Hlavní obsah

Máme šanci být ke všem hodní? Aneb jak se stát potravou silnějších

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

992

I když to, co dělám, je pro drtivou většinu lidí blbá ezoterika, ve skutečnosti své klienty chráním před ezoblbostmi. K tomu stačí jen úcta k vědě a trocha praxe v medicíně.

Článek

A důsledné se dívání na důsledky. Takže mohu odlišit, co je jen ezokec či ezoblábol (např. že očkování škodí zdraví, že ezoterici ví víc, než věda, že všechno je spiknutí mocných, že bude konec světa, že přecházíme do 5. dimenze atd. atd.) a co je skutečná pravda.

A také předem se dá říct, zda současný stav poznání vědy je pravda nebo jen dočasný výstřelek

- v důsledku ideologizace vědy (eugenika před 100 lety byla uznávaná věda. A ti, co viděli její důsledky, byli proti. Dnes je to např. gender)

- zjednodušení skutečnosti (pojídání vajíček dřív vedlo k vzestupu cholesterolu, dnes je to naopak. Stačilo přestat věřit zjednodušujícím pohledům a udělat skutečný pokus se skutečnými lidmi).

Obecně věda se nemýlí tam, kde se udělal pokus. A mýlí se velice často tam, kde pokus není třeba, protože je zřejmé, že. Třeba že vajíčka obsahují cholesterol a tudíž je jasné, že ho musí zvyšovat. Až se udělal pokus, protože se pozorováním zjistilo, že konzumace vajíček neurychluje smrt, ale právě naopak. A tak se zjistilo, že vajíčka sice obsahují cholesterol, ale také něco, co pomáhá tělu hladinu cholesterolu snižovat.

Když chcete nikomu neubližovat

To je asi nejčastější touha téměř všech ezoteriků. A také většiny vegetariánů a chcimírů.

Ale faktem je, že jakmile jsme vznikli, musíme pořád bojovat o život. Když žijeme normální život, každou vteřinou musí něco umřít, abychom my mohli žít. I v tom největším mírotvůrci musí fungovat imunitní systém a ten musí neustále zabíjet bacily, viry, plísně, které kdyby náš imunitní systém nefungoval, tak by nás rozežraly během pár dní nebo hodin.
Bakterie, viry a plísně jsou všudypřítomné. Stačí si prohlédnout chléb, který necháte jen tak. Buď velice rychle ztvrdne nebo se stane jednou velikou kolonií plísní. A totéž hrozí každému, kdo se neumí bránit.

Na makroskopické úrovni se musíme bránit mouchám, kobylkám, myším, krysám a všemu, co chce žít z toho, co živí nás. A téměř všechny velké dravce jsme v Evropě už vyhubili.

A na úrovní národů se musíme umět ubránit Hitlerům, Stalinům, Pol Potům a Putinům, protože jinak nás také vyhubí. A musíme to umět udělat i navzdory našim Deladierům a všem chcimírům, kteří nechápou, že každý parazit nás sežere, když se necháme.

Když se ezoterik začne dívat na skutečnost,

přestane být eztoterika nadávkou a všichni si z ní vezmeme to, co funguje. Když totéž udělá chcimír, pozná, že nejlepší cestou k míru je zasloužená důvěra. Ale mít důvěru k útočníkovi, že on není útočník, je jako pozvání predátora, aby si nás všechny vzal k snídani a ještě se mu předtím osolíme, abychom mu víc chutnali. A pak je nejlepší cestou k míru odstrašení predátora. A pak se najednou stane z predátora příjemný soused. Protože žádný válečník nejde do války, aby ji prohrál. A když ví předem, že by válku prohrál, tak začne být mírotvůrce.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz