Hlavní obsah

Všichni tady chcípnem! Aneb Češi vymírají. Je třeba změnit politický systém?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zadavatel Martin Biravský / AI / deepai.org

Tak nějak vypadá EU zevnitř

Rozhovor sám se sebou o tom, co by se u nás mělo zlepšit. (Lepší se zeptat sám sebe, než čekat takovou práci od novinářů.)

Článek

Dnes v titulcích jsme se mohli dozvědět, že už nás je v České republice bezmála 11 milionů lidí. Můžeme poděkovat imigrantům z Ukrajiny a dalším. Pakliže se ale podíváme na demografickou křivku, zjistíme, že máme nízkou porodnost a vyšší úmrtnost, což znamená, že vymíráme. Naopak cizinci u nás mají porodnost vyšší, a tak statistiky obrovsky zkreslují. Brzy budeme zemí cizinců.

Jaké jsou příčiny nízké porodnosti a jak z toho ven?

Odpověď je na to jasná. Byť je naše země krásná a bohatá na nerostné suroviny, vodu a podobně, a přestože jsme na tom byli v době Rakouska-Uherska a za první republiky na špici ve světě (mluvilo se o nás jako o velmoci), tak dnes je milion lidí v chudobě a další dva miliony na hranici chudoby. Ceny potravin máme srovnatelné se sousedícími státy, Německem a Rakouskem, přestože mají třikrát větší platy. Každý upadá do depresí, a protože chce pro své dítě to nejlepší, tak raději žádné nemá, protože nemá vyhlídky! A už vůbec ne, pokud chcete 2 nebo 3 děti. To prostě dneska nechcete, pokud nejste z věřící rodiny, nebo tak.

Jakou roli v tom hraje politický systém?

Největší možnou, jak si jen umíme představit. Pokud ale nechceme kritizovat systém parlamentní demokracie, který je nákladný a de facto odpovídající západním zemím, tak hlavní roli zastupují naši inteligentní politici, kteří nám slibovali, že je otázkou pár dekád, než doženeme Německo. A ejhle, pár dekád uběhlo a co se stalo? Je tomu přesně naopak. Pomyslné nůžky mezi životními úrovněmi našich německy hovořících sousedů a námi se za tu dobu ještě více rozevřely.

Jak si to vysvětlovat?

Nakousl jsem to v předchozí odpovědi. Můžou za to naši politici, ale také nastavení současného systému.

V čem například?

Jsou to veřejně známé věci, o kterých by se mělo mluvit, ale jsou tabu. Například máme příliš mnoho krajů (14) a rozdělených samospráv, které škodí a hází klacky pod nohy efektivnímu hospodaření státu a rozvíjí a umožňují větší korupci, jelikož se nedají tak snadno uhlídat. Pokud bychom použili původní model a historické rozdělení, stačily by nám kraje 3, Čechy, Morava a Slezsko.

Co by to mělo přinést?

Když se hovoří o zeštíhlení státu, představuji si jej takto. Zbavili bychom se tak mnoha úředníků a státních zaměstnanců, kteří dojí státní kasu.

A to je vše?

Ani v nejmenším. Pokud se podívate na současný parlament zjistíte, že má 200 poslanců a 80 senátorů a mnoho ministerstev, které slouží jen jako za vděk konkrétním osobám, jako korýtko, a místo toho, aby naplňovala očekávání, vidíme, že tomu tak není. Je to jen další dojení státu. Nenamítal bych nic, pokud by tam pracovali skuteční odborníci, kteří tam nejsou jenom pro peníze, ale aby tam byli pro většinu společnosti. Nikoli aby skákali na lep lobistům, menšinám a podobným řvounům, pod vidinou krátkodobých zisků s často nedozírnými následky.

Jaké nedozírné následky?

Vidíme to aktuálně na lobbingu zbrojařských firem a podpory progresivismu ze zahraničí. Buďto politici vůbec nechápou, co je vše v sázce, nebo jim to je jedno.

Fakt je těch poslanců moc?

Když se podíváme hluboko do minulosti, objevíme tam řadu zajímavých věcí. K této konkrétní věci je velmi inspirativní doba T. G. Masaryka, kdy v poslanecké sněmovně bylo 30 poslanců a fungovalo to. Z téže doby můžeme bohužel také porovnat demokracii. Bohužel proto, protože tehdy mohly být v parlamentu i jednoprocentní strany a systém tak umožňoval větší pluralitu názorů a každý tak mohl mít své zastoupení v politice. Mimo jiné, každá strana mohla vydávat své noviny, aby informovali veřejnost o svých postojích. To je dneska něco nepředstavitelného. Pokud by se T. G. Masaryku vydařilo vše, o čem snil, zjistili bychom, že žádný senát by nebyl. Směřoval totiž k přímé demokracii, tak jako dnes například SPD. Je nutno poznamenat, že Česká republika je pořád stejně velká, jak rozlohou, tak plus mínus počtem obyvatel.

No to si děláš pr…

Nedělám. SPD má T. G. Masaryka za vzor. Ne jako strany, které mají jeho odkazů plnou hubu, ale skutek utek. Myslím, že SPD je důvod, proč se Masaryk ještě neotáčí v hrobě. Jinak by tam už dávno udělal vývrtku. No dobře, jsou to taky jenom lidé, ale nabírají stále nové odborníky a vyvíjí aspoň nějakou snahu.

Existuje i jiná možnost, než snižovat stavy v parlamentu?

Ano, politika je příliš atraktivní pro všelijaké malé či velké podvodníčky a výlupky. Pokud se nepodaří zatočit s korupcí, tak jedině snížit platy fixně na 2,5násobek průměrné mzdy, nebo 2násobek učitelské mzdy. Způsobilo by to to, že by se na to všichni, kdo to nemyslí s ČR a občany vážně, odešli a je pak nahradili lidé, kteří jsou skromní a pokorní! A pozitivní vliv by to mělo také na to, že by nebyli tak mimo realitu. A častěji by pak zvažovali koupi nového iPhonu, nebo se obecně víc zajímali o ceny.

Dobrá tedy. O senátu se říká, že to je pojistka demokracie… proč jej zrušit?

To se opravdu říká. Samozřejmě to důvod má. Je to komora, která může ještě zvrátit zavedení nového zákona a to jak zevnitř z parlamentu, tak zvenčí, z Evropské unie. Pokud se ale podíváme do jeho historie (jako když se podíváte do historie v prohlížeči) zjistíte, že v porovnání s obdobím, kdy vládla vláda Andreje Babiše a kdy vládne dnes vláda Petra Fialy, jejch aktivita vracení zákonů je dnes téměř nulová, takže je to spíš o tom, které politické uskupení mají v senátu převahu, než aby jim šlo skutečně o demokracii a vůli většiny. Vykřičníkem může být pro většinu lidí to, co se dělo s věkem odchodu do důchodu a valorizacemi. Mimochodem, když už jsme u toho, zákonem danou valorizaci důchodů zamítli, protože se důchodci nemohou tak snadno bránit, ale na soudce si ve stejném případě sáhnout nenechali a tak si přilepší. To je dvojí metr.

Vždyť se ale může stát, že se karty obrátí a v senátu se změní rozložení…

Nereálné. Lidé v senát nevěří, potvrzuje to vždy mizivá volební účast, a tak tam chodí hlavně jedni a ti samí z tradičních stran. No a ti, co v senát nevěří, buďto zůstanou doma, nebo se nenajde dostatečné množství voličů, aby jejich kandidát zvítězil.

To je smutné.

Nemusí být. Lidé se sice o politiku obecně moc nezajímají, protože chtějí mít klid, ale nějaké dostatečné základní vzdělání a znalosti mají na to, aby mohli namísto senátu rozhodovat v referendech. Dokonce by se tím daly ušetřit peníze, pokud by se konaly zároveň s volbami. Bylo by fajn, aby lidé dostávali i nějaké to základní vzdělání, co se týče přímé demokracie. Logicky pak bude chodit k volbám a volit v referendu ten, koho se to bude týkat. Pokud nevím, jestli jsem pro možnost ano, nebo pro možnost ne, tak přece nevyberu žádnou možnost a nechám to, jak rozhodne většina a takové budu respektovat.

Co by podle vás mělo být otázkou referenda?

Rozhodně to je otázka přijetí eura, protože v parlamentu ohledně toho panují neshody a vypadá to, že se nám snaží vnutit euro proti vůli většiny obyvatel. Ať už by bylo výsledné rozhodnutí jakékoli, respektoval bych jej daleko víc, než kdyby takové rozhodnutí dělali politici. Důležité je ale to, aby předcházející debaty před takovou událostí, jako je referendum, byly férové a hlavně aby byly. A jsou také důležité další věci, například o tom, jestli chceme setrvat nebo vystoupit z různých mezinárodních dohod, které se mohou časem ukázat jako pro nás nevýhodné. Řeknu to trochu zabarveně - jestli například chceme být kolonií Německa, nebo ne. Není nic lepšího, pokud politik nemá něco v programu a pak neví, jak to vnímají občané, než se jich na to zeptat v referendu.

Na to zavést obecné referendum, ale musí být ústavní většina

To je pravda, ale věřím, že se to jednou povede. Obecné referendum slibuje naše ústava, bohužel ještě nedošlo k jejímu naplnění. Politická vůle může být v blízkém budoucnu, v minulosti se to dostalo do prvního čtení, akorát se nenašla parametrická shoda. Možná vás to překvapí, ale referendum mají v programu kromě SPD třeba i Piráti nebo KSČM. A myslím, že stačí ještě párkrát, aby zase někdo chtěl rozhodovat o nás bez nás a referendum bude zase na stole.

To zní jako tečka na závěr.

Ještě jsem neskončil. Točili jsme se kolem referend, ale nedali jsme to pořádně do souvislosti s vymíráním Čechů.

Achjo. Tak jakou to má teda ještě souvislost?

Všem jsou totiž úplně ukradené pojmy jako je rodina, politika druhého a třetího dítěte, třetí důchodový pilíř a podobně. Vždyť to jsou základní ekonomické faktory. Víte jak Evropa řeší stárnutí populace, jaké má řešení?

Teď mě zrovna asi nic nenapadá. Úlevy pro studenty a pro zakladatele rodin, jako sleva na dani a bezúročné novomanželské půjčky?

To sice ano, nějaké to minimum tady je, ale to zásadní nebylo řečeno. Zrovna porodnost se řeší tak, že jestli jste si nevšimli, tak nám v sousedních zemích probíhá obměna obyvatel po celé Evropě. Přestože to Evropu vychází stále dráž. Tyto peníze právě měly skončit jako podpora pracujících a rodin s dětmi. A tak to dneska funguje.

Žijeme v době temna a svět se nám mění před očima.

Nezavírejme oči a rozhodujme o našem osudu sami!

Ať žije demokracie, ať žije diskuze!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz