Hlavní obsah
Knihy a literatura

Když zmizela: Módní branže jako hodně drsný byznys

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: se svolením společnosti Grada

Americko-norská spisovatelka známá jako Alex Dahl přichází na český knižní trh s knihou Když zmizela. Jedná se o napínavý thriller z prostředí modelingu, v němž ženy pro svou krásu musejí trpět.

Článek

Tvůrkyně této knihy byla norským deníkem Dagbladet v roce 2019 označena za novou hvězdu severské noirové literatury. Zřejmě jejím nejpopulárnějším románem se stal Chlapec mezi dveřmi (The Boy at the Door), který byl ve své době jednou z nejprodávanějších elektronických knih v Anglii a sklízel slávu i u kritiků. The Times ji označil za jednu z „nejlepších krimi“ knih vydaných v roce 2018.

Od té doby už nějaký ten čas uplynul a až nyní vychází v českém překladu její další titul. Na svém kontě jich potom má daleko více. Jak už jsme naznačili, Když zmizela vás zavede do světa módy. Je to prostě drsná branže, a to nejen když někdo svádí boje o poslední kousky ve výprodeji. Zároveň ovšem tento příběh rozhodně není určen pouze ženám nebo milovníkům daného odvětví. Je to totiž thriller s mnoha zajímavými okamžiky.

Děj můžete sledovat prostřednictvím čtyř postav. Liv je žena samoživitelka žijící v ústraní, která vychová autistického kluka jménem Adrian. Miluje ho z celého srdce, ale on přitom nezná její minulost. Ta je navíc může oba dostat do velkého nebezpečí. Nechybí ani pohled Adriana, hodně zvláštního chlapce, který bude muset brzy čelit tvrdé realitě.

Dále je tu Anastasia, jíž se velice slušně rozjela kariéra modelky. Brzy ovšem pozná, že tento svět není jen o pohodě, penězích a úspěších. Pozná temná zákoutí branže a bude z ní chtít utéct. Jestli už nebude pozdě. A v neposlední řadě je tu Selma. Poctivá novinářka, která touží vyřešit záhady i za cenu vlastního nebezpečí. Vlastně tak trochu zastupuje detektivní složku, protože policisté tu nehrají významnou roli.

Za pomoci těchto čtyř osob se rozjede opravdu dramatický příběh, v němž možná budete chvílemi znechuceni nebo trnout hrůzou o některého z účastníků. Hodně mě dostal už začátek, v němž se čtenář seznamuje s autistickým chlapcem Adrianem. Jedná se o velice emotivní záležitost. Autorce se povedlo chlapce a důsledky jeho nemoci předložit v opravdu realistické podobě.

V průběhu dění přijde několik zvratů, i když některé jsou trochu předvídatelné. To je vlastně za mě jediné větší negativum této knihy. Jeden z hlavních obratů v zápletce jsem velice brzy uhodl, a to opravdu nejsem nějaký luštitel záhad. I přesto je tento titul napínavý až do konce. Budete se totiž bát o zdraví a život většiny ústředních postav.

Je tu i onen hlavní záporák, který je opravdu dost slizký a krutý. I když je to vlastně ďábel schovaný v těle prince. Kompletně všechny postavy jsou za mě dobře vykreslené, vzbuzují v lidech mnoho pocitů, ať už určité náklonosti nebo nenávisti.

Zajímavý byl i onen pohled do modelingové branže. Budete se účastnit velkolepých večírků, cestovat na focení a poznávat zákulisí tohoto světa. Nakolik se autorka nechala inspirovat ve skutečnosti, nebo je všechno jen její fikce, netuším. Pevně doufám, že je to blíže k druhé možnosti, jinak bych byl hodně znepokojen.

Když zmizela je poměrně temná záležitost. Vlastně po většinu čtení plujete na vlně strachu nebo znechucení z činů záporáků. Je tu ovšem i řada pozitivní emocí ať už je to stoprocentní láska nebo touha pomáhat. I přes trochu předvídatelnější děj jsem byl napnutý až do konce, jak to všechno autorka zaonačí. A nezklamala mě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz