Hlavní obsah
Knihy a literatura

Navštivte památky UNESCO společně se svými dětmi

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Se svolením společnosti Grada

Populární autorka knih o cestování Jana Jůzlová přichází s titulem České poklady UNESCO pro děti. Jak už název napovídá, je určená zejména pro mladší čtenáře. Může jim být zajímavým průvodcem po krásách našich končin.

Článek

Nejkrásnější památky v knize

Nejkrásnější památky a přírodní scenérie se zapisují na seznam světového dědictví UNESCO, v němž jsou ty největší poklady naší planety. Rozmanité stavby, zahrady, ale třeba i sousoší. To všechno můžeme najít v seznamu sedmnácti míst, které z naší země pod dědictví patří. Od historického centra Prahy, přes Lednicko-valtický areál až po brněnskou vilu Tugendhat. Jedná se o místa, která by měl každý Čech během svého života navštívit.

Uvědomění si jich tak je potřeba vštěpovat již do myslí našich dětí, aby si později k výletům za těmito krásami našli lehčí cestu. Protíná se v nich totiž krása s historií. Daná místa si pamatují naše předky i události dávno minulé, které by ovšem neměly být zapomenuty.

Základní fakta s krásnými ilustracemi

Popisy jednotlivých položek seznamu světového dědictví UNESCO v této knížce jsou krátké a tím i skvěle uzpůsobené dětem. Neobsahují zbytečně zdlouhavé podrobnosti, ale jen základní fakta. Vždy je u nich zároveň i krásná ilustrace daného místa od Tomáše Kopeckého. Samotné obrázky potom ještě více upoutají pozornost mladších čtenářů i díky různým detailům. Na všech najdete kreslené postavičky, které dotvářejí celou scénu.

Nebylo ovšem zapomenuto ani na nehmotné dědictví. Na něm jsou další věci, jenž si rovněž zaslouží naší pozornost. Nejedná se přitom o konkrétní stavby, ale činnosti, zvyky či řemesla. Ať už mluvíme o sokolnictví, masopustních průvodech, loutkářství nebo ruční výrobě skla.

V závěru útlé knížečky je ještě mapa České republiky, podle níž si můžete najít, kde se který památka nachází. Na první pohled tak zjistíte, že budete muset procestovat takřka celou zemi.

Jako dělaná pro mladší čtenáře

Knížka České poklady UNESCO pro děti je krásným ilustrovaným průvodcem po místech, která by měla hluboce zakořenit v našich srdcích. Nebo alespoň jednou bychom se na ně měli vypravit. Je jako dělaná pro nejmenší čtenáře, jimž se čtením klidně mohou pomoci jejich rodiče.

Schválně si děti zkuste vzpomenout, která místa už jste s nimi navštívili. Možná, že všechny. Nebo naopak budete s jejich objevováním začínat. Jednoznačně jsou ovšem důkazem toho, jakých krás naše končiny dosahují.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz