Hlavní obsah

Potřebujete zachránit?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Marek Věchýtek, https://app.vaibe.ai/image-generation

šílený muž, sedící na podlaze

Každý člověk se v životě setká s mnoha problémy, které ovlivňují jeho psychiku, a svůj mentální stav řeší různě.

Článek

Lidský život není snadný, protože nám do cesty nabíhají samé překážky a problémy, a to imrvére. No schválně, je tu takový, kdo třeba právě teď žádné problémy nemá? (Jistě, někdo jako Pepek Vyskoč je šťastný pořád, ale takové „štěstí“ má málokdo z nás. https://www.youtube.com/watch?v=k31Yj-v5cII) Problémy nás trápit nepřestanou, a to se často těžce odráží na naší psychice.

Lidé už před staletími poznali, že problémů se zbavit nejde, těžce to nesli, a tak si vysnili svět, kde problémy nejsou – rajský posmrtný život. Křesťané, vikingové, hinduisté, ti všichni dodnes žijí v naději, že po smrti bude líp.

No dobrá, ale my chceme nějaké řešení za tohoto života, ne ve formě neověřené teorie v budoucnosti. A to už je slovo do pranice, zde je každá rada drahá. Nuže podívejme se na naše možnosti.

V českých podmínkách se mnoho frustrovaných lidí, zklamaných životem a jeho úskoky stává alkoholiky. Není to nic neobvyklého pít alkohol, jede v tom celý svět už od dob sumerského piva, a metoda je to spolehlivá. Jen kdyby neničila játra a nezkracovala život.

Někdo jde bezpečnější cestou každodenní drobné radosti – sex, zákusek, cigárko, dobrý pokec s přítelkyní… Bohužel je to málo vydatná anihilace našich starostí a velmi dočasná. Osobně varuji před jednou variantou tohoto přístupu – pořádně se nadlábnout - např. kuchaři, vždy když jsou ve srabu, si upečou bůček. Ne, tohle opravdu ne! Já vím, dobrý oběd tak excituje naši střevní mikroflóru, že nám následně pošle do mozku vlnu endorfinu a serotoninu – hormonů štěstí. Výsledkem takových „léčebných kúr“ je ale tonáž velryby a nemoci, které plynou z nadváhy.

Jak se zdá, my Češi se s problémy vyrovnáváme tradičně a ne příliš úspěšně. A jak je to v zahraničí? Nejprve nakoukněme do historie a na období, kdy mají lidé problémů nejvíce – do časů války. Každý uzná, že největší životní krizi ze všech lidí zažívají vojáci, a to na frontě, protože jim denně hrozí smrt nebo fatální invalidita. Nuže německý Wehrmacht jel v pervitinu (chemicky je to metamfetamin), https://www.stoplusjednicka.cz/treti-rise-na-drogach-kdyz-pervitin-pohanel-nemecky-wehrmacht, Rudá Armáda ve vodce. https://www.lifee.cz/historie-a-tajemno/opila-ruda-armada-aneb-jak-druhou-svetovou-valku-pomohla-vyhrat-ohniva-voda_345775.html Hlavně před útokem bylo vojáky třeba zdrogovat, jinak by k útoku nedošlo.

No dobrá, ale to bylo před osmdesáti lety. Dnes ve třetím tisíciletí snad naše psychické problémy řešíme jinak, lépe!

Tak bohužel. Jinak jo, ale lépe? Co třeba sociologicky nejpokročilejší a složením nejpestřejší americká společnost? Ne, tam pro návod jít nechceme, to rozhodně ne. Vždyť v USA se spotřebují stovky tun narkotik ročně, jede v nich kde kdo a ještě mnohem více lidí kouří marihuanu, v některých státech USA legálně. Drogy prostě v USA patří k životnímu stylu mnohých, protože kromě zapomnění na problémy vám dávají i štěstí (ovšem toxické a dočasné).

A nové a lepší pilulky štěstí jsou na cestě – jako fentanyl. V USA jej doktoři tak dlouho předepisovali na bolest, až se z mnoha Američanů stali narkomani.

https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/2739071-opioidova-krize-v-usa-leky-na-bolest-zabijeji-vic-americanu-nez-zbrane-nebo-hiv

A jak u nás? Drogově pošmourno. Celkově bylo podle odhadů např. v roce 2018 u nás spotřebováno 6,5 tuny pervitinu, tuna kokainu, 700 kilogramů heroinu a 1,2 milionu tablet extáze. A policisté a celníci odhalili 305 pěstíren konopí s umělým světlem a 264 varen pervitinu.

Takže když vás bude něco bolet a v lékárně nebude paralen plus nebo modafen, mohou za to feťáci, protože z podobných léků se získává pseudoefedrin a z něho pak pervitin. V tom jsme skutečně dobří - evropská velmoc.

Naštěstí své životní problémy řeší drogami jen méně inteligentní lidé, takže se dá říct, že jádro našeho národa je poměrně zdravé a při smyslech. Ale jak vidíme na USA – všeho do času.

Copak v USA nenajdeme nic pozitivního? Opravdu všichni jsou pozitivní? Ale ano, mají tam něco na naše problémy, na naši chandru, deziluzi, beznaděj, i vyhoření – psychoanalytiky.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Psychoanal%C3%BDza

Život každého správného Američana je založen nejen na vysokém pracovním výkonu, předstírané srdečnosti k lidem, vytváření zdání, že je neustále OK a umění byznysu, ale i na spolupráci s psychoanalytikem. Právě v tom je síla Ameriky – neventilovat své problémy na veřejnosti, ale pouze u svého psychoanalytika.

Řeknete si: A co já s tím? U nás psychoanalytici nejsou.

To byste se ale mýlili, máme i Psychoanalytickou společnost. https://www.psychoanalyza.cz/

A protože tato profese je vlastně jen na americké poměry přistřižený psycholog, a ti jsou i u nás, znamená to, že i my máme přístup k péči o naše duševní zdraví. V návštěvě psychologa nám jen brání předsudky – že nás šupito presto pošle do tepláků, že budeme mít ostudu, dozví-li se o našem psychickém léčení okolí, že nám to stejně nepomůže…

Ale uvědomme si, kam až to Amerika i díky psychoterapiím dotáhla! Celý svět by nejraději imigroval do USA. No kdo to má?

Nuže shrňme to všechno a učiňme závěr: Své problémy můžeme řešit soft- nebo hard-metodami. A drogy nejsou dobré řešení – už proto, jak lezou do peněz.

Připouštím, že psychoanalýza také není ideální, ale co napsal profesor Zmatlík o šachu? To není dobrý tah černého. Ale černý už nemá dobrých tahů. V případě např. vyhoření jsme na tom jako černý šachista – ideální východisko v nedohlednu. Ale nejhorším řešením je nedělat nic.

Anebo si kupte psa. To také pomůže. (Ale musíte na něho mluvit.)

Nejzávažnější a dlouhodobé duševní frustrace se nemusí řešit hned trvalou ústavní péčí – osvědčila se denní práce na poli a prostá strava. Jako u oficiála Tříšky. https://www.csfd.cz/film/6298-rodinne-trampoty-oficiala-trisky/prehled/Pacient je pak na čerstvém vzduchu a psychiatr má svou zahradu tip – top. Někdy i prodává vlastní brambory.

Jak vidíme, je více věcí, které nás mohou zachránit před duševním úpadkem. Ovšem nejlepšími jsou hlad a chudoba, protože to pak ani mentál nemá na své psychické potíže čas a musí sebou mrskat, aby se uživil.

Pozn.1: Co nám psychologové tají, aby nepřišli o zákazníky? Boxovací pytel ve sklepě! Pevný kožený boxovací pytel dokáže udělat s naší psychikou divy, doslova nás psychicky postaví na nohy. Je nezbytnou léčebnou pomůckou pro choleriky, ale i nám ostatním pomůže, když nás někdo naštve. (Znám vznětlivé tlusťochy, kteří se díky svému vzteku stali štíhlými jak proutek, tak často byli u pytle.)

Jen prosím nemalujte na pytel žádné obličeje! Protože pokud by se manželka v malůvce našla (i když to měla být tvář vašeho nesnesitelného šéfa), měli byste utrum se sexem, možná i s teplou večeří. Protože vy přece nejste žádný malíř, jen člověk s problémy.

Pozn.2: U psychologa je třeba si uvědomit, že má často více problémů než my, že je také člověk. A když si své problémy oboustranně popíšete, uleví se vám oběma. No není to krásné? A navíc k sobě budete mít blíž. Říkáme tomu multiplikační efekt a máme ho v psychologii nejraději.

Pozn.3: Nedoporučuji řešit své problémy na internetu. V lepším případě zjistíte, že lidé jsou na tom ještě hůře než vy a také si neví rady, v horším případě se vám lidé vysmějí, v nejhorším vás budou mít za blázna.

Pozn.4: Sekta s dobrým duchovnem se hledá těžko, a skoro každá chce hned všechny vaše peníze. Pozor na guru Járu! Je už zpět v Česku!

Pozn.5: Esoterické praktiky jsou jen zástupné a málo efektivní řešení, ba přímo napišme – útěk před problémy. Hodně mužů by přesto chtělo spolupracovat s esožínkou Helenou Houdovou https://www.helenahoudova.com/posvatna-zena, ta však pracuje jen na dálku přes Zoom, Skype nebo Whatsapp, takže nic.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz