Hlavní obsah
Knihy a literatura

Obrovský hit Netflixu zaujme velkou porcí akce i zvratů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: se svolením nakladatelství Jota

V češtině vyšel skvělý špionážní thriller Noční agent od Matthewa Quirka, podle něhož byl natočen i seriál pro Netflix. Připravte se na jízdu plnou akce, která je navíc až mrazivě aktuální.

Článek

Ústřední hrdina Peter Sutherland je agentem FBI, díky minulosti svého otce ovšem nemá zářné vyhlídky. Pracuje sice na jednom velice utajovaném projektu, jeho hlavním úkolem je ovšem pouze sedět v kanceláři a čekat, až zazvoní telefon. Jednoho dne se dočká telefonátu vyděšené dívky, které právě zabili strýce a tetu. Před jejich smrtí ještě dostala důležité instrukce, které má na tomto čísle říct.

Tímto momentem se Peter stává součástí vyšetřování dlouholetého spiknutí, které sahá až do nejvyšších pater politiky Spojených států amerických. Z pouhé snahy ochránit život nevinné dívky se dostává do nebezpečné hry, v níž hrají velkou roli Rusové i vlastizrádci jeho země. Jestli chce přežít, musí zjistit pravdu.

Kniha má i určitý podtitul nevěř nikomu, nevěř ničemu. Ve strhujícím ději si totiž noční agent bude muset vybrat, v koho může vložit svoji důvěru a kdo ho naopak může zradit. Na té či oné straně může být vlastně takřka kdokoliv.

Připravte se na více než čtyři stovky stran akční jízdy plné intrik a tajemství, které mohou ohrozit bezpečnost celého světa. Vlastně se ke mně podobné thrillery zase tak často nedostávají, když už se ovšem do nich pustím, většinou mě baví. A u Nočního agenta tomu není jinak.

Celý příběh obsahuje velkou porci akce, přestřelek, ale i smrti. Peterovi neustále hrozí nebezpečí, takže je vlastně pořád trochu na útěku. Situace navíc značně graduje, až do kolosálních rozměrů, při nichž takřka nebude moci nalézt bezpečné místo.

Nechybějí tu samozřejmě nečekané zvraty, v nichž zjistíte, kdo stojí na straně zla. I když věřit opravdu nemůže takřka nikomu. Během čtení i ve vaší mysli vzniká určitá paranoia, kdy podezíráte téměř každého ze špatných úmyslů. A to mě právě na podobných titulech baví. Rozhodně to není jen poklidné čtení od první do poslední stránky, ale neskutečná honba za pravdou plná nástrah.

Vedle poměrně sympatického hlavního hrdiny tu máme i významnou ženskou postavu v podobě Rose. Právě ona zavolá Peterovi na pracovní telefon a tím mu změní život. Ani u ní si chvílemi nebudete jistí na jaké straně stojí. Stát se totiž může opravdu takřka cokoliv.

Chvílemi mě až mrazilo, protože zápletka se týká určitého konfliktu mezi USA a Ruskem. Vzhledem k současné situaci tak může na člověka působit o to silněji. Jedná se samozřejmě o fikci, ale přesto vás donutí se nad některými okolnostmi vyprávění zamyslet. Co kdyby něco podobného hrozilo v reálném světě?

Noční agent se stal v roce 2023 nejsledovanější premiérou Netflixu se 168,7 milióny zhlédnutých hodin během prvních sedmi dní. Má tak velký potenciál stát se i u nás bestsellerem, i když to bude mít o něco těžší než v zahraničí.

Já bych ovšem tuto knihu rozhodně doporučil všem, kdo mají rádi akční jízdu plnou intrik, špiónů a cesty za pravdou. Zhltnete ji poměrně rychle, protože vás nenechá se zastavit. Napomáhají k tomu i často kratší kapitoly, takže čtení je naprosto pohodlné. Ale nezapomeňte. Nevěřte nikomu, nevěřte ničemu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz