Hlavní obsah
Cestování

Jaké zvolit cestičky, když má jeden dětičky. Svatý Kopeček u Olomouce

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Markéta Zvolánková

Pokud se nacházíte na Olomoucku a Vaše děti vydrží pár minut v klidu a tichosti, neměli byste vynechat baziliku Navštívení Panny Marie na Svatém Kopečku.

Článek

Hned na začátek musím varovat všechny rodiče, jejichž ratolesti ještě nezvládají chodit po svých, že trasa se sice dá absolvovat i s miminkem, nicméně se zapotíte. Určitě se dá najít i jiná, kratší a schůdnější varianta pro návštěvu, nicméně ta by zase nebyla tak romantická a správně poutní, tudíž ji nemám zmapovanou. Jelikož je však nedaleko baziliky olomoucká Zoo, tak jistě dokážete najít parkoviště blíž a jít po chodníku.

Foto: Markéta Zvolánková

Na fotce to tak možná nevypadá, ale byl to docela krpál. Svatý Kopeček se nachází 393 m. n. m.

My jsme byli den přes tím ve zlínské Zoo, která, jak jsme zjistili, nemá v Čechách konkurenci (napíšu o ní zvlášť), a tak už nás olomoucká zahrada nelákala… Proto jsme nemířili na placená parkoviště značená v mapách, ale na radu kamaráda jsme zastavili ve vesnici Samotišky, odkud vede původní alej (dnes nemovitá kulturní památka ČR) až před baziliku.

Foto: Markéta Zvolánková

Zvony zrovna oznamovaly poledne.

Záhy jsme zjistili, že terén v aleji není úplně ideální pro kočárky. Nakonec musel vzít manžel golfku na záda a já jsem nesla mimčo v náručí. Kdybychom to bývali věděli, určitě bychom vzali s sebou šátek nebo manduku. Možná, že některé sportovnější kočárky by trasu zvládly bez hrozby upadnutí kol, ale náš by cestu nahoru nedal. Dolů ale jel celkem dobře.

Foto: Markéta Zvolánková

Svatý Kopeček je čtvrť/oblast, kde se kromě baziliky nachází i zoo aj.

Náš úsek aleje měřil necelý kilometr a byl opravdu hodně strmý. Po krajích je vyšší tráva, jinak jsou tam kameny, takže doporučujeme dobré boty. Čtyřleťák vylezla nahoru úplně v pohodě.

Zatímco dole bylo poměrně teplo, nahoře hodně foukalo, takže určitě si vezměte s sebou pro děti nějaké mikiny.

Výhledy na celou Olomouc (vzdálenou cca 8 km) jsou ze Svatého Kopečku kouzelné. Je vidět široko daleko.

Foto: Markéta Zvolánková

Bazilika je veliká a působí honosně jak zvenku, tak je krásně upravená a vyzdobená i vevnitř. Přitom se neplatí na místě žádný vstup. Obě holky naštěstí vydržely v klidu a v tichosti, proto jsme si mohli užít chvíli v kostele. Obdivovali jsme sochy Mojžíše, Davida a samozřejmě také reliéf Panny Marie s děťátkem (nejuctívanější posvátný předmět Hané). Líbily se nám také veliké varhany a nezbylo nám nic, než se obdivovat správcům kostela za to, jak úžasnou práci odvádějí.

Foto: Markéta Zvolánková

Výlet na Svatý Kopeček nás zaujal o to víc, že den před tím jsme byli v Květné zahradě v Kroměříži. Když opomenu, že chtěli 180 Kč za jednoho vstup, tak jsem už dlouho nezažila takové zklamání.

Květná zahrada vůbec neodpovídá svému názvu, nekvete tam absolutně nic až na pár voskovek a že by byla nějak zvlášť udržovaná, toho jsme si nevšimli. Všeho všudy je tam pár fontán a nudné zelené keře. Místo, které běžně najdete na Googlu, když si zadáte Květná zahrada, jsme nakonec sice našli a je pravda, že to byl pohled pěkný, ale rozhodně nám to nestálo za zajížďku. Myslím, že i zahradníci v zoo Zlín se třeba na takové japonské zahradě nadřou víc.

Foto: Markéta Zvolánková

Jediný kout v Květné zahradě, který za to stál.

Foto: Markéta Zvolánková

Zbytek Květné zahrady je nuda i pro dospělé, natož pro děti.

Foto: Markéta Zvolánková

Zoo Zlín

Anketa

Jaky máte názor na Květnou zahradu v Kroměříži?
Je to tam moc hezké. Rád bych se vrátil.
23,1 %
Hezké, ale jedna prohlídka stačila.
38,5 %
Docela nás to zklamalo, už bychom se nevrátili.i.
38,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 13 čtenářů.

Svatý Kopeček u Olomouce je půvabný a pro výlet vhodný. Navíc s dětmi se dá věc spojit i s návštěvou zoologické zahrady a města Olomouc, které za to rozhodně stojí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Svatý kopeček
Květná zahrada Kroměříž

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz