Hlavní obsah
Cestování

Jaké zvolit cestičky, když má jeden dětičky. Soví voliéry a Chalupská slať

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Markéta Zvolánková

Pokud se chystáte s dětmi na Šumavu, mám pro vás tip na kratší výlet vhodný i pro kočárky.

Článek

Zoo v Hluboké nad Vltavou a v Plzni zapůjčily Národnímu parku Šumava dvě desítky sov a pěvců, které si mohou posledních několik let lidé prohlédnout v tzv. Sovích voliérách Borová Lada.

Zaparkovat se dá celkem pohodlně v centru obce. Značení je pak ale dost nepřehledné. Na hlavní silnici se dejte doleva směrem k mostu. Za ním rovněž vlevo pak najdete poválkovou pěšinu, která vás cca po 200 metrech dovede k hlavnímu vstupu.

Foto: Markéta Zvolánková

Platit se sice dá i kartou, ale když jsme byli na místě my, zrovna se objevily problémy se systémem a potřebovali jsme cash. Vstupné pro dospělé je 40 Kč a děti od 4-15 let (popř. lidé s nárokem na slevu) platí polovinu.

Byť to tak na první pohled nevypadá, protože v areálu je několik řetězových záclon, projeli jsme ho s kočárkem bez větších potíží. Kdo by šel s pejskem, musel by ho ale nechat v kotci před vchodem, protože čtyřnozí mazlíčci dovnitř nesmějí.

Foto: Markéta Zvolánková

Nejprve jsme si pročetli pár zajímavých detailů o sovách v informačním centru Bubo Bubo (u vstupu), načež jsme vyrazili za dravci. I přes to, že bylo téměř poledne a některé sovy si dávaly zaslouženého šlovíka, hodně jsme jich zaregistrovali vzhůru a v dobrém pozorovacím úhlu. Zejména sovice sněžná byla jak vystřižená z Harryho Pottera.

Foto: Markéta Zvolánková

Areál má otevřeno od května do září od úterý do neděle.

V areálu měli také kukátka. Návštěva zabrala nějakých 30 minut.

Před voliérami jsme ještě strávili pár chvil na menším dětském hřišti. V obci se dalo také poměrně dobře najíst.

Foto: Markéta Zvolánková

Co by kamenem dohodil od sovích voliér ve směru na Kvildu najdete také Chalupskou slať. Auto se dá nechat na parkovišti Svinná Lada (značku je snadné přehlédnout). Odtud vede přibližně 1 km dlouhá trasa skrze mokřady.

Foto: Markéta Zvolánková

Hřiště se nám moc líbilo a bylo těžké z něj holky dostat.

Nejprve jsme šli po asfaltové cestě a u velmi pěkného hřiště jsme navázali na dřevěný chodníček.

Foto: Markéta Zvolánková

Šlo o velmi pěknou a naprosto nenáročnou procházku vhodnou pro kočárky.

Foto: Markéta Zvolánková

Kdo má chodce nebo lezce, kteří rádi dávají do pusy, co vidí, musí si pohlídat různé druhy fialových bobulovitých plodů podél cesty, protože ne vždy se jedná o borůvky…jinak snad nic nehrozí.

V cíli procházky se nachází půvabné jezírko (největší rašelinné jezírko v ČR), kde jsme mohli pozorovat lekníny i kachny.

Foto: Markéta Zvolánková

Prostě pravá šumavská pohoda.

Foto: Markéta Zvolánková

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz