Hlavní obsah
Knihy a literatura

Temná detektivka s příchutí undergroundu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: se svolením autora Petra Junka

Tajemství Křišťálové hory jsou napínavou detektivkou od českého spisovatele Petra Junka, který už má na svém kontě několik knih z různých směrů. Tentokrát se rozhodl vytvořit vraha, po jehož činech bude v hrůze trnout celý jihočeský kraj.

Článek

V minulých dílech se Petr Junek pohyboval na vlnách fantastiky, hororu, postapa a naposledy zabrousil až do historie. Rozhodně se nebojí pohybovat napříč žánry, což dokazuje i tentokrát. Častým společným jmenovatelem jeho knih je temnota. Na tu nezavřel ani tentokrát, detektivka v jeho podání nabízí opravdu pochmurnou atmosféru.

Zápletka se začíná rozvíjet ve chvíli, kdy se na úpatí novohradských hor ztratí malé dítě. A ani zdaleka nebude poslední. Pachatel činů za sebou nezanechává žádné stopy, jakoby snad byl neviditelný. První stopou je až 30 let starý rukopis z devadesátých let, díky němuž policisté poprvé začnou pachatele poznávat. Brzy poznají, že za činy stojí snad sám ďábel, který dokáže manipulovat s lidmi a jejich myslí. Jeho konečné plány navíc mohou být katastrofální.

Tvůrce této knihy se tak trochu vrací ke svým kořenům, přestože knihu v takovéto formě ještě nenapsal. Na jednu stranu je to zajímavá detektivka, ovšem obsahuje silné až hororové prvky. Ústřední padouch navíc pochází z prostředí, které je tvůrci vlastní. Jedná se totiž o příznivce extrémního metalu.

Petr Junek vedl řadu let undergroundové vydavatelství, působil v několika kapelách a sám zorganizoval desítky koncertů. Metalová hudba je v jeho životě významným prvkem a je to znát i v tomto titulu. Najdete tu zmínku o řadě kapel a celý děj se tak trochu odehrává na pozadí věcí s touto subkulturou spojených.

Zároveň je to ovšem detektivka se vším všudy se sympatickým hlavním vyšetřovatelem, neskutečně temným padouchem a řadou dalších osob. Od prvních stránek se velice rychle rozjíždí akční podívaná, která vyvrcholí masivní akcí s cílem dopadnout šíleného psychopata. Vedle toho je tu řada dalších věcí napomáhajících k poutavosti samotného příběhu.

Ať už jsou to skvěle vymyšlené postavy, prostředí na pomezí města a přírody nebo občasné flashbacky do devadesátých let, během nichž se už začalo celé dějství odehrávat. Dočkáte se i brutálního sexu, zapaříte na koncertech, které jsou v některých momentech až překvapivě zajímavě popsané. I když čemu se divit vzhledem k autorově zkušenost.

Za vším v pozadí číhá temnota. Atmosféra je často spíše hororová, tak nějak se okolo pachatele vznáší až mlha nadpřirozena. Působí jako hotový ďábel, ale opravdu patří do jiných sfér nebo má vše jiné vysvětlení? Možná vám zůstanou v hlavě některé otázky, jiné budou zodpovězeny. Pravděpodobně se ovšem budete příštích několika letech bát pustit svoje dítě z dohledu.

Tajemství Křišťálové hory je za mě velice zajímavou detektivkou a vlastně možná nejlepší knihou, kterou autor vůbec napsal. Nepohybuje se na vlnách mainstreamu, daleko spíše zabředává do undergroundu, přesto si může najít široké spektrum fanoušků. Brzy se na jejích stránkách ztratíte, zhypnotizuje vás a nepustí až do samotného konce. Budete se ho ovšem bát, protože co když pachateli jeho záměr vyjde….

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz