Hlavní obsah
Seberozvoj

Kdy pláč pomáhá a kdy škodí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

Zjistil jsem už dříve, že pláč je dvojího druhu. První uvolňuje, uklidňuje, vrací rovnováhu a uzdravuje. Zatímco druhý pláč přetrvává, přetrvává a přetrvává.

Článek

A čím déle pláču, tím je stav stále stejný nebo dokonce horší. Ale protože drtivá většina lidí neunese, aby jeho partner, dítě nebo i on sám plakal celé hodiny, tak se dříve nebo později začnu zlobit na toho, kdo pláče, a tím pádem pak platí rovnice, že čím víc pláču, tím je to horší.
A protože drtivá většina z nás dříve či později pozná druhý typ pláče, tak z toho vyrozumí, že každý pláč je ten špatný pláč.
A pak se bojíme plakat, dokonce i v případě, že by nám pomohl. Protože jak to mám ksakru poznat, že tady jsou dva druhy pláče a že druhý nepomáhá, ale první ano.
A v tomto kontextu dává smysl i to, proč muži nepláčou a proč to mají ženy povoleno.

Kdyby muži plakali

Celý kmen by zemřel hlady. Protože jediný muž může svou nečinností zhatit celý lov. Takže proto muži nepláčou. I když už dávno nelovíme. A proto dnes je mužský pláč daleko přijatelnější než dříve. Kdy sice muži už také nelovili, ale oni byli zodpovědní za to, aby nepřišli nepřátelé a nepobili celou vesnici.

Ženy pláčou, protože děti potřebují mámu

A každý „úspěšný“ pláč způsobuje, že je tady máma víc, než kdyby to v sobě zadusila. A i riziko „neúspěšného“ pláče je pořád menší, než kdyby žena zatvrdla.

Proč je jeden pláč léčivý a druhý ne?

Je to jednoduché. Pláč, který pomůže, se týká tohoto života.
Zatímco pláč, který nejde vyplakat, má příčinu někde jinde. Spouštěč je vždy tady. Ale skutečná příčina není v tomto životě. Protože pláče někdo jiný než ten, komu se to stalo.
A dokud se nevypláče ten, kdo má, tak vám nepomůžou ani dva roky pláče.

Výjimky

Zatím jsem nenašel věc, ze které by výjimka nebyla. Takže předpokládám, že bude i tady. Ale zatím jsem ji nenašel.

Když mi nevěříte,

přesto můžete i nevyplakatelný pláč aspoň trochu zlepšit. Ale podmínkou je jeho úplně přijetí. Až budete mít radost, že vaše žena pláče 2 dny v kuse, může se jí aspoň trochu ulevit, i když nebude pátrat v minulých životech. Ale i já, který mám tak aspoň 20 let praxe v přijetí pláče, tak bych upřednostnil řešení před vyplakáním.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz