Hlavní obsah
Názory a úvahy

Politická kultura: pokrytectví v souvislosti s použitím tří písmen - STB

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek / Seznam Zprávy

Fantomas z Moravy

Mladý člověk z Ostravy vnáší svůj pohled na užívání pojmu STB v současnosti. Aby článek nebyl moc dlouhý, tak selektivně.

Článek

Sluší se říci, že je rok 2024 a máme tady generaci lidí, kterým je cca 30 let a nezažili, jako já, dobu před sametovou revolucí.

Proto je čistě pragmatický přístup, dívat se na politiky z hlediska jejich aktuálních činů, než se pídit v jejich minulosti. Jaký je tedy strašák slovní spojení agent STB nebo rozvědčík?

Vždy je třeba vlastního úsudku, do jaké míry to může být nebezpečné. Když vezmeme Babišův e-mail, kde si žádá informace o Lipavském, který mu, zdá se, leží v žaludku, tak to mimo jiné také vypovídá o lenosti zjistit si to sám, jelikož stejně obdržel odkazy, které jsou volně dostupné na internetu.

S čím bychom to jen mohli srovnat, z pohledu mladého pragmatického člověka, který nemá takové zkušenosti, jako politici typu Alexandr Vondra, kteří se na sociální síti X a jinde nad tím pojmem STB pohoršují?

Za mě: čím častěji se takové pojmy nadužívají, tím víc ztrácí váhu, byť to mohlo například po převratu znamenat obrovskou věc a každý, kdo chtěl být v politice, se toho snažil zbavit a skartoval jako o život.

Dnes není výhra ani býti bývalým disidentem. Aneb když nelze použít škaredé slůvko STB.

Teď nemluvím o panu Jaroslavu Baštovi, který byl dokonce politicky vězněn, ale o neméně známém Alexandru Vondrovi. Pánovi, který do nedávna ještě dělal čest své politické straně. Do doby, než vzniklo SPOLU. Od té doby, jako by už bylo všechno jedno. Píšu ho sem záměrně, protože ne vždycky se poštěstí, že můžeme srovnávat, kdo se chová hůř, jestli disident, nebo estébák.

Není to tak dávno, kdy byla - v pondělí 19. února - stávka „těch špatných“ zemědělců, a protože je bylo potřeba zdiskreditovat, hodila se kdejaká špína. Co lepšího se mohlo naskytnout, než samotné seslání z nebe, tedy agrobarona, který nemá rád byrokracii, stejně tak, jako 99 % zemědělců. Pan Vondra se vší pokorou přijal pozvání do nejmenované televize, s malou přípravou, která, byť byla v azbuce a nemohl nám ji přečíst (mimochodem, v CV má stále ueden Ruský jazyk), už tak líbivá nebyla. Nebylo to nic jiného, než kompro na osobu, která ani neměla, podle slov dotčeného pana Jandejska, ambice jít do politiky. Nevdivil bych se, kdyby teď začal zvažovat, že si na truc založí stranu pro zemědělce. Dal by se na tom postavit program (máme tady i mimoparlamentní strany s menším potenciálem, například pro rybáře).

O co šlo?

Údajně měl adorovat Rusko, jak jinak. Pan Jandejsek se už stejnak v očích hysterických sociálních bublin ocitl na černé listině spolu s dezoláty a podobně, tak proč to neumocnit, dokud je čas. Pak zmizí z očí a co potom. Nutno ale poznamenat, že tento dopis v minulosti vyvrátila policie, načež onen Vondrou zmiňovaný podpis tam ani nebyl.

Co k tomu říci?

Pan bývalý disident Vondra se nám asi někde nakazil. Asi tím neustálým a horlivým bojem, až sklouznul k něčemu, nápadně připomínajícímu škaredému slůvku na S. A protože tímto nelze obhajovat ani jednoho, měli bychom si z toho vzít ponaučení. Nejdříve si zamést před vlastním prahem, než začnete tahat kompro. Ještě jeden biblický odkaz pro hysterické bubliny. Kdo jest bez hříchu, ať první hodí kamenem. Amen.

Nemáme tímto všichni složku na Andreje Babiše nebo třeba i Petra Pavla?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Pokrytectví

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz