Hlavní obsah
Knihy a literatura

Temné stránky – horor s motivy skutečného sériového vraždění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Se svolením nakladatelství Golden Dog (obálka/detail)

Temné stránky jsou velice zajímavým hororem z per dvou autorů Romana Bílka a Petra Bočka. Nadpřirozený svět se v něm prolíná se skutečným, když máte možnost číst o událostech okolo sériového vraha Ivana Roubala.

Článek

V hlavních rolích tu je trojice záhadologů, kteří si postupem času vybudovali obdivovaný podcast o záhadných místech. Jednoho dne se v rámci své činnosti vydají na další tajemné místo. Tentokrát na statek Pohádka, na němž žil a vraždil jeden z nejznámějších českých sériových vrahů Ivan Roubal. Ani zdaleka ovšem netuší, jaké děsivé události zde zažijí.

Základním stavebním kamenem příběhu jsou právě ony ústřední postavy. Šéf party s přezdívkou Rumenige, který dokáže naplánovat skvělé výpravy a hledá příběhy. Krásná ženština Katy, s níž se Rumenige občas vyspí, ale jen proto aby si užil. A kameraman i střihač Albert, který by s Katy rád něco měl, ale bojí se jí projevit své city a touhy.

Každý z nich je jiný a zejména v první polovině knihy je postupně poznáváme. Je tak nasazeno trochu pomalejší tempo, přesto se ani chvilku nenudíte. Sledujete předchozí expedice trojice a poznáváte, jak se k té současné a jejich nejzásadnější dostali. Vlastně se na úvodních stranách ani neodehrává nějaký horor.

Všechno se ovšem rázem zvrhne po jejich příchodu na Pohádku. Začnou se dít neskutečné věci, můžete se těšit na spoustu mrtvol, nechutností a někdy až bizarních situací. Tempo stoupne na maximum a od stránek plných děsu a krve nebudete moci odtrhnout oči.

Velkou zajímavostí je právě ono propojení fiktivního a nadpřirozeného světa s tím reálným. Ivan Roubal je jistě velice temná, ale na druhou stranu i fascinující osobnost. Tak už to se zlem bývá. Jsou tu rozvíjené šílené teorie o jeho vraždách, ale i vypíchnutá některá fakta. Nakonec se v knize objeví ještě větší zlo, než byl sám sériový vrah. Přesto z ní cítíte i nepříjemný odkaz této lidské stvůry.

Hodně poutavý je i styl psaní. Dočkáte se vyprávění z pohledů všech tří hlavních osob. Zápletka tak zajímavě přeskakuje mezi nimi, někdy si užijete stejnou situaci z více pohledů, což mě prostě baví. Nechybějí i určité flashbacky do minulosti. Celkově je znát vypsanost a velká fantasie tvůrců.

Nechybí ani poměrně časté erotické vložky, které nejsou nikterak vulgární, přesto často nabízejí spíše živočišný sex. Ten je ostatně v knize buď jako nějaký prostředek k určitým cílům a nebo jako chtíč a touha. Příliš lásky tu nehledejte, i když určité drobné náznaky by tu byli. Ale brzy jsou pošlapány a zneuctěny.

Ptáte se, jestli to na Pohádce dopadne jako v pohádce? To vám prozrazovat nebude, ale závěr je hodně zajímavý. Dojde při něm k určitému nečekanému zvratu a vlastně trošku otevřenému konci. Temnota totiž nikdy nespí a kdykoliv se může vrátit.

Temné stránky jsou za mě velice zajímavým a troufnu si říct i nadžánrovým kouskem. Jasně, v některých momentech jsou poměrně brutální. Přesto mohou zaujmout i čtenáře, kteří nejsou vyloženě vysazení na horory. A to nejen díky motivu s reálným vrahem Roubalem, ale i celkově zajímavému příběhu okolo přítomné „svaté trojice“.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz