Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jsou Hamás teroristé, nebo bojovníci za vlast?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Creative Commons / CC0 (volné dílo)

Toto nejsou teroristé - nebo možná ano. Kdyby prohráli.

Teroristy žene nenávist. Proto chtějí zničit nepřítele. I za cenu, že se stanou mučedníky. Bojovníky za vlast žene touha po svobodě. I oni musí někdy zabíjet. Ale chtějí přežít. Aby mohli žít v míru se svými sousedy.

Článek

https://www.forum24.cz/hamas-nejsou-teroriste-ale-bojovnici-za-svobodu-rekl-turecky-prezident

Rád mám ve věcech jasno. A k tomu jasnu by měl přispívat i jazyk. Ale problém je, že za teroristy by bývali byli považováni všichni Čechoslováci, kteří se zbraní v ruce bojovali proti Rakousko-Uhersku. A kdyby bývalo vyhrálo, tak by to tak i zůstalo a dnes bychom se učili, samozřejmě německy, že všichni naši osvoboditelé byli vlastně teroristé. Takže první ponaučení zní, že ti, co vyhrají, píší dějiny.
Ale pokud je mi známo, naši „teroristé“ nikdy neodpalovali bomby vůči civilistům třeba ve Vídni. Což třeba Kurdové dělají. Ani neodřezávali lidem zaživa hlavy od zbytku těla. A pokud je mi známo, tohle Kurdové nedělají. Stejně jako nezabíjejí děti a nechlubí se tím svým soukmenovcům.

Co je tedy podle mě odlišuje?

Když nemám svůj stát a trpím v něm, podle míry utrpení podle mého názoru mohu dělat i násilné činy. Takže členové IRA jsou teroristé, ale jiného druhu než Hamás.
Rozdíl je jediný: Nevím o žádném příslušníkovi IRY ani o žádném Kurdovi, který by chtěl vymazat z mapy Velkou Británii, Sýrii, Turecko nebo Írák. Jen chtějí svou domovinu, kde by si sami vládli.
Ale zato Hamás chce zničit Izrael. A to je ten největší rozdíl. A proto také dosud neexistuje stát Palestina. Protože podmínkou ze strany Izraele je jeho uznání. Takže paradox: Když chcete druhý stát zničit, ničíte sami sebe.
Další paradox je, že co nejvíce civilních obětí chce jen Hamás. Nikdo jiný. Protože věří, že čím více bude obětí, tím snadněji budou moci zničit Izrael. Ale Izraelci nejsou tak blbí, jako my v Evropě. Oni jsou to potomci těch, kteří přežili holokaust.

A normální lidé v Gaze?

Teroristé předváděli své úlovky – jedním z nich byla dvaadvacetiletá německo-izraelská tatérka a influencerka Shani Louk. Nebyla zapojena do izraelsko-palestinského konfliktu, přišla se jen bavit na hudebním festivalu. A nikdo v Gaze neřekl: Dopřejte té ženě léčbu, aby přežila. Ona není voják ani politik. Ona je jen žena, tak buďme, prosím, lidé a chovejme se k Izraelcům tak, jak chceme, aby se oni chovali k nám. Místo toho skandující dav sledoval ženu v bezvědomí, s podivně nataženým tělem a skandoval. Rád bych sem umístil fotku, (najdete ji tady), s jakým triumfálním pocitem ji předváděli jako trofej. Jako myslivci předvádějí jelena, kterého skolili. A pokud tam byl nějaký člověk, tam by možná zabili i jeho, protože, co má mít soucit k Židovi. Takže tam možná nějací lidé jsou. Ale bojí se ukázat svou lidskost.
A tam, kde se lidé bojí být lidmi, tam nastupuje to nejhorší z nás. Zvířata by se styděla, kdyby věděla, že se k nim přirovnáváme. Protože zvíře nezabíjí jen tak z plezíru. Kromě nás lidí a nejchytřejších opic. I pavouk, který má zvyk si uložit živou kořist v zámotku k pozdějšímu snědku, by se divil, že zabíjíme pro zabíjení a radost ze zabíjení.

Tyto normální lidi v Gaze jsme tak dlouho podporovali,

až jsme z nich stvořili zrůdy. Přitom by stačilo málo. Říct jim: Už jsme vám pomohli dost. Teď si musíte pomoct sami. A nechat je v tom, že si musí vybrat: Buď mír s Izraelem nebo zahynout hlady.
A to měli udělat naši otcové a dědové v roce 1950. Teď by byl Izrael menší, protože sebezáchovné války ho donutily zvětšovat své území, Libanon by byl pořád Švýcarskem Blízkého východu a Palestinci by měli svůj stát. A museli by ho vést lidé, kteří vědí, že mír je téměř vždy lepší, než válka. Samozřejmě by byla spousta problémů. Ale když jsme se mohli rozdělit my Čechoslováci v míru, proč by Palestinci měli být horší? Nebo že by najednou tahle „mantra“ progresivistů neplatila?

Jak to tedy je?

A jestli jsou horší, tak proč se nám vtlouká do hlavy, že každý národ a etnikum je stejné? Když Rusko spustilo válku, tak se nám najednou říká, že Rusové mají úděl mít cara. Takže jsou Rusové jiní, než my? Pokud ano, celý multikulturalismus je založen na špatném předpokladu. A pokud ne, proč se to teď všude říká? A proč se neřekne, že to byl špatný předpoklad?
Nebo zase žijeme důsledky špatné Hitlerovy politiky a abychom nemohli být nařčeni z rasismu, tak děláme antirasismus, který ale nám šeredně ubližuje? A který opouštíme až v okamžiku, kdy je válka a ve válce už říkat lež zvyšuje pravděpodobnost prohry?

Protože statisíce lidí, kteří nenávidí Izrael a tudíž i nás, pochodují evropskými městy. A kolik je podobných, kteří zůstali doma? Ale až jich bude většina, co když využijí naši demokracii k tomu, aby platilo právo šaríja?

Já věřím tomu, že my všichni jsme lidé. Se stejnými právy a povinnostmi. A každý z nás je jiný. Ale stejně jako pro černocha platí, že bude mít statisticky větší předpoklady pro lepší úspěšnost ve sportu (to se doufám smí, černošský rasismus je snad povolený). Tak je jisté, že průměrný obyvatel Gazy je promořený nenávistí víc, než průměrný Pražák nebo Washingtoňan.
A o našem životě rozhoduje to, nakolik jsme se nechali spoutat svou nenávistí. A pak člověk plný nenávisti nemůže žít s lidmi kolem sebe, aniž by jim neubližoval. Protože takový člověk vidí jen své ublížení, nevidí ublížení druhých. A pak nevidí kolem sebe lidi, ale jen ty, kterým se musí pomstít. Kolik takových je v Evropě, kteří nenávidí nás za to, že jsme se o ně nepostarali? A kolik v Gaze?
A lidem v Gaze jsme poskytli práva, ale nechtěli jsme po nich žádné povinnosti k druhým. A teď izraelská armáda napravuje naše selhání. A bohužel je to za cenu civilních obětí. Protože my si můžeme dovolit z dálky poučovat druhé. Ale Izrael bojuje o vlastní existenci. Zatímco my to ani teď nevidíme.

My bojujeme, o civilisty ať se stará OSN

Trochu mi to připomíná, když si děti hrají na válku a máma musí připravit oběd. Ale tohle není hra na válku, tady jsou to dospělí muži, kteří nenesou zodpovědnost za „své“ lidi. Protože OSN je vychovala tak, že oni nic nemusí.

Máme tak 50 let, abychom to změnili v Evropě

Nemyslím si, že nemáme pouštět imigranty do Evropy. Ale musíme si začít dělat pořádek. Každý nově příchozí musí dát přísahu, že bude dodržovat více, než právní řád našeho státu. A když by to nedělal, tak se musí vrátit zpět.
Když to neuděláme dnes my, udělá to za 10 let pan Okamura bez nás nebo za 30 let nový Churchill s námi nebo nový Chamberlain bez nás a pak za 60 let nový Usáma, který se nás už nebude na nic ptát a snad nám dovolí žít, když se plně oddáme Koránu a budeme držet hubu a krok. V prvním případě dojde k velikým nespravedlnostem, ve druhém nás čeká válka o nebytí a ve třetím případě se musíme naučit Korán a zapomenout na všechny výdobytky Západu.

Volba je na vás

Protože my určujeme, za co budou naše děti a vnuci umírat. Nebo ještě máme volbu je od podobného krveprolití ochránit? Všechno zlo je na začátku prezentováno jako dobro. A je na nás, jestli to prokoukneme nebo uvěříme stejné „vědecky podložené myšlence“ založené na současných znalostech vědy, že jsme všichni stejní. Stejně jako naši předkové ve 30.letech uvěřili tehdy platné „vědecké“ myšlence, že lidé jsou podřadní a nadřazení? A my teď věříme, že všichni lidé jsou stejní, i když to také zřetelně není pravda. A nesmíme si udělat pořádek, protože to by bylo špatné. Ale když dostatečně dlouho nebudeme dělat pořádek, aby lidé kolem nás netrpěli ani trošičku, tak pak budeme trpět daleko víc.

Ale my se nechceme do ničeho míchat

A tak nám hrozí, že dopadneme jako slušní obyvatelé Gazy, kteří nezasáhli proti Hamásu. Nebo jako slušní Němci v roce 1932, kteří nezasáhli proti nacistické straně, když ještě měli tu možnost.
Docela by mě zajímalo, proč v dnešní době, kdy máme svobodu, si ji sami sobě bereme. A proč se nepostavíme za to, co je podstatné. Protože zlo zvítězí, když proti němu nic neudělá mlčící většina.

A problém mlčící většiny je, že ji to musí bolet, aby zasáhla.

A tak nechá mluvit ty nejhlasitější a pak to za ni slízne. Proto je teď málo lékařů, proto se nám zvedají ceny energií, proto naše automobilky čelí čínské hrozbě. Protože naši politici jsou zvyklí dělat líbivé věci a neberou svůj rozum do hrsti a necítí zodpovědnost za život obyčejných lidí. Ale pozor, my jim to umožňujeme svou pasivitou. Proč se neozveme? Dokud můžeme!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz