Hlavní obsah

Komentář komentáře: Jako 10 Čapích hnízd. Babišův slovenský trik…

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam Zprávy / Michal Turek

Lokální/světový novinář/politik?

Občas čtu divné věci a někdy k tomu i něco mám chuť napsat

Článek

Oligarcha Babiš dělá to, co oligarchové dělají. Pan Pergler to pojal populárně-bulvárním způsobem a směle by si vystačil s formátem seznam medium. Jelikož se jedná o starou kauzu, která přijde lidem hůře uchopitelná, autor hned ze začátku upozorňuje na historická fakta, která následně spojí s velmi kostrbatou cestou plnou oslích můstků hodných průměrného voliče pirátů.

cituji:

„Pokud bychom slovo „loupež“ nahradili slovem „trik“ nebo „podfuk“, dala by se tato fráze klidně použít pro více než smělou operaci“

- jako co je tohle za hlod? Tohle je novinářská vznešenost a ten um, před kterým má obyčejná mula jako já smeknout?

Následuje stručný popis kauzy, kde autor opět vypustí perlu - antimonopolní úřád je strážce volného trhu.

Zde jsem si skoro představil místo šedé budovy plné lejster a úředníků nějakého superhrdinu, který je neomylný a pracuje vždy na straně dobra. No on to je prostě obyčejný úřad (nikoliv soud). Takže tenhle úřad si nejdřív říkal, že to je v pohodě, pak si řekl že to v pohodě není, když se rozhýbal, tak dal obří pokutu. Zde mě překvapuje rekordní výše pokuty (autor celý komentář postavil na tom, že úřad vyměřil obří pokutu korporátu a to je zřejmě hodno lynče).

Zcela nepřekvapivě odkazuje na své starší články, aby si oprášil zašlou slávu, kdy toto téma ještě bylo populární. Dnes snad nikdo nepochybuje, že Babiš je oligarcha a není ambasador slušného vychování.

Následuje opět divné srovnání čerpání 50 miliónové dotace a obří pokuty od úřadu (obdržet na něco 50 milionů na základě žádosti schválené úřadem a nebo dostat pokutu za nějaké tržní chování jsou rozdílné věci).

Pak zazní:"Nezaslouží si tedy případ s desetinásobnou „hodnotou“ srovnatelnou míru zájmu?"

Nenašel jsem, že by takovou míru pozornosti věnoval autor obchodům klanu Bidenových v Číně a na Ukrajině. Zřejmě se tedy jedná o výkřik pro vyvolání emocí. K tomu si dopomůže konstrukcí, že v případě Čapího hnízda nebyl politikem a v tomto případě již politikem byl (zajímavá situace, český politik má korporát, který dostane pokutu v jiném státě). Místo poukazování na tyto prázdné skutečnosti bychom si Babiše mohli dobírat například za to, jaký to má vliv na vztahy mezi ČR a SR, tady jsem změnu dlouhodobého trendu nezpozoroval (někdy se smějeme my jim, jindy zase oni nám)

Sám autor komentáře přiznává, že je to celé průhledné a jednoduché. Překvapivě Agrofert využije klasických demokratických prostředků k hajení se. Je tak možné, že se případ dostane k soudu. V takovém případě ano, takový případ by si zasloužil nějaké pokrytí.

Nakonec zmíní, že bez Babiše by vlastně neměl proč psát o Slovensku. Což je trochu smutné, když umí autor tak pěkně plácat do vody a říkat tomu tsunami. V závěru přiznává, že oligarcha pocházející ze Slovenska má na Slovensku stále vliv.

Tak jsem s úžasem zmáčkl křížek. Tohle je něco, co je tak kvalitní abychom to museli číst na hlavní stránce nejpopulárnějšího českého portálu?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Další články autora

Doporučované

Načítám