Hlavní obsah
Finance

NFT na Bitcoinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tak nám na Bitcoin dorazili NFT. Přesněji Ordinals. Ani BTC komunita se neshodne, zda je to dobře, či špatně. Ale asi se všichni shodneme, že je to událost, která tohoto praotce kryptoměn poznamená.

Článek

Dnes jsem četl, že oslavujeme 100 000 vytvořených NFT. Je to však důvod k oslavě? Zkusím probrat pro a proti příchodu tohoto fenoménu na síť, která byla zamýšlena jako elektronické peníze.

Bod první – hodnota BTC

Spekulovat, zda momentální růst ceny BTC má souvislost s příchodem Ordinals je dle mého skromného názoru zbytečné – vliv tu určitě je. Raketově stoupá počet adres s nenulovým zůstatkem. Už se objevují zprávy o přechodu známých kolekcí z ETH a BTC. Peníze se prostě přesunou s nimi. Na jak dlouho tu zůstanou, toť otázka. NFT na ETH nám ukázalo, že životní cyklus NFT je delší, než maximalisti očekávaly. Určitě však můžeme očekávat větší nárust uživatelů BTC a budeme doufat, že někteří z nich pochopí i původní účel BTC a dopomůžeme si tak vyšší adopci a tím i k vyšší a stabilnější hodnotě.

Bod druhý – cena transakcí

Ordinals na BTC zabírají místo v bloku – to je nediskutovatelné. Zastánci tvrdí, že se tím může vyřešit otázka security budgetu. Odpůrci zase poukazují na zdražení běžných finančních transakcí a větší boj o místo v mempoolu. Ač nejsem zrovna nadšen z myšlenky drahých transakcí, nepovažuji to za největší problém. U transakcí velkých částek si rádi připlatíte za přímý zápis do Blockchainu. A na malé transakce je tu, ač stále se rozvíjející, ale zatím, zdá se, dobře fungující Lightning Network. A k jejímu rozvoji a adopci by paradoxně mohla existence Ordinals dopomoci.

Bod třetí – je to k nečemu?

Je jasné že konečným užitím NFT či Ordinals nebude obchod s obrázky, ačkoli nějaká část e-umění jistě přetrvá. Nezaměnitelné tokeny a trvalý zápis na Blockchainu ale nějaké praktické využití mít mohou. Bohužel Járu Cimrmana – tohoto průkopníka slepých uliček již mezi sebou nemáme. Jeho úlohu však supluje kvantum lidí z celého světa, kteří se snaží více či méně seriózně nalézt praktický use case. Věřím, že jednou někdo nalezne bájnou Killer App. Kolik lidí do té doby přijde o peníze na obchodu se zázračnými obrázky je otázka, na níž odpověď neznám, avšak předpokládám, že jich bude ještě mnoho.

Slovo závěrem

Dobrali jsme se odpovědi, zda jsou Ordinals špatné či dobré? Spíše ne. Každý na to má jiný názor a až budoucnost ukáže, zda to byl krok správným směrem, či spíše skok do propasti. Budeme však doufat v možnost první.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám