstupuje v online prostředí. Ve vztahu k jedinci toto slovo totiž vyjadřuje stav oslabení norem a morálních hodnot. A to na něj opravdu platí.

Černočerné srdce působí jako trochu osobní kniha tvůrkyně, která měla rovněž problémy s napadeními přes sociální sítě. Skvěle kombinuje moderní technologie a prostředí s klasickou formou vyšetřování či osobními vztahy. I přes obsáhlost tohoto svazku jsem měl neustále chuť nadále pokračovat v jeho čtení a dostat se až k cílové pásce. Velice dobře k tomu slouží i ono rozředění v podobě výpisů z chatů. Prostě jako vždy výborná práci.

Na závěr bych chtěl čtenáře určitě pozvat ke zhlédnutí seriálu na HBO MAX, který je právě případy Cormorana Strika inspirován. A nebojte se, jíž nyní se pracuje na dalším případu oblíbené dvojice detektivů, takže s nimi ani náhodou nekončíme.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz