Hlavní obsah
Cestování

Jaké zvolit cestičky, když má jeden dětičky. Malé Javorské jezero a zoo

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Markéta Zvolánková

Kousek za hranicemi se rozléhá Malé Javorské jezero, k němuž se lze s dětmi pohodlně dostat vláčkem z Lohbergu. Kousek od nástupiště je přitom také pěkná bavorská zoo.

Článek

Do Německa nejčastěji jezdíme přes Železnou Rudu. V okolí je hodně míst k vidění, včetně nejvyššího bodu Šumavy, krásných jezer, malebných měst a řady bazénů, hřišť a dalších dětských zábaviček.

Málokdy vynecháme procházku kolem Velkého Javorského jezera, nicméně tentokrát jsme se rozhodli pro změnu a vyrazili jsme k druhému Javorskému jezeru, tomu hůře přístupnému Malému. Protože děti jsou ještě malé, nechtěli jsme je unavit dlouhou chůzí (k jezeru se dá sejít např. z Javoru, dojít pěšky z Brennes atd.), ale zvolili jsme cestu oblíbenou mezi německými turisty, a totiž jízdu vláčkem.

Foto: Markéta Zvolánková

Vláček k Malému Javorskému jezeru vyjíždí sedmkrát denně (kromě pondělků) od chaty Lohberghütte v městečku Lohberg. Tamtéž se nachází také populární zoo Bayerwald-Tierpark. Zaparkovali jsme tedy právě u zoo. Jsou u ní asi tři větší parkoviště. Cena za celý den byla 3 eura. Mějte s sebou hotovost a mějte drobné, protože automaty na německých parkovištích většinou neberou karty (výjimkou je to u Javoru) a také nevracejí.

Stanoviště vláčků je od zoo pár metrů. Vevnitř v „chatě“ (velký zděný dům) se dá koupit i menší občerstvení. Slečna za pokladnou uměla dobře anglicky, což bylo super, protože přestože němčině víceméně rozumíme a dohromady bychom to asi dali, v angličtině jsme se lépe domluvili ohledně kočárku. Ten lze převézt, nicméně musí být složený a převoz stojí 6 eur.

V případě nákupu zpáteční jízdenky musíte předem nahlásit čas plánovaného odjezdu od jezera.

Foto: Markéta Zvolánková

Cesta vláčkem měřila 6,5 km a trvala zhruba půl hodiny. V polovině trasy vláček najede na ostatním vozidlům nepřístupnou lesní asfaltovou turistickou stezku. Téměř v závěru jízdy potom vláček překonává i nějaké ty kořeny. Řidič po cestě podává výklad o přírodních půvabech kraje.

Foto: Markéta Zvolánková

Složený kočárek jsme si do vláčku nakládali sami. Největší prostor nabízejí zadní řady lavic. Úplně vzadu pod střechou je ale poměrně hlučný reproduktor, tudíž kdo má děti spící anebo bojící se nepříjemného hluku, dejte si pozor.

Malé Javorské jezero je úchvatné. Nabízí se od něj zase nový pohled na Javor. Velmi pěkné jsou tři pohybující se zelené ostrovy. Děti se jistě pobaví také pohledem na kachny. Hned u stanoviště vláčků je také restaurace s dobře vybavenými toaletami.

Jezero se dá zhruba za tři čtvrtě hodiny obejít. Na internetu jsem četla zkušenosti lidí, kteří cestu absolvovali s kočárkem, a většina psala, že to sice není ideální, ale zvládnout se to dá. Tady musím všechny dobrodruhy varovat. Zvládnout se to nedá. V jedné části cesty se totiž obchází polomy, součástí je několik můstků a také celá řada schodů udělaných z pražců. Po cestě také narazíte na poměrně velké množství velkých kořenů.

Foto: Markéta Zvolánková

Po zhruba prvních pěti minutách snahy obejít jezero s kočárkem jsme proto od této myšlenky ustoupili. Dala jsem malou do manduky a šla jsem s holkami kolem jezera, zatímco manžel se vrátil s kočárkem ke stanici vláčku a počkal na nás.

Tímto způsobem se dalo jezero obejít vcelku jednoduše. Kdybychom s tím počítali, asi bychom zkusili požádat v restauraci, zda by nám kočárem nepohlídali, abychom mohli jít oba. Přesto doporučuji si sebou kočárek vzít, protože potom můžete nechat dítě spinkat, kochat se přírodou a dát si třeba kávu nebo polévku. Cesta zpátky by se navíc dala absolvovat pěšky, což by bylo s kočárkem pohodlnější.

Foto: Markéta Zvolánková

Lohberská zoo není sice rozsáhlá, nicméně je rozhodně zajímavá. Vede skrze ni zhruba 1,5 km okruh, při čemž lze pozorovat hlavně zvířata žijící v bavorských lesích - viděli jsme např. rysy, sovy, vlky či lišky. Dokonce mají losa.

Hned z kraje trasy na nás čekala také moc hezká kontaktní zóna, kde si holky užily hlazení koz, morčat a králíků, pozorování slepic a holubů, osly i prasata. Kdo chtěl, mohl si pro zvířata koupit krmení.

V závěru trasy se prochází voliérou pro ptáky a skrz skleněnou nádrž jsou také dobře vidět ryby a kachny. Zaujala nás také černá labuť.

Foto: Markéta Zvolánková

V centrální části ZOO se nachází hřiště, interaktivní vodní hra, občerstvení a suvenýry. Trasa se dá absolvovat bez problémů s kočárkem (kromě jedné části u vlků, kde jsou schody, dá se to ale obejít jinudy).

Výlet se povedl, a to včetně počasí, které bylo slunečné a suché. Přes most vedle zoo jsme navíc narazili na hotel s, na německé poměry, dobrou restaurací, kde měli dětskou židličku, dokonce nám paní dala i dětský příbor a měli přebalovací pult.

Snad se vám můj tip zalíbil.

Zdroje: https://wenzl-bodenmais.de/kleine-arberseebahn/#preise-zeiten

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz