Hlavní obsah
Knihy a literatura

Zkouška rájem aneb co všechno dokáže člověk zvládnout pomocí lásky?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: se svolením společnosti Grada

Zkouška rájem je takový romantický thriller. O lásku a vzájemné porozumění tu jde především. Zároveň se ovšem jedná o velice napínavou záležitost, v níž se manželé dostanou do velice nebezpečné situace.

Článek

Žena jménem Daisy. Muž jménem Craig. Ona se rozhodne projevit snahu a pokusit se zachránit už trochu vadnoucí manželství. Objedná týdenní zájezd na opuštěném místě, který je určitou terapií. K prověření vztahu má sloužit sedm otázek, na které by měli pravdivě odpovědět. On chce svoji manželku opustit a vydat se na novou cestu s milenkou. Místo toho jede za svou ženou na odlehlé místo, kde má v plánu to ukončit. Alespoň ze začátku. Ani jeden z nich doposud netuší, jaká tajemství začnou vyplouvat na povrch.

Poměrně krátké svižné kapitoly, rychlý a svěží děj i střídání se pohledů vyprávění vás velice rychle vnoří do tohoto příběhu. Chvíli můžete manželství dvou lidí sledovat pohledem Craiga, posléze jeho ženy Daisy. Postupem času se začnou na jejich „dovolené“ objevovat nečekané zádrhele. Situace začne houstnout a přicházejí první překvapení nejen pro ně, ale především pro čtenáře.

Americký spisovatel Adam Sternbergh rozhodně napsal velice zajímavý thriller, který díky významné vztahové složce povětšinou působí jako psaný od ženy. Cítíte z něj silné emoce, ale chvílemi i chladnou vypočitatelnost. V průběhu dění vás tvůrce několika narážkami dokáže nahlodat k tomu, že všechno bude úplně jinak než se to na první pohled tváří.

Do děje jsou postupně vkládány i určité flashbacky do minulosti, v nichž získáváte důležité informace o obou manželích. Pomocí nich se vám odhaluje souhrn událostí, které nakonec vyústí v solidní drama.

Líbí se mi i vývoj postav. Žena i muž se výrazně mění, především tedy ona chlapská polovička. Daisy je spíše zahalená tajemstvím a postupně odhaluje, proč všechno dělá a co v její minulosti ji k tomu donutilo. Na někoho může v některých situacích působit až naivně. Na druhou stranu mi právě ona celou dobu připadala jako ten silnější článek v tomto prapodivném manželství.

Všechno směřuje k dramatickému závěru, který poměrně převrátí vše, co jste doposud zjistili. Mnohým čtenářům se podle jejich reakcí nelíbil. Nenechte se tím odradit. Mě přijde naopak skvělý. Najdete v něm nečekaný zvrat a gradaci celého konfliktu. A to mě na podobných knihách baví. Vlastně nechápu, co by na něm mělo být špatného.

Zkouška rájem rozhodně je thriller, který bude velkou sortu čtenářů bavit. Díky krátkým kapitolám a svižnému ději se čte velice dobře. Nabízí trochu jiné pohled na lásku a důvěru bližního, stejně jako se snaží odpovědět na těžkou otázku. Co bys pro svého bližního v krajním případě udělal? Dokázal bys pro něj i věci, které jsou jinak zapovězené?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz