Hlavní obsah
Cestování

Jaké zvolit cestičky, když má jeden dětičky. Těnovice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Markéta Zvolánková

Stúpa v Těnovicích

Chcete dětem ukázat něco neokoukaného, nového, přiučit je něčemu? Vezměte je, samozřejmě s respektem a v tichu, k největší buddhistické stúpě u nás, a to do Těnovic nedaleko Blovic na Plzeňsku.

Článek

Už v dávných předbuddhistických dobách v Indii lidé na pomníky zemřelých přinášeli cihly a kamení, které postupně vršili do tvaru mohyly. Po smrti Buddhy byly jeho ostatky kvůli politickým sporům rozděleny na osm dílů, na nichž byly rovněž navršeny takovéto stúpy, které se tak postupně staly symbolem buddhismu. Stavby, které dnes svým tvarem připomínají tělo meditujícího Buddhy, překypují energií a jsou místem požehnání, k němuž míří jak víru praktikující poutníci, tak zvídaví turisté.

U nás v ČR je takových stúp hned pět. Dvě stúpy osvícení najdete v Brlohu u Českých Budějovic a ve Velkém Šenově, zenovou stúpu postavili ve Vražném u Moravské Třebové a vítězná stúpa stojí v Liberci. Ta největší a nejstarší stúpa osvícení se však tyčí na louce v Těnovicích. Je vysoká 7 metrů a byla inaugurovaná na podzim roku 2014.

Foto: Markéta Zvolánková

Těsně pod volně přístupnou stúpou se nachází menší parkoviště s informační cedulí. Ke stúpě vede pohodlný štěrkový chodníček. Mohyla se dá obejít dokola (ideálně po směru hodinových ručiček, což pozitivně ovlivňuje mysl) a dá se u ní posadit, meditovat, přemýšlet. Místo nabízí krásný výhled do okolí. Silně tam fouká (hlavně v chladnějším období tak děti pořádně nabalte). Samozřejmě se tam nesmí běhat, nahlas mluvit ani piknikovat.

Foto: Markéta Zvolánková

Poblíž stúpy se nachází objekt meditačního tibetského centra.

Když už budete na místě, prý jsou nedaleko také skalní útvary známé pod názvem Těnovická skála. Nedaleko je také Ždírecká Zoo (o ní píšu v jiném článku), nebo zámek Kozel.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz