Hlavní obsah
Finance

Rizika spojená s držením bitcoinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

Nahoru - dolů

Když jste nakoupil bitcoin 6.1.2018, mohl se vám podařit „husarský kousek“ – mohl jste ho koupit za 17500 dolarů. A pak byste se musel dívat, jak jeho cena klesá až na 3800 dolarů dne 5.3.2019.

Článek

Tedy skoro 80% pokles. Představte si, že z vašich tvrdě vydělaných 10000 Kč máte najednou jen 20.000 Kč.
Ale kdybyste podobný sešup ustáli, tak byste 15.11.2021 měl bitcoin za cenu 66000 dolarů. Tedy o 2 a půl roku později byste měli z původních 100.000 Kč už slušných 377.150 Kč.

A 31.12.2022 už zase necelých 100.000 Kč. (Při ceně 16520). A dnes v dobře psaní tohoto článku je cena 34.000 dolarů, tady skoro 200.000 Kč. A pravděpodobně za necelý rok to bude několikanásobek. A za další rok bude další sešup dolů, pravděpodobně pod hladinu 65.000 dolarů.

Chcete říct, že za dva roky bude nejnižší kurz dvojnásobný, než je teď?

Ano. Pravděpodobnost je odhadem tak 80%. A Může to být za 1-3 roky.

Jak to víte?

Nic nevím s jistotou. Může být konec světa (snad ne, ale nelze vyloučit ve smyslu konec lidstva). Může nastat konec bitcoinu (o tom další článek, pravděpodobnost je mnohonásobně vyšší, než konec lidstva, ale pořád v řádu miliontin procenta).
Ale pokud se nic skutečně zásadního nezmění, tak zafunguje zákon halvingu a plus minus se moje předpověď splní.

Co je to halving?

Znamená, že dojde k poloviční odměně těžařům. A vždy to tak bylo, tak následoval raketový růst, který byl následně zkorigován, ale nikdy ne na původní hodnoty.
A v tom je ta nejvyšší hodnota bitcoinu – bitcoin není inflační. Nehrozí, že za rohlík, který stál 30 haléřů, budeme muset platit 3 Kč.

Bitcoin až se přestane těžit, tak bude mírně protiinflační. A protože tehdy už nebude hrozit ani mánie, ani deprese co se držení bitcoinu týče, tak se dá očekávat, že nikdy neklesne o víc, než 5%. A protože naše měny jsou výrazně proinflační, tak případný pokles o 5% bude vystřídán růstem aspoň 6%. Ale to bude za dlouho, takže pořád je to dlouhodobě protiinflační měna, ale v horizontu 1-3 může ztrácet mnohonásobně víc, než „skutečné“ měny, tedy Kč, Eur, USD apod.

Co se z toho máte naučit?

Opravdu dejte do investice do bitcoinu jen tolik, kolik si můžete dovolit ztratit. Sice zatím vždy pořád dokolečka se opakuje stejný scénář: stagnace - růst – zájem médií, kam může bitcoin růst – ještě chvilku růst – strmý pokles – zájem médií, že bitcoin krachuje– další pokles – stagnace – a totéž od začátku, ale na vyšší hladině cen. Ale ještě je tady druhé riziko, o kterém bude další článek a toto riziko nelze nikdy vyloučit.

Přikupujte každý měsíc. Protože v tom případě nikdy neriskujete tolik a máte průměrnou cenu nižší a tudíž i zisk vyšší. A cenou za to, je, že sice nakoupíte za nízkou cenu, ale jen zlomek vaší investice. Výhodou je, ale že za vysokou cenu koupíte také jen zlomek.
Samozřejmě když tušíte, že se kurz dostane pod 19.000 dolarů, můžete na to počkat. Ale problém je, že tentokrát (po 29.10.2023) už se kurz na tuto hladinu nepodívá (s pravděpodobností 95%).

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz