Hlavní obsah
Názory a úvahy

Tichá vína a Československá strana lihová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Pxfuel

KDU-ČSL lehce mění název a upravuje program. Chce se stát významnější politickou silou díky obraně vína.

Článek

KDU byla historicky spíše intelektuálně městskou stranou a Československá strana lidová spíše venkovskou. Praha kontra jižní Morava a Vysočina.

Po zářných dobách Josefa Luxe se strana pohybuje na hranici vstupu do sněmovny s lehce nejistou parlamentní budoucností. Vstup do koalice Spolu jí dodal další 4 roky v parlamentu, ale osudy menších koaličních partnerů u nás bývají smutné.

Proto chce KDU-ČSL využít současné snahy doplňování financí do rozpočtu k rozšíření voličské základny. Zahájila boj za zachování levnějšího vína. Chce se svézt na vlně rozšířeného českého, potažmo moravského alkoholismu. Chce bojovat za právo na levný alkohol pro každého, kdo chlastá. A že takových u nás není málo. Kulantně to schovává to za obranu kulturního dědictví.

Aby to vděční alkoholici měli u voleb jednodušší, přejmenují venkovsko-moravskou část na Československá strana lihová a sami si pak budou zkráceně říkat lihovci.

Do současné fáze lihovecké kampaně se již zapojili předseda a ministr, hejtman a vícero poslanců. Kvůli úpravě názvu a programu bude svolán mimořádný sjezd na začátek září do Znojma, kde bude součástí Znojemského vinobraní jako jedna z atrakcí. Po odsouhlasení potřebných změn, odejdou delegáti sjezdu na Masarykovo náměstí, kde ovíněným davům předvedou rituální tanec kolem vinného keře. Současně půjde o start ostré parlamentní kampaně, kdy budoucí lihovečtí kandidáti ukáží, jak umí pařit. Umístění na kandidátkách pak za bude záležet na počtu vyprázdněných láhví vynásobeném koeficientem nejvyšších naměřených promilí.

A my všichni ostatní se můžeme těšit na předvolební košty a rozdávání předvolebního burčáku!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz