Hlavní obsah
Knihy a literatura

Titanic a jeho tragický příběh

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Se svolením nakladatelství Epocha

Již třetí vydání knihy Václava Králíčka o nejslavnější potopené lodi jménem Titanic vyšla v letošním roce. Od oné tragické události uplynulo dlouhých 112 let, přesto stále nepřestává udivovat i svým způsobem fascinovat miliony lidí po celém světě.

Článek

V tehdejší době nejmodernější zaoceánský parník s nálepkou nepotopitelný. Na jeho luxusní palubu chtěl kde kdo, dostali se tam jen někteří vyvolení. Ostatní ovšem nakonec určitě museli být rádi, že si tento zážitek nechali ujít. Vyhnuli se tak obrovské katastrofě, která se stala o něco později po jeho vyplutí. Po nárazu do ledovce se totiž celá loď potopila.

Nejvíce slávy a pozornosti si událost (bohužel) získala kvůli filmu Jamese Camerona s Leonardem DiCapriem a Kate Winslet v hlavní roli. Na jednu stranu se jim podařilo dané téma zpopularizovat, což je vlastně chvályhodné. Na druhou ovšem vypustili do světa řadu mýtů a nepřesností, díky nimž celou událost vnímá spoustu lidí jinak. Vždyť to přece tak bylo v tom filmu, tak to musí být pravda.

Autor objasňuje záhady a zapeklitosti

Naštěstí jsou tu lidé jako Václav Králíček, kteří se pokusili objasnit různé záhady a zapeklitosti celého případu. U některých věcí se jim to stejně nepovedlo, mnohá tajemství zůstanou navždy potopena. Řadu dalších se jim ovšem povedlo objasnit.

V knize s podtitulem Nikdo nechtěl uvěřit ovšem nejde jen o přímou srážku s ledovcem a potopení Titanicu. Autor se rozhodl pojmout celou věc z hodně širšího úhlu a nabízí pohled na loďařství tehdejší doby jako takové, vše okolo vzniku společnosti White Star Line či postavení parníku. Než se tak vůbec dostane k samotné plavbě chviličku to potrvá.

Žádný romantický příběh, ale realita

Rozhodně tedy nečekejte žádné romantické příběhy jako ve zmiňovaném snímku. Máte totiž před sebou faktografickou knihu snažící se osvětlit tehdejší dobu ve spojení s námořním průmyslem a dopravou. V některých chvílích to může být až trochu zdlouhavé. Většina informací je ovšem nesmírně zajímavá a jestli se o loď samotnou skutečně chcete zajímat, dozvíte se zde hodně důležitých informací.

Vedle samotných lodí tu vystupuje i velký počet postav. Od těch, díky nimž Titanic vznikal až po jeho personál či cestující. Poznáte jich opravdu hodně, uslyšíte příběhy některých z nich a dozvíte se, jak dopadli. Značná část bohužel zemřela při utopení, o některých prostě nejsou bližší informace o jejich skonu.

Lidské příběhy mě baví nejvíc

Právě lidské příběhy mě osobně bavili asi nejvíce, i když jsem rád, že jsem se dozvěděl i řadu informací z pozadí. Pomocí vyprávění se v hlavě přenesete zpátky v čase na loď. Naštěstí tedy jen fiktivně, přesto v některých chvílích mohou být myšlenky poměrně reálná. Tato nebojím se říct skoro encyklopedie je totiž velice přesvědčivá.

Titanic: Nikdo nechtěl uvěřit se danému tématu věnuje opravdu dopodrobna a nabízí tak kvalitní popis snad skoro všeho, co s katastrofou byť jen vzdáleně souvisí. Možná vám v některých chvílích bude smutno. Postesknete si, že některé věci šlo udělat jinak a lidi zachránit. Bohužel minulost už nejde změnit. Důležité je ovšem dozvědět se o ní pravdu a věnovat tichou vzpomínku těm, kteří svou vysněnou plavbu nedopluly až do konce.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz